BBQ-helden

hete gehaktballetjes in caveman salsa

Deze hete gehaktballetjes zijn een lekkere snack voor zo’n warme zomeravond in de achtertuin. Snij een stokbrood in stukken om in de salsa te deppen, een koud biertje erbij en je bent klaar.

Je kan dit gerechtje maken aan het eind van je barbecuefeestje als je met nog wat gasten natafelt. Stook de barbecue nog een klein beetje op en je kunt zo aan de slag.

De rode paprika, limoen en de chilipepers gaan we caveman style grillen. Zo komen de natuurlijke suikers vrij en wordt alles heerlijk zoet. Leg ze dus direct op de kolen tot alles zwart rondom is. Let op de limoen, die kan barsten waardoor het hete sap vrijkomt. Daar kan je je vies aan branden.

Als ze rondom zwart zijn dan doe je de pepers en de paprika in een bak die je af kunt sluiten. Zo komt het velletje los zodat je die straks goed kunt pellen.

We hadden nog gerookte knoflook over dus die gebruiken we mooi voor dit recept. Gerookte knoflook is zó lekker. Je zou ze haast zo eten.

Snij de knoflook en de ui heel fijn en meng dit met het gehakt en de koriander, jalapenopeper en de komijn. Draai er daarna kleine balletjes van. Net iets kleiner dan een pingpong bal. Doe ze in een kleine ovenschaal en giet er een beetje olijfolie overheen. Nu plaats je de ovenschaal in de barbecue.

Verwijder nu de velletjes van de paprika en de pepers en snij de tomaatjes in kwarten en de knoflook heel fijn. De chilipepers snij je doormidden zodat je de zaadjes en zaadlijsten kunt verwijderen. De zaadlijsten zorgen voor de echte hitte van een peper. Veel meer dan de zaadjes. Snij de pepertjes nu heel fijn.

Giet nu in een apart pannetje wat olijfolie en doe daar alle ingrediënten voor de salsa bij. Roer alles goed door tot alles warm is. Als de gehaktballetjes een kleurtje hebben gekregen dan giet je de salsa bij de gehaktballetjes.

Pak een paar cocktailprikkers en trek een fles wijn open, of een koud pilsje, en geniet nog even na van een warme zomeravond.

The Bastard

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels koriander
  • ½ theelepel gedroogde jalapenopeper
  • 2 theelepels komijn
  • Klein beetje olijfolie
  • Beetje zout

Voor de salsa

  • 1 rode paprika
  • 1 limoen
  • 2 chilipepers
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 2 tenen knoflook

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 200°
  2. Leg de rode paprika, limoen en chilipepers direct op de hete kolen of briketten.
  3. Keer ze tot ze rondom helemaal zwart zijn.
  4. Haal alles uit de kolen en doe de paprika en chilipepers een half uur in een afgesloten zak
  5. Snipper de ui en meng dit met de rest van de ingrediënten en haal het even door een keukenmachine of vijzel om het wat kleiner te krijgen.
  6. Meng dit door het gehakt en draai daar kleine balletjes van.
  7. Leg de balletjes in een kleine ovenschaal en giet er een klein beetje olijfolie overheen.
  8. Zet de ovenschaal met de gehaktballetjes op de barbecue en sluit het deksel.
  9. Snij de tomaatjes in kwarten en snipper de knoflook.
  10. Haal de paprika en chilipepers uit de zak en wrijf de zwarte huid eraf.
  11. Snij de paprika en peper doormidden en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snij in kleine stukjes
  12. Giet wat olie in een pan en doe de knoflook en tomaat erbij. Roer goed door en doe de paprika, limoensap en de chilipepers erbij.
  13. Zet het pannetje naast de gehaktballetjes op de barbecue.
  14. Als de gehaktballetjes een kerntemperatuur hebben van 70°C doe je de opgewarmde salsa erbij en serveer je alles met wat gesnipperde lente-ui en een paar prikkers.

Gearchiveerd onder:

, ,

Deel je een foto van een recept van BBQ-Helden op social media? Vermeld dan @bbqhelden en #bbqhelden. Dan zien wij jouw post ook.

Like, deel of laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook interessant

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.