Deze gigantische in in pittige chili olie gemarineerde XL gamba’s, zijn een geweldige snack van de barbecue. Door hun formaat blijven ze heerlijk sappig, en de kick van de marinade zorgt voor de smaakbom. Maak het af met chili-mayo voor een barbecuegerecht waar je gasten het nog lang over gaan hebben.
We zagen deze enorme XL gamba’s 6/8 bij The Fishlovers. Dit zijn de grootste reuze garnalen die te koop zijn. De 6/8 wil zeggen dat er 6 tot 8 van deze garnalen in een Amerikaanse pond gaan. Dat is echt heel groot.
Als we de keuze hebben gaat onze voorkeur uit naar grote garnalen. Het vlees blijft sappiger als je ze grilt omdat grote garnalen een betere verhouding vlees en vocht hebben. De smaak blijft dan ook beter.
De naam Gamba is Spaans en wordt gebruikt voor de grote garnalen die over het algemeen in warme wateren leven. Als een garnaal Gamba genoemd wordt dan kan je ervan uitgaan dat het om een flink exemplaar gaat.
Omdat deze garnalen met schaal komen moet je ze zelf nog schoonmaken. Met schoonmaken bedoelen we dat je de darm nog moet verwijderen. Dat is heel makkelijk te doen als je een gevogelte schaar hebt. Het kan ook met een scherp mes maar dat is spannender en lukt niet altijd zonder schade.
Je drukt de schaar onder 1 van de rug schalen en knipt deze dan voorzichtig doormidden. het is niet de bedoeling dat je de schaal verwijdert. Die laten we namelijk liever zitten tijdens het grillen.
Met de rug open kan je nu heel makkelijk het darmpje vinden door een tand van een vork in het vlees te prikken. Het darmpje trek je er nu heel makkelijk van voor tot achter uit.
Het kan in principe geen kwaad om de darm te laten zitten. In de darm zit onverteerd eten van de garnaal en vaak wat dun zand. Dit is niet schadelijk voor je gezondheid maar het kan soms wat bitter smaken. Ook vinden wij het niet zo fraai als er nog een donker stuk darm in het mooie witte vlees zit.
Deze reuze garnalen gaan we marineren in chili olie. De chili olie kan je kopen maar ook heel makkelijk zelf maken. Op deze manier kan je de olie helemaal zelf aanpassen naar je eigen smaak. Wij houden ervan dat er lekker veel knoflook in zit.
De gamba’s gaan we maar heel kort marineren. Een half uur tot een uur is echt genoeg. Het zachte vlees neemt makkelijk de marinade op. Zeker nu de schaal bij de rug open is.
Als je de garnalen te lang laat marineren zou de structuur van de garnaal te zacht worden door het zuur in de marinade. Ook worden ze snel te zout en dat is echt niet lekker.
Voor deze garnalen hoeven we niet zo’n hele grote barbecue aan te steken. Daarom pakken we de Masterbuilt 545 auto ignite erbij. Dit is een zogenaamde gravity-fed smoker maar dan een stuk kleiner.
De AutoIgnite slaat op het feit dat deze kleine barbecue zichzelf aansteekt en afstelt op de door jou ingestelde temperatuur. Het grillen van de garnalen duurt al niet heel erg lang, dus waarom zou het aansteken van de barbecue langer moeten duren.
De gemarineerde garnalen grillen we op een temperatuur van 230ºC in 4 tot 6 minuten om en om. Als het vlees net niet meer doorzichtig is dan zijn ze klaar. Voorkom dat je ze langer laat liggen want dan wordt het vlees steeds meer rubber-achtig, en dat is echt niet lekker.
Nu mag iedereen zijn eigen garnalen pellen. De gegrilde garnalen serveren we met extra chili olie voor de echte pepperhead en wat chili mayonaise als het wat milder mag.
Ga jij deze chili olie gamba’s ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het eruitziet.
Ingrediënten
- Ongepelde Gamba’s
Voor de chili olie
- 4 tenen knoflook
- 1/2 rode ui
- 1 duimgroot stuk gember
- 1 tl keukenzout
- 2 el chili flakes
- 250 ml avocado olie
Voor de chili olie mayonaise
- 1 tl van de chili olie
- 2 el mayonaise
Bereiding
- Schenk de olie in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook.
- Rasp de knoflook, de ui en de gember fijn en doe dit in een schaal.
- Doe de zout en chiliflakes erbij en giet de hete olie eroverheen.
- Roer alles goed door en laat de olie afkoelen.
- Verwijder de darm van de Gamba zoals hierboven beschreven.
- Leg de Gamba’s in een schaal en giet daar een paar eetlepels van de chili olie overheen. Laat ze zo een half uurtje liggen terwijl je de barbecue aansteekt. We gaan voor een keteltemperatuur van ongeveer 200 tot 230ºC. Maak ondertussen ook de chili olie mayonaise door de olie en de mayonaise te mengen.
- Gril de gamba’s om en om zo’n 4 tot 6 minuten tot het vlees van de Gamba net niet meer doorzichtig is. Dan zijn ze het best.