Italiaanse involtini van bavette in tomatensaus

In samenwerking met

Italiaanse involtini van bavette in tomatensaus

Involtini zijn Italiaanse rolletjes gevuld met een smakelijke vulling. Het is een leuk gerecht om te maken als je eens wat speciaals op tafel wil zetten voor vrienden en familie. Oorspronkelijk wordt involtini gemaakt met kalfsvlees. Dat is heel mooi mals vlees maar wij missen een hoop smaak. In dit recept gebruiken we daarom bavette.

De vulling bestaat uit een mix van Parmezaanse kaas, paneermeel, peterselie en knoflook. We hebben deze involtini daarna gegrild op de barbecue en geserveerd in een smakelijke tomatensaus.

Wij hebben voor deze involtini een hele bavette gekocht en die in dunne lapjes gesneden. Die lapjes hebben we vervolgens een paar flinke klappen gegeven met de steelpan. Je zou natuurlijk ook kant en klare bavette lapjes kunnen kopen die de slager al heeft liggen.

Het verschil tussen braciole en involtini

Wij dachten altijd dat braciole en involtini hetzelfde was maar dat blijkt niet zo te zijn. Involtini betekent kleine rolletjes terwijl braciole meer op de Nederlandse rollade lijkt en gemaakt is van grotere delen vlees. Weer wat geleerd.

De truc om deze gevulde bavette rolletjes zo mals mogelijk te maken is de manier waarop je ze oprolt. Je moet zorgen dat de draad van het vlees evenwijdig loopt aan het rolletje. Als je ze dan aan tafel snijdt dan snij je haaks op de draad zodat je de spieren korter snijdt en het vlees malser wordt.

Je ziet ook dat we de prosciutto in de lengte van het rolletje leggen. Dan kan je deze over de vulling vouwen zodat die er niet uit kan lopen tijdens het grillen.

De Boretti Barilo 2.0

We hebben de Involtini bereid op de nieuwe Barilo 2.0 van Boretti. De Barilo was de barbecue waar de afgelopen jaren de meeste vragen over kregen. De Barilo is namelijk een hele interessante barbecue. Door de vorm heb je namelijk een enorm roosteroppervlak die je daarvoor enkel in gasbarbecues zag. Door de verschillende ventilatiegaten zou je er ook goed mee low and slow moeten kunnen barbecueën. En de prijs was goed.

Wij hebben helaas alleen nooit de mogelijkheid gehad om er één te proberen dus we moesten altijd verwijzen naar reviews van anderen. Wij hebben nu de Barilo 2.0 in de achtertuin staan die op een paar belangrijke punten is aangepast t.o.v. de originele Barilo.

De barbecue heeft een dikkere poedercoating, verbeterde scharnieren en een luchtinvoer die beter geplaatst is. Zij hebben dus goed geluisterd naar alle wensen van de gebruikers.

Wij hebben er ook een losse trolley bij gekregen. Dat maakt het verplaatsen van deze zware barbecue een stuk makkelijker. Hij weegt namelijk een dikke 40 kilo. Wij zijn gek op zware barbecues maar niet als hij van de winter de schuur in moet.

Wij bereiden de Barilo voor om te gaan barbecueën met een indirecte bereiding. We gooien enkel de buitenste mandjes vol met houtskool. Zo krijg je een indirecte zone in het midden.

Aan de rechterkant plaatsen we de grillplaat en op de andere twee plekken de grillroosters. Zo hebben we een oven gecreëerd waar we de tomatensaus in gaan maken.

Een goede tomatensaus is echt heel makkelijk zelf te maken. Je vult een ovenschaal met tomaten, knoflook en ui en dat laat je lekker pruttelen. Alle groenten worden zo zacht en als je een klein blokje rookhout op de kolen gooit dan krijgen ze ook een lichte rooksmaak.

Wij hebben een hele bol knoflook in de tray gegooid die we natuurlijk niet helemaal gebruiken. 2 teentjes knoflook is voor deze saus genoeg. De rest kan je bewaren voor een volgend recept. Wij hebben er een knoflookboter mee gemaakt die we smeerden op een paar stukken stokbrood.

Als de groenten een uurtje in de barbecue hebben gestaan dan laat je ze een beetje afkoelen. Dan stop je alles in de blender met wat basilicum en paprikapoeder. Zo makkelijk maak je een goede tomatensaus.

Op de grillplaat, die inmiddels gloepend heet is geworden in de Barilo 2.0, grillen we de involtini rondom af. Je hoeft nu niet te letten op de kerntemperatuur. Het gaat enkel om het mooie kleurtje.

De bavette rolletjes gaan namelijk na het grillen in de saus. Zo kunnen ze verder garen en zal de saus nog lekkerder worden. Op de grillplaat roosteren we de stokbrood met de verse knoflookboter. Als we toch bezig zijn dan kan je het maar beter perfect maken toch?

Dit is dus onze Involtini van bavette met een geweldige tomatensaus en stokbrood met kruidenboter. Ga jij deze Involtini ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @boretti zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 5 bavette lapjes, dun gesneden
 • 5 plakjes prosciutto
 • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 10 gram gehakte verse peterselie
 • 40 gram paneermeel
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 ei
 • Zout en peper

Voor de tomatensaus

 • 10 tomaten
 • 1 witte ui
 • 1 bol knoflook
 • 60 ml olijfolie
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl zout
 • 1/2 tl zwarte peper
 • 1/4 tl chilflakes
 • 1 el paprikapoeder
 • 15 gram verse basilicum
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Leg de bavette lapjes plat op een snijplank zoals hierboven beschreven. Leg op elk lapje een plakje prosciutto.
 2. Meng in een kom de Parmezaanse kaas, peterselie, paneermeel, knoflook en ei. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
 3. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de prosciutto en vouw de prosciutto over de kaas. Rol de lapjes op en steek ze vast met tandenstokers.
 4. Bereid de barbecue voor met twee zones en een keteltemperatuur van ongeveer 180ºC.
 5. Snij de tomaten doormidden, schil de ui ien snij hem in kwarten en snij de kop van de bol knoflook.
 6. Vul een ovenschaal met de tomaten, ui, knoflook. Schenk de olijfolie over de groenten en bestrooi alles met de oregano, zout, zwarte peper en chili flakes. Vergeet de chiliflakes als je de saus niet zo pittig wil hebben.
 7. Zet de ovenschaal in de barbecue aan de indirecte zijde en laat de groenten in een uur zacht worden.
 8. Laat alles afkoelen en gooi de groenten dan in de blender met de paprikapoeder en basilicum. Schenk de saus terug in de ovenschaal en zet deze terug in de barbecue.
 9. Gril de involtini op de grilplaat rondom tot er zich een mooie korst gevormd heeft. Leg de rolletjes dan in de saus om op te warmen tot een kerntemperatuur van 55ºC.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook