Je moet echt leren hoe je een hele kip op de barbecue moet bereiden. Het is zo makkelijk om te doen en iedereen vind het lekker en mooi om te zien. Nu kan je een kip bereiden als beer can chicken maar als je de kip plat legt als spatchkock chicken dan krijg je een gelijkmatigere bereiding.
En daarbij, dat bierblik in zijn kont heeft helaas geen toegevoegde waarde. Het vocht in het blikje wordt nooit warm genoeg om te koken laat staan dat het enige smaak aan de kip geeft. Ze staat we schattig rechtop.
De sinaasappel en mosterd marinade geeft een lekkere frisse smaak die echt iedereen lekker vind. De extra honing maakt het lekker zoet en geeft de kip een mooie kleur.
Serveer met gepofte venkel en krieltjes.
Ingrediënten
- 1 hele kip
- zout en zwarte peper
Voor de dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 5 eetlepels honing
- zest en sap van 1 sinaasappel
- 2 eetlepels groffe mosterd
- zout en zwarte peper naar smaak
Bereiding
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mixen in een ruime kom.
- Knip de ruggengraat uit de kip en draai hem om. Als je nu op het borstbeen drukt hoor je deze knappen en de kip ligt plat.
- Maak het vel los bij de borst en poten met je vingers.
- Bestrooi de kip ruim met grof zout en versgemalen zwarte peper. Wrijf dit ook onder de huid.
- Neem een flinke vershoudzak en doe daar de kip in. Giet ¾ van de marinade bij de kip. en sluit de zak.
- Kneed de marinade in alle hoekjes en gaatjes van de kip en laat 3 tot 4 uur gekoeld intrekken.
- Bereid een barbecue voor met 2 zones op ongeveer 140 tot 150°C.
- Leg de kip aan de koele kant met de borst omhoog en de poten richting de hitte.
- Sluit het deksel en wacht tot het borstvlees een kerntemperatuur heeft van 70°C.
- Kook ondertussen de overgebleven marinade een beetje in.
- Nu mag de kip nog even boven de directe hitte om een krokant huidje te krijgen.
- Schenk bij het serveren de ingekookte marinade over de kip.