Italiaanse hamburger met zelfgemaakte pesto

Recept van Matthijs Kannekens

Ik ben dol op hamburgers en op de Italiaanse keuken. Zo gaat de barbecue met enige regelmaat aan om er burgers op te grillen of bijvoorbeeld pizza’s op te bakken. En hoe mooi is het dan als we beide eens zouden combineren.

Een hamburger met de nodige ingrediënten die we vaak tegen komen in de Italiaanse keuken. Alle ingrediënten zijn stuk voor stuk smaakmakers.

Zo gaan we geen gewone hamburgerbroodjes gebruiken, maar gaan we broodjes maken van plaatpizza deeg. Doordat deze moeten rijzen, gaan we hier mee beginnen. Als je in het bezit van een keukenmachine met deeghaak, dan zou ik deze zeker toepassen.

Voeg het lauwe water geleidelijk toe, zodat na enige tijd een mooi deeg ontstaat. Het water kun je met je kerntemperatuur meter controleren of deze ongeveer 35 graden is en dit is belangrijk om het gist zijn werk te laten doen.

Als het deeg klaar is, leggen we het in een bebloemde schaal afgedekt met huishoudfolie op een warme plek. We laten het minstens 2 uur rijzen totdat het volume verdubbelt is. Daarna snijden we er zes even grote stukken van. Ieder stuk gaan we opbollen door het deeg met de vingers aan de onderzijde naar binnen te werken waardoor de bovenkant op spanning komt en er een mooi bolletje ontstaat.

Deze leggen we op een bebloemde bakplaat, dekken het weer af met folie en plaatsen het terug op een warme locatie. Het deeg mag nu een uurtje rijzen. We bakken ze straks mooi bruin met 200 graden op de pizzasteen. Daarvoor maken we ze met de vingertoppen enigszins vlak en rekken ze rond en tot de gewenste grootte. We gaan ze straks nog door midden snijden, dus maak ze niet te plat. We toppen ze af met fijn gesneden tomaat en later met wat groen van peterselie.

Voor de pesto gaan we voor een minder gebruikelijke variant en maken deze met rucola. De pesto kun je in de vijzel of de keukenmachine bereiden. Italianen zweren bij de vijzel aangezien dit net zo makkelijk werkt en meer smaak behoudt. Het vereist echter wel wat spierkracht en uithoudingsvermogen, maar het resultaat mag er uiteindelijk zijn: een heerlijke pesto en een volle krachtige smaak.

Het rundergehakt van de burger gaan we kruiden met oregano, basilicum en rozemarijn. Peper en zout wordt naar smaak toegevoegd. Meng de kruiden goed door het gehakt en vorm vervolgens drie even grote burgers. Een garneer-ring vind ik persoonlijk hierbij een makkelijk tool om mooie ronde burgers te maken van iedere gewenste dikte.

De Italiaanse burger krijgt nog meer smaak met een goede kaas. Door op een stuk aluminiumfolie binnen dezelfde garneer-ring wat Italiaanse Grana Padano grof te raspen, kunnen we deze straks op de barbecue laten smelten. Na afkoelen is de kaas als één stuk makkelijk van de folie te verwijderen.

Als vervanging van bacon is in dit geval gekozen van Prosciutto di Parma. Door deze om en om kort op de pizzasteen te leggen, verbranden de vetten en blijft er na afkoelen een krokante en zeer smaakvolle Parmaham over.

Met onder andere het zelf gebakken broodje, de romaine sla, parmaham, Grana padano, goed gekruide burger, mozzarella en de rucola pesto gaan we een een mooie Hamburger Italian style bouwen. Deze goed vullende burger heeft in principe geen sidedish nodig…. hoogstens een mooie, rode, Italiaanse wijn. Bon apetit!

kruiden kopen

Ingrediënten

Voor de broodjes

  • 500 gram patent bloem
  • ½ theelepel droge gist
  • 10 gram zout
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 250 ml lauw water (35 graden)

Voor de pesto

  • 45 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 10 gram pijnboompitten
  • 25 gram rucola
  • 40 ml olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de burgers

  • 525 gram rundergehakt
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 2 theelepels basilicum
  • 2 theelepels oregano
  • 100 gram Grana padano
  • 100 gram Parmaham
  • 1 krop Romaine sla
  • 4 cocktail trostomaten
  • Peterselie
  • 125 gram Italiaanse mozzarella

Bereiding

  1. Doe de bloem en de droge gist in een schaal en meng dit door elkaar. Giet beetje bij beetje de helft van het water toe. Daarna gaan het zout en de olijfolie er bij. Blijf kneden en doe de laatste helft van het water er bij.
  2. Vorm één grote deegbal en leg deze in een met olijfolie ingevette schaal. Dek dit af met huishoudfolie en zet de schaal op een warme plaats.
  3. Rooster de pijnboompitten in een pan bruin tot ze gaan geuren. Schud ze regelmatig om in de pan en voorkom dat ze te ver doorbakken want dit kan een bittere smaak afgeven.
  4. Vijzel een knoflookteen tot een pasta fijn. Voeg beetje bij beetje wat rucola toe tot dit een groen sap is. Daarna malen we de pijnboompitten mee zodat een puree ontstaat. Bij het geheel gaat stapsgewijs de Parmezaanse kaas. Als dit alles tot een egale puree is gemalen gaan we de olijfolie toevoegen. Voeg olie toe tot de pesto de gewenste dikte heeft en druppel er wat citroensap bij tot hij naar smaak is.
  5. Doe het rundergehakt in een schaal en voeg de oregano, basilicum en rozemarijn toe. Strooi er peper en zout naar smaak bij. Kneed het gehakt lichtjes door en vorm er drie mooie burgers van. Leg ze daarna afgedekt in de koelkast.
  6. Vouw een stuk aluminiumfolie dubbel ter grootte van de eerder gebruikte garneer-ring. Leg de ring op de folie en rasp de Grana Padano op de folie totdat deze bedekt is.
  7. Haal het deeg uit de kom en steek deze in zes even grote stuk. Bol ieder stuk met de handen op en leg ze op een bakplaat toegedekt met huishoudfolie terug op een warme plaats.
  8. Stook je barbecue op tot zo’n 200°C met een pizzasteen op het grillrooster.
  9. Snij de tomaten in stukjes van ongeveer een halve centimeter.
  10. Haal na een uurtje rijzen de zes deegbollen onder de folie vandaan en vorm van iedere bol, met de vingertoppen mooie broodjes. De deegbal duw je met de vingers enigszins plat en rek ze gelijktijdig uit naar buiten tot een kleine pizza ter grootte van de hamburger.
  11. Leg op drie broodjes de fijn gesneden tomaat en fijn gesneden peterselie. Bak de broodjes op de pizzasteen in 5 tot 10 minuutjes mooi bruin en gaar. Controleer hiervoor tussendoor met regelmaat.
  12. Leg hierna de drie stukken aluminiumfolie met Grana Padano op de pizzasteen, totdat deze gesmolten is.
  13. Hierna gaat de parmaham op de pizzasteen. Deze grill je in zo’n 5 seconden om en om. Daarna leg je ze apart om af te koelen. Verwijder de pizzasteen en hou de temperatuur van de barbecue op 200°C.
  14. Haal de hamburgers uit de koelkast en leg ze op het grillrooster. Sluit de barbecue en open deze na ongeveer twee minuten om de burgers met een spatel een klein slagje te draaien voor een mooie grillruit. Na nog eens twee minuten keer je de hamburger en doe je hetzelfde. Kort na het keren gaat er op iedere burger een stuk mozzarella
  15. Met de kerntemperatuur meter controleer je op gewenste gaarheid. Persoonlijk ga ik voor 55-58°C.
  16. We beginnen met het bouwen van de hamburger. Leg hiervoor de onderste broodjes klaar met daar bovenop enkele blaadjes romaine sla, dan de parmaham en dan de Grana padano. Hierna volgt de hamburger met mozzarella en daarop scheppen we de zelfgemaakte pesto. Enkele plakjes tomaat gaan er tussen en het bovenste broodje mag er op om het af te maken.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

The Bastard

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief