In English

Hasselback appels

Hasselback appels

De meeste bbq thuiskoks zullen wel bekend zijn met de hasselback potatoe. Een aardappel vanaf één kant  om de paar millimeter ingesneden, ingesmeerd met een boter kruiden mengsel en dan op de barbecue. Een creatieve sidedish bij bijvoorbeeld een goed stuk vlees.

Hoe mooi is het nu om datzelfde barbecue feestje af te sluiten met een appel hasselback als dessert. Een creatief dessert met het zoete van een suiker-botermengsel, het crispy van kruimeldeeg en het frisse van een mascarpone crème. Uiteraard is dit zoete nagerecht nog uit te breiden met bijvoorbeeld wat vanille roomijs.

De ingrediënten lijst van de Apple hasselback is relatief kort waardoor je met een paar appels uit de fruitschaal altijd uit de voeten kunt. Persoonlijk adviseer ik Pink lady appels vanwege de goede bite en een ideale zoet-zuur balans. Na het schillen van de appel heeft het de voorkeur om het klokhuis zorgvuldig te verwijderen zodat de appel ook na het snijden van de inkepingen nog stevig genoeg blijft. Ik doe dat met een meloenballetjes lepel.

Het insnijden van de appel om de paar millimeter vereist enige creativiteit en precisie. Bij een hasselback aardappel kun je nog wel eens houten pollepels als afstandhouder gebruiken om te voorkomen dat je de inkepingen te ver insnijdt. Bij de appel hasselback zul je dit meer op het zicht en gevoel moeten doen.

De in de skillet opgewarmde boter suikermengsel wordt op iedere appel geschept en zal tijdens de bereiding tussen de inkepingen lopen. Afhankelijk van de appelsoort zal de appel na ongeveer 20 minuten voldoende zijn gegaard om ze hierna te voorzien van het kruimeldeeg.

Leg ze hiervoor eerst in een licht ingevette braadslede. Op bakpapier is natuurlijk ook een optie. Terug op de barbecue, van zo’n 200 graden Celsius indirect, zal de appel nog verder garen en het kruimeldeeg mooi krokant en goudbruin kleuren.

Voor de opmaak van de borden en een lekkere smaakcombinatie is een crème van mascarpone, crème fraiche en suiker een goede tip. Gebruik het boter suikermengsel en fijn gemaakte speculaasjes voor nog meer smaak en je dessert nog fraaier te maken.

Dit is onze hasselback appel. Ga jij ze ook maken laat ons dat dan weten in een reactie hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien hoe het er uitziet.

Ingrediënten

 • 2 pink lady appels
 • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 45 gram ongezouten roomboter
 • 1/2 theelepel kaneel

Voor het kruimeldeeg

 • 25 gram ongezouten roomboter
 • 25 gram poedersuiker
 • Snuf zout
 • 50 gram bloem
 • 1 speculaas

Voor de opmaak

 • 125 gram crème fraiche
 • 125 gram mascarpone
 • 4 speculaasjes
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Schil de appels en snij ze in tweeën. Steek met een meloenbolletjes lepel zorgvuldig het klokhuis er uit. Snij daarna voorzichtig inkepingen in de appel in tot ongeveer een 1/2 centimeter van waar het klokhuis zat. Leg de vier halve appels in een kleine ovenschaal.
 2. Stook je barbecue op een indirecte temperatuur van 200ºC. Tijdens het opwarmen van de barbecue plaats je je kleine gietijzeren pannetje al direct boven de gloeiende kolen om op te warmen.
 3. Smelt de boter in het gietijzeren pannetje en doe hierna de lichtbruine basterdsuiker er bij. Roer de suiker door en laat het geheel kort pruttelen. Haal het pannetje van het rooster en roer een 1/2 theelepel kaneel erdoor.
 4. Verdeel het suiker-botermengsel over de ingesneden vier appels en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
 5. De afgedekte ovenschaal met appels gaat op indirecte wijze op 200ºC voor zo’n 20 minuten.
 6. Meng de 25 gram boter, 25 gram poedersuiker, 50 gram bloem, een snufje zout en één fijn geraspte speculaas door elkaar. Meng met je handen de boter zodanig dat er een mooi kruimeldeeg ontstaat.
 7. Na ongeveer 20 minuten kunnen de afgedekte appels er af. Schep de appels voorzichtig in een licht ingevette ovenschaal. Het suiker-botermengsel uit de kleine ovenschaal bewaar je om straks de borden mee op te maken. Schep op ieder appel wat van het kruimeldeeg. Plaats hierna de appels terug op de barbecue voor zo’n 20 minuten.
 8. Meng ondertussen de crème fraiche en mascarpone 50/50 tot een stevige crème en breng op smaak met poedersuiker. Rasp de overige vier speculaasjes fijn in een schaaltje.
 9. Nadat de met kruimeldeeg bedekte appels zo’n 20 minuten op de barbecue zijn gebakken, zal het deeg goudbruin zijn gekleurd. Het moment om ze er van af te halen.
  Maak het bord met enige creativiteit op: breng de crème aan, geraspte speculaas, de Apple hasselback, een beetje extra kaneel en wat suiker-botermengsel. Uiteraard combineert een bolletje vanille roomijs ook goed.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook