We zijn gek op spareribs en het maakt ons eigenlijk niet uit hoe je ze bereid hebt. Maar we zijn het gekst op spareribs met een beetje bite. Heerlijk mals maar dat je ze zelf van het bot mag knagen. Daarom hebben we deze keer de spareribs aan de rottiserie geregen.
Het resultaat is spareribs met een geweldig gegrilde buitenkant en een heerlijk mals gerookte binnenkant. Deze spareribs smaken echt heel anders dan de standaard fall-of-the-bone variant. Ook zijn ze een stuk sneller klaar. Wij rookten ze op ongeveer 160 graden Celsius en hadden in anderhalf uur de spareribs op tafel. Zo kan je doordeweeks nog eens spareribs serveren.
Voor de spareribs gebruikten we deze keer prachtige Iberico buikribben. Deze zijn echt enorm en hebben duidelijk een grote hoeveelheid intramusculair vet. In dat vet zit een heleboel smaak omdat Iberico varkens vetgemest zijn met voornamelijk eikels.
Je zou denken dat dit prachtige stuk vlees nooit op de Joe past, maar dat komt helemaal goed.
Voordat we de spareribs op smaak kunnen brengen moeten we het vlies dat op de ribben zit verwijderen. Daar is een trucje voor. Eerst steek je een bot botermes tussen het bot en het vlies. Daarna trek je het mes, en het vlies, omhoog tot je er je vinger onder kunt krijgen.
Daarna kan je het vlies eraf trekken. Lukt dat niet in één keer dan kan je het jezelf makkelijker maken door de laatste restjes met een stukje keukenpapier los te trekken.
We gaan deze geweldige Iberico ribben niet verpesten met standaard zoete bbq smaken. Begrijp ons niet verkeerd. We zijn gek op traditionele Amerikaanse barbecue, maar daar gebruik je geen Iberico voor. En omdat we de ribben op een redelijk hoge temperatuur grillen gebruiken we geen dry rubs met suiker. Dat zou alleen maar verbranden en bitter worden.
Deze spareribs gaan we op smaak brengen met zout en peper, verse knoflook en een handvol verse gesneden Italiaanse kruiden die we met wat olijfolie in een vijzel tot een pasta hebben verwerkt.
Die pasta smeren we aan alle kanten over het hele vlees en zo laten we het een nachtje in de koelkast intrekken. het mag ook langer.
We zorgen voor een dunne laag houtskool en stellen de Konnected Joe in op het gebruik van de Joetisserie en 150ºC. Na zo’n 20 minuten heeft de Konnected Joe zichzelf afgesteld en kan het spit geplaatst worden.
Zoals je kunt zien hebben hebben we het spit om en om na elke 3 of 4 ribben door het vlees gerijgd. Daarna zetten we hem vast met de klemmen. Zorg er wel voor dat het vlees in het midden van de ketel hangt. We plaatsen de spies in de Joetisserie en sluiten het deksel. Nu is het een kwestie van wachten. Trek een biertje open en ga lekker wat anders doen.
het is belangrijk dat je het deksel dicht houdt omdat het vet van het Iberico vlees zeker zal zorgen voor vlammen als er teveel zuurstof in de ketel is. Een paar vlammen is niet erg als je een keertje wil spieken maar teveel vlammen zorgt ervoor dat het vlees verbrandt en dat is niet de bedoeling.
Na anderhalf uur gaan we voor de eerste keer checken. Je hebt al die tijd kunnen genieten van de heerlijke geur die uit de barbecue komen en je bent natuurlijk benieuwd hoe ze eruitzien.
Om te weten of deze spareribs klaar zijn let je niet alleen op de kleur maar kijk je of ze mals genoeg zijn. Daarvoor zet je de rotisserie even stil en prik je een tandenstoker of de probe van je thermometer door het vlees. Als deze er makkelijk in en uitgaat dan zijn de ribben klaar. Je maakt zelf uit hoe mals je ze wil hebben natuurlijk.
Al hebben deze spareribs maar redelijk kort in de barbecue gehangen, toch kan je een mooie rookring verwachten. Die rooksmaak met het zachte vet en de verse kruiden maken deze rotisserie spareribs echt geweldig.
Ga jij deze Italiaanse rotiiserie spareribs ook maken laat ons dat dan weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- Spareribs
- olijfolie
- Zeezout
- Gemalen zwarte peper
- Verse Italiaanse kruiden
- 1 teen knoflook
Bereiding
- Doe de Italiaanse kruiden samen met het zout, knoflook en de zwarte peper in een vijzel en maal dat fijn. Maak er vervolgens een dikke saus van met wat olijfolie.
- Verwijder het vlies van de spareribs en smeer hem in met de saus. Laat dit een paar uur tot een nachtje in de koelkast marineren.
- Bereid de barbecue voor om de spareribs te grillen met een rotisserie. Zorg voor een keteltemperatuur van ongeveer 150°C.
- Rijg de spareribs aan de spies en zorg ervoor dat het vlees in het midden van de barbecue komt te hangen. Plaats een blokje rookhout en sluit het deksel.
- Na anderhalf uur check je de malsheid van het vlees door een tandenstoker of de probe van je thermometer in het vlees te prikken.
- Als de spareribs naar je zin zijn dan laat je ze 10 minuten rusten. Daarna mag je ze in stukken snijden.