Hot bbq pizza twister

Hot bbq pizza twister

Soms zie je op Instagram iets dat je eigenlijk zelf had willen verzinnen. My_food_over_the_years had een pizza twister gepost. Dat zag er wel zo briljant uit dat we dat heel snel zelf wilden maken.

Onze hot bbq pizza twister is een beetje pittiger geworden door de sriracha en de jalapeño peper. Maak je geen zorgen hoor de echte hitte valt reuze mee.

 

Dit is onze opstelling als we pizza’s gaan bakken. Het gaat er om dat de pizzasteen beschermd wordt door de platesetter en zo hoog mogelijk geplaatst wordt om zo veel mogelijk hitte van het deksel op te vangen. Zo wordt de pizza van boven en onder gelijk gegaard.

We gaan voor een hitte van ongeveer 250 tot 300°C. Omdat er een platesetter geplaatst is zal de doorstroom van zuurstof iets belemmerd worden. Om dit op te lossen verwijder je de hele topvent zodat je een schoorsteen effect krijgt waardoor de hitte hoger op kan lopen.

Je pizzadeeg verdeeld over 3 gelijke bollen rol je plat in 3 stroken van gelijke lengte. Het kan dat de stroken als elastiek weer korter worden. Dan laat je het deeg een beetje ontspannen en begin je alvast aan de volgende strook.

Zorg ervoor dat er voldoende bloem op je werkblad ligt zodat de stroken niet gaan plakken. De stroken beleg je met de saus, het gehakt, de ui, jalapeño en de Parmezaanse kaas. Daarna vouw je de stroken dicht.

Mocht je merken dat het deeg toch blijft plakken dan strooi je wat extra bloem onder het deeg op die plekken. Hoe beter het deeg dicht zit des te makkelijker is het straks om de stroken te weven.

De laatste keer dat we gevlecht hebben was op de lagere school. Dit is dus een 3 stroken vlecht. Lukt dit niet dan maak je lekker een knoop. Dat maakt voor de smaak niet uit. Nu verbind je kop en kont zodat het een cirkel wordt. Kwast een beetje olijfolie over het deeg en bestrooi het daarna met nog wat Parmezaanse kaas.

Nu gaat de pizza twister de barbecue in. Bij een echte pizza gebruiken we geen bakpapier. In dit geval omdat de pizza twister zo zwaar is en we het rondje intact willen houden doen we het wel. Probeer de pizza twister zo veel als mogelijk in het midden van de pizzasteen te krijgen.

Na een minuut of twintig kijk je af en toe eens door het gat van de topvent hoever de pizza is. Als hij goudbruin is dan mag de pizza er af.

Laat de hot bbq pizza twister even afkoelen voordat je hem aansnijdt. Buon Appetito.

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 300 gram bloem
 • 180 gram water
 • 7 gram zout
 • 5 gram droge gist. Of 15 gram verse gist
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 200 gram rundergehakt
 • 1 teen knoflook
 • 2 theelepels spicy steak rub
 • halve rode ui
 • 1 jalapeño peper
 • 100 gram Parmezaanse kaas
 • 200 gram tomatenpulp
 • 1 eetlepel sriracha

Bereiding

 1. Maak het deeg een dag eerder door alles goed door te kneden. Het deeg moet net niet meer plakken aan je werkblad of kom. Nu dek je de kom af met wat keukenfolie en laat je het deeg een nachtje in de koelkast rijzen.
 2. De volgende dag verdeel je het deeg in 3 gelijke bollen en laat je het weer 2 uur rijzen terwijl je de barbecue opstookt.
 3. Terwijl de barbecue op temperatuur komt kan je mooi het gehakt alvast rullen. Doe een beetje olijfolie in de pan en meteen een geraspte teen knoflook. Als de olie warm is dan mag het gehakt en de dry rub erbij. Rul het gehakt tot het gaar is.
 4. Haal de pan van het vuur en bouw de barbecue om tot een pizzaoven zoals hierboven beschreven.
 5. Rol het deeg uit tot 3 lange gelijke stroken. Mix de tomatenpulp met de sriracha. Vul het deeg met de saus, gehakt, ui, jalapeño en Parmezaanse kaas.
 6. Vouw de stroken dicht en weef tot 1 mooie, of iets minder mooie, knoop. Daarna verbind je kop en kont tot een ronde pizza twister.
 7. Knip een stuk bakpapier net iets groter dan de pizza twister en schuif hem daar op. Smeer wat olijfolie over het deeg en bestrooi het deeg met wat extra kaas.
 8. Ondertussen is de barbecue op temperatuur en mag de pizza twister op de pizzasteen. De pizza twister is klaar als het deeg mooi goudbruin is.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook