Gegrilde karbonade met chimichurri mayonaise

Gegrilde karbonade met chimichurri mayonaise

Wij worden echt heel blij van een karbonade. Maar we proberen wel om er zo af en toe wat speciaals van te maken. Deze keer hebben we er een Argentijns smaakje aan gegeven. Maar dan op zijn Nederlands.

De karbonades voor dit recept komen van Nederlandse varkens en wel van Boeren in het bos. Deze varkens hebben het heel goed gehad. De beesten lopen hun hele leven in natuurgebieden in familiekuddes. Ze mogen zelf hun eten uitkiezen en worden, mocht het nodig zijn, bijgevoerd met groenteresten.

De varkens krijgen ook geen antibiotica en worden een stuk ouder dan in de gangbare veehouderij waardoor ze ook groter zijn als ze eenmaal geslacht worden. Wil je meer weten dan moet je eens kijken op de website van Boeren in het Bos. Daar kan je dit prachtige vlees ook bestellen.

Inmiddels onmisbaar in onze keukenla. Ziplock zakken in veel verschillende maten. Perfect om van alles in te marineren. Je drukt alle lucht eruit zodat alle marinade goed contact krijgt met het vlees.

Nu heb je even de tijd om de chimichurri te maken. Een echte chimichurri wordt gemaakt volgens een recept dat je strikt moet naleven. Wij doen daar niet aan. We hebben nog nooit dezelfde chimichurri 2 keer achter elkaar gemaakt.Er gaat een hele rode peper in en we maken hem wat frisser met wat limoenzest en limoensap. Daarna doen we iets wat waarschijnlijk helemaal niet mag.

We maken er een chimichurri mayonaise van. Maak de mayonaise in een flinke weckpot zodat je hem makkelijker kan bewaren. De mayonaise kan je ook een paar dagen eerder doen. De mayonaise is zeker een week of 2 houdbaar en het komt de smaak ten goede.

Dit zijn niet hele dikke karbonades dus die schroeien we snel dicht op een gloepend hete grillplaat. Zo’n grillplaat is een leuk cadeau voor de barbecueër die alles al heeft. Behalve een grillplaat dan.

Als de karbonades bijna klaar zijn mogen de uienringen uit de marinade en ook op de grillplaat. Keer ze regelmatig tot ze zacht en goudbruin zijn.

Ingrediënten

 • 3 mooie karbonades
 • 1 eetlepel zout
 • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
 • Sap van 2 sinaasappels
 • Een flinke scheut olijfolie
 • 4 tenen knoflook geraspt
 • 1 flinke zoete ui in ringen gesneden

Voor de chimichurri mayonaise

 • Handvol gesneden verse peterselie
 • handvol gesneden verse basilicum
 • 2 teentjes knoflook fijngesneden
 • 1 rode peper fijngesneden
 • zest van 1 limoen
 • sap van een halve limoen
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 4 flinke eetlepels mayonaise (niet te zuinig)

Bereiding

 1. Mix de sinaasappelsap, olijfolie, geraspte knoflook, zout en zwarte peper in een ziplockzak en doe daar de karbonades en uienringen bij.
 2. Laat dit 1 tot 3 uur gekoeld marineren terwijl je de barbecue voorbereid. Maak 2 zones met een keteltemperatuur van 250 graden Celsius.
 3. Als de barbecue op temperatuur komt maak je alvast de chimichurri mayonaise. Mix de peterselie, basilicum, rode peper, limoensap en zest en de olijfolie. Doe 3 flinke eetlepels mayonaise in een kom en doe daar een flinke schep chimichurri bij. Meng alles goed door elkaar.
 4. Als de barbecue goed heet is dan haal je de karbonades uit de marinade en dep je ze droog met wat keukenpapier. Schenk een klein beetje olie op de grilplaat en gooi de karbonades op de grillplaat.
 5. De karbonades gril je hooguit 4 tot 5 minuten per kant terwijl je ze regelmatig keert. Je gaat voor een kerntemperatuur van 60 tot 64 graden Celsius.
 6. De uien haal je ook uit de marinade en bak je tot ze zacht en goudbruin zijn.
 7. Laat de karbonades even rusten en serveer ze met de chimichurri mayonaise.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook