In English

Kalkoenpoten in honing mosterd marinade

Kalkoenpoten in honing mosterd marinade

Als je wel eens een film gezien hebt die zich afspeelt in de middeleeuwen dan zie je ze allemaal tijdens het eten met een enorme kalkoenpoot in hun hand. In Amerikaanse pretparken zijn ze er ook nog steeds gek op. Nu staat het ter discussie of ze in Europa in de middeleeuwen überhaupt kalkoenen hadden lopen, het ziet er wel gaaf uit.

Een gerookte kalkoenpoot is precies de juiste grootte voor 1 persoon, komt met z’n eigen handvat en is geweldig lekker. Wij hebben hem gemarineerd en gerookt wat ervoor zorgt dat het vlees heerlijk mals wordt. Zou je echt een knapperig huidje willen dan kan je hem nog even afgrillen.

 

Als je hem vergelijkt met een kippenpoot is zo’n kalkoenpoot echt enorm. Daarentegen is het vlees wel een stuk magerder dan een kippenpoot. Daar moet je op letten bij het bereiden. Aan de ene kant wil je ze lekker mals hebben dus een beetje verder garen is wel goed maar niet te ver anders heb je al gauw droog vlees.

De marinade die we hebben gemaakt is op basis van honing en mosterd die je ook goed kunt gebruiken als dressing over de salade. Dus heb je over, geen probleem.

Voordat je gaat marineren maken we het vel los van het vlees. Misschien moet je hier en daar een klein sneetje maken maar zorg ervoor dat het vel niet helemaal loskomt. Op deze manier kan het vet onder de huid goed weg waardoor de kans op een krokant huidje groter wordt. En de marinade kan overal het vlees goed bereiken.

Stop de poten in een vershoudzak en giet daar de marinade bij. Nu kan je de marinade door te kneden goed verdelen over de poten. Leg de zak een nachtje in de koelkast zodat het vlees lekker op smaak komt.

Daarna gaan ze indirect op de barbecue met een beetje kersen of appel rookhout. Dat zorgt voor een milde rooksmaak en een mooi kleurtje. We garen de poten tot een kerntemperatuur van 80°C. Je ziet dat het vlees wegtrekt van het bot en dat is het teken dat het vlees goed mals is.

Nu zou je ze nog even boven directe hitte af kunnen grillen voor een mooier huidje maar pas wel op. De kans is groot dat het vlees dan te droog wordt en dat zou jammer zijn. Laat de poten nog wel een kwartiertje rusten voordat je ze uitdeelt. Dan kunnen de sappen zich weer een beetje verdelen.

Ingrediënten

 • 2 kalkoenpoten
 • 4 eetlepels mosterd
 • 4 eetlepels honing
 • 2 eetlepels zonnebloem olie
 • 2 theelepels uienpoeder
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel zwarte peper
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

 1. Meng alle onderdelen van de marinade en maak het vel los van de poten.
 2. Smeer de marinade over het vlees. Doe de poten in een ziplockzak en laat de poten een nachtje gekoeld marineren.
 3. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van ongeveer 120-140°C.. Plaats een blokje rookhout. Elke fruitdragende boom is goed.
 4. Leg de poten aan de koele zijde van de barbecue en gaar ze tot een kerntemperatuur van 80°C.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook