Over de hele wereld eten ze spareribs en allemaal op hun eigen manier. In Italië vind je ze gestoofd in een dikke tomatensaus. Wij wilden dit gerecht maken maar dan wel op onze manier.
We beginnen met prachtige Amerikaans gesneden baby back ribs. Dit zijn serieus grote spareribs met een goede hoeveelheid vlees. Het enige wat we ermee doen is ontvliezen en in stukken snijden. Het ontvliezen doe je door een bot tafelmes tussen het vlies en het bot te steken. Als je dan het vlies omhoog werkt dan kan je er een vinger onder krijgen. Nu trek je het vlies zo van de spareribs. Dat vlies verwijderen wij altijd van de spareribs. Na het garen wordt dit vlies stug en dat is gewoon niet lekker.
Op onze Weber Genesis II zit een zogenaamd GBS systeem waar perfect de dutch oven van Weber in past. Met een beetje mazzel passen er ook andere dutch ovens in hoor. Maar zo’n gat is serieus handig. De dutch oven staat meteen een stuk steviger.
De spareribs grillen we terwijl we tegelijkertijd de saus maken. In de saus gebruiken we gepelde tomaten uit blik. Deze vinden we vaak beter dan de verse tomaten die we hier in Nederland kunnen kopen. Samen met ui, knoflook en verse Italiaanse kruiden maak je hiermee een geweldige tomatensaus die natuurlijk ook gewoon een goede pastasaus is.
Als de ribben rondom mooi gegrild zijn dat gaan ze bij de saus. Roer alles lekker door en giet er een glas witte wijn bij. Dan mag het deksel er op en laat je het een paar uurtjes pruttelen. Af en toe mag het deksel even open om te kijken of het vlees al mals genoeg is en of de saus niet droog kookt. Is dat het geval dan gooi je er nog wat extra wijn bij.
Dit zijn onze Italiaanse spareribs. Je zou ze met pasta kunnen serveren, wij hebben gekozen voor rijst. Ga jij ze maken laat het dan hieronder weten in de reacties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Weber_Barbecues_Nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- Babyback spareribs
- peper en zout
- olijfolie
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook
- 600 gram gepelde tomaten
- 3 el gesneden Italiaanse kruiden
- 2 el gesneden zongedroogde tomaten
- 1 tl chiliflakes
- witte wijn
- 2 el verse basilicum
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Ontvlies de spareribs en snij ze daarna per botje in stukken. Bestrooi ze met zeezout en versgemalen zwarte peper.
- Snij de ui, knoflook, Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaten fijn.
- Steek de barbecue aan en gril de spareribs rondom mooi bruin.
Zet een dutch oven boven directe hitte en warm daarin de olijfolie op met de knoflook. Als de olie warm is en voordat de knoflook verbrand is mag de ui erbij. - Fruit de ui tot deze zacht is en dan mogen de tomaten, Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaten en de chiliflakes erbij.
- Als de spareribs naar je zin zijn dan mogen ze bij de saus. Giet een glas witte wijn erbij en sluit het deksel.
- Laat ze 2 uurtjes pruttelen tot de spareribs mals zijn. Mocht de saus droogkoken dan giet je er wat extra witte wijn bij.
- Roer er wat verse basilicum door en serveer met pasta of rijst.