Ierse stoofschotel met aardappel en wortel

In samenwerking met

Ierse stoofschotel met aardappel en wortel

Zo gauw de temperatuur ’s nachts weer onder nul schiet dan gaan wij weer nadenken over stoofschotels. Deze keer hebben we een Ierse stoofschotel gemaakt met aardappels en wortel.

We hebben alles langzaam gestoofd in bouillon en stout bier. Hierdoor is deze stoofschotel niet alleen een machtig hapje geworden maar ook erg lekker.

Voor een stoofpotje van rundvlees gebruik je het vlees uit de schouder. Dit is een stuk rundernek. In Amerika heet het een chuckroast in Nederland noemen we het de halslap. Je oma weet waarschijnlijk precies wat het is omdat we hiermee al honderden jaren draadjesvlees mee maken. Dat gaan we nu dus ook doen maar wel op een andere manier.

We gaan dit mooie stuk vlees namelijk eerst roken. De aangebrachte dry rub vormt dan samen met het vet en de rook een mooie korst. Ook zal het vlees een mooie rooksmaak krijgen. Na het roken gaat alles in de dutch oven om te stoven.

De hele bereiding doen we op de Weber SmokeFire Stealth. Want je kan namelijk niet alleen maar roken op de SmokeFire. Doordat de SmokeFire geen lekplaat heeft kan je er ook een directe bereiding mee doen.

Na het roken halen we de steak uit de SmokeFire en verhogen we de temperatuur in de ketel. Omdat de Weber SmokeFire Stealth een pellet barbecue is kan je heel snel wisselen van temperatuur. Binnen 5 minuten gaan we van 150 naar 280ºC. Andersom gaat dat net zo makkelijk.

Als we de ui en knoflook hebben gefruit in de Dutch Oven dan gaat het vlees er ook bij samen met wat bouillon en een blikje stout bier. Dat maakt deze stoofschotel Iers. Het donkere bier geeft dit stoofpotje een volle smaak dat in de verte wat weg heeft van chocola en koffie.

Na 2 uur in de Dutch Oven is het vlees al lekker zacht geworden. Als je er met een vork redelijk makkelijk in kan prikken dan is het tijd om de aardappel en wortel bij het geheel te gooien. Dit is ook het moment om misschien wat water bij te schenken.

Je wil niet dat de boel droogkookt. Ook moet de aardappel en wortel onder water staan om te kunnen koken. Je sluit het deksel en kijkt na 3 kwartier of de aardappel gekookt is en het vlees zo zacht dat het vanzelf uit elkaar valt.

Na 2 uur roken en 3 uur in de Dutch Oven is dit het resultaat. Het vlees is heerlijk zacht en trek je zo uit elkaar. Ook zie je duidelijk een rode rand in het vlees. Dat is geen rauw vlees maar de rookring. Dit is de natuurlijke kleur van de myoglobine in het vlees dat zijn kleur behoudt als het in contact komt met stikstofmonoxide.

Het is een scheikundig proces wat geen invloed heeft op de smaak van het vlees maar wat je wel heel stoer mag laten zien aan iedereen.

Dit is onze Ierse stoofschotel. Je kan de bouillon en bier saus die overblijft nog wat inkoken zodat je het over het vlees en de aardappels kan schenken.

Ga jij deze stoofschotel ook maken, laat het dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

Voor de stoofschotel

 • 2 el olijfolie
 • 2 witte uien
 • 2 tenen knoflook
 • 70 mg tomatenpuree
 • 600 ml runderbouillon
 • 330 ml stout
 • 1 kilo aardappels
 • 4 flinke wortels
 • 1 tl tijm
 • 1 tl rozemarijn
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 150ºC met wat rookhout.
 2. Mix de ingrediënten voor de dry rub en bestrooi daarmee het vlees aan alle kanten
 3. Leg het vlees op het rooster en laat het 2 uur roken tot de dry rub een mooie korst gevormd heeft. Snipper ondertussen de ui, snij de knoflook fijn, schil de aardappels en snij de wortel.
 4. Haal het vlees van het rooster en plaats een Dutch Oven boven directe hitte.
 5. Doe wat olijfolie in de pan en fruit daarin de ui. Als de ui zacht en glazig is mag de tomatenpuree en de knoflook erbij.
 6. Roerbak dit een paar minuten en leg dan het vlees in de Dutch Oven.
 7. Giet de bouillon en het bier erbij en sluit dan de dutch oven. Laat dit zo minstens 2 uur sudderen op een temperatuur van ongeveer 200ºC.
 8. Als het vlees zacht genoeg is dat je er met gemak een vork in kunt steken dan mogen de geschilde aardappels en de stukjes wortel erbij. Strooi wat tijm en rozemarijn over de aardappels en giet wat water in de pan tot de aardappels onder water staan.
 9. Kook nu alles door tot de aardappels helemaal gekookt zijn en trek dan de pan van het vuur.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook