Kaas en spek broodpudding

In samenwerking met

Deze hartige broodpudding is geweldig als barbecue ontbijt of brunch. Je kan er ook goed mee experimenteren en de smaak helemaal naar je eigen hand zetten.

Dit gerecht noemen ze een broodpudding omdat de binnenkant zacht blijft terwijl de bovenkant wordt gevormd door goudbruin geroosterd brood. Dat maakt deze kaas en spek broodpudding een heerlijke mix tussen een tosti, wentelteef en quiche.

Elke hartig recept begint wat ons betreft met ui. Er gaat niets boven zachte en zoete dungesneden uienringen. We bakken ze in een skillet op de Weber SmokeFire Stealth. Met deze pelletsmoker kan je dus ook gewoon goed grillen. We zetten hem op 250ºC en dat geeft net genoeg vlammen om de skillet flink op te warmen.

Na de uien zijn de spek en champignons aan de beurt. De stukjes champignons zuigen zich vol met het spekvet voordat ze iets krimpen. Zorg er wel voor dat alles nog lekker vet blijft omdat anders de vulling van de broodpudding te droog wordt.

Voor de broodpudding gebruik je het liefst oud wit brood. Wij hadden nog pistoletjes over. Je zou natuurlijk ook kaiserbroodjes of oud stokbrood kunnen gebruiken. Of een half witbrood natuurlijk. We maken lagen van het brood en de ui, spek en champignons en vergeten natuurlijk niet de kaas. Daarna giet je er een mix bij van melk en ei.

Het brood zuigt zich vervolgens vol met de melk en ei. Zo laat je de hele schaal minstens 3 uur in de koelkast staan. Je kan alles ook voorbereiden voor de volgende dag zodat je op de dag zelf de hele schaal alleen nog maar in de barbecue hoeft te zetten.

Het enorme voordeel van de Weber SmokeFire Stealth is dat je een echte rookoven hebt met het gemak van een oven. Je stelt hem simpelweg in op de gewenste temperatuur en de smoker doet de rest.

De ovenschaal zetten we nu 40 minuten in de barbecue en wachten af tot de bovenkant goudbruin is en de kaas gesmolten. Tijdens de bereiding ruik je al wat je straks gaat eten. Hou er wel rekening mee dat je buren ook honger beginnen te krijgen. Uitdelen is dus verplicht.

Dit is onze kaas en spek broodpudding. Bij ons werd het een bijgerecht voor de brunch op zondag. Wat jij ermee gaat doen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Ga jij deze broodpudding ook maken, laat het dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 1 Witte ui
  • Spekreepjes
  • 200 gram Kastanjechampignons
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 5 oude pistoletjes of kaiserbroodjes
  • 5 eieren
  • Halve liter volle melk
  • 1/2 tl tafelzout
  • 1/4 tl zwarte peper
  • 200 gram belegen kaas
  • 2 el olijfolie
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Snij de witte ui in dunne halve ringen en de champignons en kaas in blokjes.
  2. Doe een beetje boter in een skillet en bak de ui tot deze zacht is. Haal dan de ui uit de pan.
  3. Doe de spekreepjes in de pan en bak ze op tot ze net goudbruin beginnen te worden. Doe de champignons erbij en roerbak alles tot de champignons lekker vet zijn geworden van het spekvet.
  4. Strooi de tijm, rozemarijn en paprikapoeder erdoorheen en haal dan de pan van het vuur.
  5. Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter.
  6. Snij het brood in flinke brokken en maak 1 laag in de ovenschaal. Strooi daar de ui, spek en champignons en de blokjes kaas overheen. Begin dan weer met een laag brood en ga door tot alles op is.
  7. Maak een custard door de eieren, melk, tijm, rozemarijn en peper en zout te mengen. Schenk dit over het brood en bedek daarna de schaal met vershoudfolie. Zet de ovenschaal een paar uur of een nacht in de koelkast zodat het brood al de custard op kan zuigen.
  8. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 180ºC. Borstel de bovenkant van het brood in met een beetje olijfolie en bak de broodpudding in 40 minuten goudbruin.
  9. Laat de broodpudding 10 minuten afkoelen voordat je het serveert.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving