Keftédes

Keftédes zijn Griekse gehaktballetjes. Over het algemeen krijg je ze bij de Griek geserveerd met een tomatensaus maar ze zijn ook erg lekker met een knoflooksaus op een pita. Keftédes betekent simpelweg gehaktbal. Deze variant wordt op meer plaatsen in de wereld gegeten en heet dan Köfte of Küfta maar we hebben het steeds over hetzelfde gehakballetje.

ingredienten-keftedesHet maken kéftedes is nagenoeg hetzelfde als het maken van een goede hamburger. Dus niet te hard kneden tijdens het mengen en probeer snel te werken zodat het vlees niet te warm wordt.

keftedes-burgers-op-laten-stijven-in-de-koelkastNeem ongeveer 80 gram gehakt en kneed en draai er voorzichtig een bal van. Je bent geneigd om er een stevige bal van te maken maar probeer het gehakt een beetje losjes te houden. Het gehakt stijft nog wat op in de koelkast zodat de kéftedes niet uit elkaar valt op de barbecue.

ingredienten-yoghurt-knoflook-sausBij een Griekse maaltijd hoort natuurlijk knoflooksaus. Dat mag natuurlijk tzatziki zijn maar wij maken een simpelere saus van Griekse yoghurt, knoflook, zwarte peper, verse dille en citroensap. Dit meng je in de verhouding die je zelf lekker vind.

yoghurt-knoflook-saus

keftedes-op-barbecueGril de gehaktballen direct boven de hitte tot een kerntemperatuur van 70°C. Keer regelmatig zodat je in de gaten kan houden dat ze niet verbranden en dat ze gelijkmatig garen.

keftedes-op-pita-2Natuurlijk kan je de kéftedes eten bij meer traditionelere gerechten zoals Griekse gigantes en tomaatrijst maar wij lusten ze graag op een pita. Die je trouwens heel makkelijk zelf kunt maken.

Ingrediënten

 • 500 gram rundergehakt
 • 1 rode ui geraspt
 • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
 • 1 theelepels chiliflakes
 • 1 theelepel zout
 • 1,5 theelepel komijn
 • 1,5 theelepel gemalen koriander
 • 1 theelepel versgemalen zwarte peper

Bereiding

 1. Mix alle onderdelen met de hand door elkaar. Probeer niet te hard te kneden omdat je dan taaie kéftedes krijgt.
 2. Als alles goed gemengd is dan kneed je ballen van ongeveer 80 gram. Probeer in ieder geval gelijke ballen te krijgen.
 3. Maak van de ballen schijven van ongeveer 1,5 centimeter dik met in het midden een kleine deuk. Dit zorgt er straks voor dat de kéftedes straks niet overdreven gaan zwellen.
 4. Laat de schijven afgedekt een uur opstijven in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de kéftedes niet uit elkaar vallen op de barbecue.
 5. Steek de barbecue aan en zorg voor 2 zones. Zo kan je de kéftedes die gaar zijn naar de koele kant schuiven zodat ze niet te droog worden.
 6. Gaar de kéftedes tot een kerntemperatuur van 70°C. Laat ze daarna 5 minuten rusten.
 7. Serveer de kéftedes op een pitabroodje met wat knoflooksaus, groenvoer en plakjes chilipeper.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving