Hoisin skirtsteak met gegrilde witlof

In samenwerking met

Hoisin skirtsteak met gegrilde witlof

Skirtsteak is een prachtig stuk vlees om te grillen aan spiesen. Het is dun en heeft een groffe structuur zodat je het goed kunt marineren. Wij hebben een oosterse marinade bedacht met hoisin en honing. Bij de Skirtsteak grillen we wat witlof. Witlof heeft van zichzelf een fris bittere smaak die na het grillen wat zoeter wordt. Dit past perfect bij een lekker stuk rundvlees.

De skirtsteak en witlof grillen we aan spiesen op de Cyprusgrill. Dat is een unieke barbecue die speciaal gemaakt is om meerdere formaten spiesen op te laten draaien. Lekker oldskool. We zien ons van de zomer al lekker bezig met een rijtje kebabs en een koud wijntje.

Dit is een complete skirtsteak van dik een kilo. Skirtsteak is een prachtig stuk vlees met een groffe structuur dat uit het middenrif van de koe komt. Het vlees heeft van zichzelf een geweldige smaak en is door de structuur perfect om te marineren.

Voor dit recept gebruiken we ongeveer 500 gram. De andere helft grillen we een andere keer. Wil je meer spiesen maken dan kan je natuurlijk de hele skirtsteak gebruiken.

Het vlees heeft overal dunne vliezen en harde stukken vet. Dit snij je allemaal van het vlees omdat het vet niet genoeg de tijd krijgt om te smelten en het vet de marinade tegenhoud die we juist zover mogelijk in het vlees willen laten trekken.

Zo ziet de skirtsteak eruit als het vlees helemaal schoon is. Je ziet nu duidelijk hoe de spieren lopen en hoe dik ze zijn.

De dunne stukken skirtsteak snijden we in repen van ongeveer 6 cm breed.

De helft van de marinade gaan we gebruiken als marinade en de andere helft bewaren we voor verder gebruik. De repen skirtsteak laten we nu gekoeld 3 uur tot een hele nacht in de marinade liggen.

Dit recept vraagt om 2 verschillende soorten spiesen. Een enkele spies en een drietand spies. De laatste is erg handig omdat zwaardere, of dikkere, stukken vlees of vis de neiging hebben om door de zwaartekracht niet mee te willen draaien met de spies.

Samen met de skirtsteak gaan we halve stukken witlof grillen. Witlof is fris bitter en als ze gegrild zijn dan worden ze een beetje zoeter.

De halve stukken witlof prikken we aan de enkele spiesen. Aan het eind prikken we een halve limoen.

De snijkant van de witlof smeren we in met de rest van de marinade. En dan mogen de spiesen alvast op de Cyprusgrill.

De Cyprusgrill wordt aangedreven met een klein motortje. Deze werkt op batterijen maar standaard wordt een motortje meegeleverd die je via een transformator gewoon aan de stroom zet.

In de balk waar de spiesen in steken zit een simpel tandwielsysteem dat zacht ratelend de spiesen laat draaien. Ouderwets gezellig.

Omdat skirtsteak zo dun is rijgen we het vlees zig-zag aan de drietand spiesen.

De skirtsteak spiesen gaan nu ook op de Cyprusgrill en dan begint de lol van direct grillen van vlees. De marinade en het vet van het vlees druppelt op de gloeiende kolen en dat zorgt voor heerlijk geurende rook. Oldskool grillen.

Halverwege smeren we de witlof nog een keertje extra in met de marinade. Zo gauw als de skirtsteak lekker geroosterd is en de witlof zacht dan ben je klaar.

De skirtsteak snij je in dunne reepjes en bestrooi je met wat grof zout en chiliflakes.De witlof en het vlees kan je nu serveren met de gegrilde limoen.

Ingrediënten

 • 500 gram skirtsteak
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel rijstwijn azijn
 • 2 eetlepels hoisin saus
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 100 ml sesam olie
 • 2 tenen knoflook
 • grof zout naar smaak
 • chiliflakes
 • 2 x witlof
 • 2 x limoen

Bereiding

 1. Maak de skirtsteak schoon door vet en vliezen te verwijderen
 2. Maak de marinade door de honing, rijstwijn azijn, hoisinsaus, ketjap manis, sesam olie en de tenen knoflook (geraspt) te mengen.
 3. Snij de skirtsteak in stroken van ongeveer 6 cm en leg het vlees in een kom.
 4. Giet de helft van de marinade bij de stroken skirtsteak en bewaar de rest voor later.
 5. Laat de skirtsteak minstens 3 uur tot een hele nacht in de marinade liggen.
 6. De volgende dag haal je de skirtsteak en de overgebleven marinade uit de koelkast.
 7. Vul de Cyprusgrill met een volledige brikettenstarter aan houtskool.
 8. Snij de witlof door midden en rijg ze per stuk aan de spiesen. Aan de kop prik je er een halve limoen bij.
 9. Smeer de snijkant van de witlof in met de rest van de marinade en plaats de spiesen in de Cyprusgrill.
 10. Rijg de skirtsteak om en om aan de spiesen en dan mogen ze ook boven de hete kolen. Gooi deze marinade weg.
 11. Laat ze lekker draaien en smeer de witlof halverwege nog een keer in met wat overgebleven marinade.
 12. Alles is klaar als de witlof zacht is en de skirtsteak lekker gegrild.
 13. Snij de skirtsteak, haaks op de draad, in dunne reepjes en bestrooi het vlees met wat grof zout en chiliflakes.
 14. Serveer met de witlof en limoen.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook