In English

Italiaanse gehaktballetjes in bourbon saus

In samenwerking met

Italiaanse gehaktballetjes in bourbon saus

Deze Italiaanse gehaktballetjes doen het geweldig op feestjes en partijtjes. Zorg ervoor dat je er in ieder geval genoeg maakt want ze zijn weg voor je er erg in hebt. Misschien is het heiligschennis om Italiaanse gehaktballetjes in een zoete Amerikaanse saus te gooien maar daar trekken we ons lekker niets van aan. Wat lekker is, is lekker.

Dit zijn alle ingredienten voor de Italiaanse gehaktballetjes behalve ei. Zoals je ziet maken we geen hamburgers. In dit recept zijn paneermeel en een extra eitje namelijk geoorloofd. Deze maken de gehaktballetjes een stukje steviger zodat ze mooi rond blijven en niet zomaar uit elkaar vallen.

Wij raspen de ui en de knoflook voordat we het door het gehakt mixen. Door het raspen van de ui verlies je een hoop vocht waardoor de gehaktmix wat te zacht kan worden en het mengt gewoon beter. De knoflook vinden we geraspt lekkerder omdat dit veel meer smaak geeft.

De Grana Padano kaas geeft de balletjes die extra verrassing. De buitenkant wordt lekker krokant en de kaas aan de binnenkant smelt lekker door het gehakt heen.

Daarna draaien we de ballen die ongeveer de maat hebben van een golfbal. Net iets groter dan je in één keer in je mond kunt frommelen (dit is geen uitdaging) en ook net groot genoeg dat ze niet tussen het rooster vallen.

Nu laat je de balletjes net zolang liggen boven directe hitte tot ze vanzelf loskomen van het rooster. Ga niet lopen trekken en schrapen om ze los te krijgen. Dat gebeurt echt vanzelf. Een schoon rooster helpt natuurlijk wel.

Als je lekker bezig bent om de balletjes te grillen kan je alvast de saus maken. We doen dit in een mooie grote dutch oven die perfect in het GBS systeem van onze Weber Genesis IIWeber Genesis® II EX-315 barbecue past.

Gooi alle ingredienten voor de saus in de pan en roer tot de bruine suiker is opgelost en de saus begint te pruttelen. Dan gooi je de gehaktballetjes erin en roer je alles even goed door.

Als de balletjes in de saus liggen dan gaar je ze verder tot 70°C. Wij meten dat natuurlijk met onze Thermapen. Serveer je ze nog niet meteen dan laat je ze lekker liggen boven laag vuur tot je gasten er zijn. Net zo makkelijk.

Dit zijn onze Italiaanse gehaktballetjes in bourbon saus. Geweldig als snack op een feestje of met een paar tegelijk op een broodje.

Als jij deze gehaktballetjes gaat maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Weber_Barbecues_Nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 kilo half om half gehakt
 • 100 gram paneermeel
 • 100 gram Grana Padano
 • 2 ei
 • 1 tl zout
 • 1/2 tl zwarte peper
 • 3 tenen knoflook
 • 2 witte ui

Voor de bourbon saus

 • 200 ml bourbon
 • 200 ml honing
 • 150 ml ketchup
 • 4 el sweet chilli sauce
 • 4 el bruine suiker
 • 1 el Worcestershire saus

Bereiding

 1. Rasp de ui en de knoflook heel fijn. Giet het sap dat vrijkomt van de ui weg.
 2. Rasp de Grana Padano wat grover. Meng alles in een flinke kom door het gehakt, paneermeel, ei, zout en peper.
 3. Maak gehaktballetjes het formaat van een golfbal.
 4. Gril de gehaktballetjes rondom bruin boven directe hitte.
 5. Meng alle ingredienten voor de bourbon saus in een flinke pan waar straks alle gehaktballetjes in passen.
 6. Roer de saus tot de suiker is opgelost en doe de gehaktballetjes erbij. Zorg dat de saus alle balletjes bedekt en laat dit sudderen tot de balletjes een kerntemperatuur hebben van 70°C.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook