Het is niet altijd vlees of vis wat de klok slaat. Af en toe wil je een stevig ontbijt. En natuurlijk is dat leuker, en lekkerder, als dat ook van de barbecue af komt.
Je hebt de vorige avond je barbecuefeestje gehad en de barbecue staat nog in de tuin. Stook hem nog even lekker op en haal de koelkast leeg. Wedden dat je de tuin in no time weer vol hebt om door te gaan?
De belangrijkste ingredienten zijn natuurlijk de Italiaanse bollen, de spek en ei, maar voor de rest pak je wat je lekker vind. Allereerst snij je de bovenkant va de bollen en hol je ze uit.
Dan smeer je eerst de kruidenboter in de bollen. Dit mag ook gewone boter zijn als je al genoeg naar knoflook stinkt. Extra veel als je nog niet genoeg stinkt.
Bedek elke bol van binnenuit met plakken ontbijtspek. Zorg dat je geen brood meer ziet aan de binnenkant en de bovenste rand.
Bak wat spek uit en vul elke bol met de spek. 1 laagje is genoeg. Het is van zichzelf al een flinke cholesterol bom. Je zou ook wat geruld gehakt kunnen nemen of de overgebleven worstjes van gisteravond.
Nu breek je in elk broodje een heel ei en bestrooi het ei met wat peper en zout en Italiaanse kruiden.
Verwarm de broodjes nu indirect op totdat het eiwit helemaal gestold is.
Draai de bollen vervolgens een kwartslag zodat de bollen gelijkmatig garen.
Je ziet dat de spek nu ook lekker gaar aan het worden is.
Strooi de laatste paar minuten wat geraspte kaas over de bol en wat paprikapoeder. Hoeft niet natuurlijk. Maar het is wel lekker.
Je bent nu een klein half uur bezig. Wedden dat het hele huis inmiddels wakker is van die lekkere geuren?
Ingrediënten
- 4 flinke Italiaanse bollen
- boter of kruidenboter
- 24 plakken ontbijtspek
- 100 gram spekblokjes
- 4 rauwe eieren
- Versgemalen zwarte peper
- zout
- geraspte kaas
- paprikapoeder
Bereiding
- Bereid een barbecue voor voor een indirecte bereiding met een keteltemperatuur van rond de 185ºC
- Snij de bovenkant van de bol af. Deze kan je weggooien, gaan we niet gebruiken
- Hol de bol uit en hou een rand van een centimeter over
- Smeer de binnenkant in met boter of kruidenboter
- Leg kruislings 6 plakken ontbijtspek in de bol en over de rand
- Vul elke bol met 25 gram spekblokjes
- Leeg in elke bol een ei
- Bestrooi de bol met wat zwarte peper, zout en Italiaanse kruiden
- Leg de bollen zo ver mogelijk van de hitte op het rooster en sluit het deksel
- Draai de bollen na 20 minuten een halve slag en sluit weer het deksel.
- Kijk na weer 20 minuten of de spek naar je zin is. je weet zelf wel wat je lekker vind.
- Strooi nog wat geraspte kaas over elke bol met wat paprikapoeder en laat de kaas nog 5 minuten smelten.