Jalapeño cheeseburger

Jalapeño cheeseburger

Deze jalapeño cheeseburger is een zogenaamde smaakexplosie. Bij de eerste beet proef je de coleslaw en het zorgvuldig gegaarde rundvlees met peper en zout om daarna de heerlijke smaak van gesmolten kaas en pittige jalapeño tot je te nemen.

Wij hebben een zwakke plek voor zogenaamde stunt burgers. En dan hebben we het over enorme bouwwerken van meerdere burgers met kaas en extra spek en saus die aan alle kanten onder het broodje vandaan komt.

Zo’n broodje dat je niet kunt eten zonder daarna onder de douche te moeten. Wij hebben een hamburger die een stuk makkelijker te eten is omdat we de stunt in de burger verstopt hebben. Onze jalapeño cheeseburger ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo spectaculair uit maar de smaak bewijst het tegendeel.

Jalapeño pepers zoals wij ze kennen zijn groen. Dan zijn ze eigenlijk nog niet rijp. Een rijpe jalapeño is zachter maar ook zoeter. Om de jalapeño toch wat zoeter en lekker zacht te krijgen gaan we ze roosteren. Tot ze helemaal zwart zijn. Dat doe je door ze gewoon tussen de hete kooltjes te leggen.

Als ze rondom helemaal zwart zijn dan doe je ze in een goed afgesloten zak zoals een ziplockzak. Door de stoom in de zak zal het zwarte huidje loskomen.

Na een kwartier in de zak wrijf je heel makkelijk het zwarte velletje van de peper. Daaronder zit een heerlijk zoete en zachte vrucht. De gemiddelde jalapeño is niet heel heet maar wil je het nog wat milder dan verwijder je de zaadlijsten en zaadjes voordat je de jalapeño in stukjes snijdt.

Rasp wat oude kaas en mix dit met de gesneden jalapeño in een 1 op 1 verhouding. Maak 2 schijven van elk 100 gram rundergehakt. Maak ze iets groter dan het broodje dat je gekocht hebt. De burger zal iets gaan krimpen tijdens de bereiding.

Leg de kaas/jalapeño mix op 1 schijf en hou ongeveer een centimeter vrij rondom.

Leg een andere schijf rundergehakt bovenop de eerste…

…en druk de randen in elkaar zodat je 1 dikke hamburger gemaakt hebt. Nu mag de hamburger op de barbecue boven directe hitte. Hamburgers gaan natuurlijk prima op het rooster maar wij gebruiken graag zo’n fijne grillplaat.

Het grootste gedeelte van de smaak in een gegrilde hamburger zit in de krokante buitenkant. Dit komt door de zogenaamde maillardreactie. Dit zie je in het grillpatroon van het rooster. Door een grillplaat krijg je een maillardreactie over het hele oppervlak van de hamburger.

Als de hamburger vanzelf loskomt van de plaat of het rooster dan ga je hem voor het eerst keren. Dit is het moment dat je de gegrilde kant bestrooit met grof zout en versgemalen zwarte peper. Dan wacht je tot de andere kant naar je zin is en keer je hem om en om tot de gewenste gaarheid.

Je leest en hoort heel vaak dat je een hamburger maar 1 keer mag keren. Dit is weer zo’n hardnekkige “wijsheid” die constant maar weer herhaalt wordt. Door de burger regelmatig te keren krijg je een veel egalere gaarheid zonder dat 1 kant gortdroog wordt.

Bouw de jalapeño cheeseburger met een handvol rucola, de burger, een flinke schep coleslaw en misschien wat extra jalapeño ringen. Maak wat ruimte om je heen, Leg wat servetten paraat en neem een flinke hap.

Ingrediënten

 • 200 gram rundergehakt per burger
 • 2 jalapenopepers
 • 100 gram geraspte oude kaas
 • Handvol rucola
 • Coleslaw
 • Versgemalen zwarte peper en zout
 • 1 mooi broodje

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 200 tot 230 graden Celsius
 2. Leg de jalapeño direct op de kolen of briketten en keer ze regelmatig tot ze rondom zwart zijn.
 3. Doe de zwart geroosterde jalapeño in een ziplockzak en sluit deze. Laat minstens een kwartier liggen.
 4. Snij de jalapeño doormidden. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snij in stukjes
 5. Meng de jalapeño met de geraspte kaas
 6. Verdeel het gehakt in delen van 100 gram en maak er een ronde schijf van iets groter dan het bolletje
 7. Neem 2 flinke lepels van de geraspte kaas en jalapeño mix en leg dit op 1 van de gehaktschijven
 8. Leg een lege gehaktschijf op de gevulde en druk de zijkanten aan zodat je 1 dikke hamburger krijgt
 9. Gril de hamburger tot deze vanzelf loskomt van het rooster en keer hem dan om
 10. Bestrooi vervolgens de gegrilde kant met versgemalen zwarte peper en grof zout
 11. Keer nu regelmatig tot een kerntemperatuur van 70°C.
 12. Snij het broodje doormidden en gril de snijkanten even kort
 13. Beleg het broodje met een handvol rucola, de hamburger, de coleslaw en de andere helft van de bol.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook