Met deze kleine kip kebab spiesjes maak je een perfecte snack voor tussendoor. Ze zijn lekker kruidig, fris door de citroen en de botersaus maakt ze extra smaakvol. Je kunt ze zo serveren als borrelhap, of als bijgerecht naast grotere gerechten van de barbecue.
Dit zijn de droge ingredienten die de basis vormen voor de kebab. Komijn en kurkuma zorgen voor die warme, kruidige smaak en de kleur die je bij kebab verwacht. De citroenzest maakt het fris en licht, zodat de kip niet te zwaar wordt. De verse koriander en peterselie geven extra pit en een beetje kleur.
Als je de olijfolie erbij schenkt bind je alles samen zodat de kruiden goed aan de kip blijven plakken. Zorg dat elk stukje goed bedekt is, zodat de kruiden en citroen overal kunnen intrekken. Door de kip een paar uur in de koelkast te laten staan, krijgen alles de tijd om hun werk te doen.
Wij gebruiken voor deze spiesjes kipfilet maar je zou ook heel goed kippendijvlees kunnen gebruiken.
De kip gaat nu aan de spies. Hier hebben we gekozen voor kleine éénhaps spiesjes, ideaal als snack of borrelhap. Zo kun je ze makkelijk uitdelen en eet je ze in één keer weg. Wil je er liever een volledige maaltijd van maken, dan kun je de kip net zo goed aan grotere spiesjes rijgen. Het principe blijft hetzelfde.
De spiesjes gaan nu in de barbecue op een indirecte temperatuur van zo’n 200 graden. Op deze manier krijgen de kipstukjes de warmte van alle kanten zonder dat de buitenkant te snel uitdroogt of verbrandt. Zo hou je de kip mals én smaakvol.
Wij gebruiken taartroosters om de spiesjes in de barbecue te zetten. Zo vallen de spiesjes niet tussen het rooster en kun je er makkelijk meerdere tegelijk verplaatsen.
Voor de kebab spiesjes maken we ook een botersaus. Boter geeft een romige en volle smaak, en samen met het citroensap krijg je een frisse tegenhanger die de kip lekker licht houdt.
Door een deel van de kebabmix aan de saus toe te voegen, komen de smaken van de marinade ook hierin terug. Zo sluit alles mooi op elkaar aan.
Het eindresultaat is sappige kip kebab spiesjes die glanzen van de citroen-botersaus. Je ziet hoe de verse kruiden zich mooi hebben vastgezet aan de kip en de saus er net genoeg aan blijft hangen om elk hapje extra smaak te geven. Serveer ze warm, recht van de barbecue, en je hebt een perfecte snack voor bij de borrel of een leuk voorgerecht.
Ga jij onze kip kebab spiesjes ook maken, laat dat weten in de reacties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we jouw creatie kunnen laten zien aan duizenden andere enthousiaste achtertuin barbecueërs.
Ingrediënten
- 2 kipfilets (ca. 300 g)
Voor de kebabmix
- 1 tl keukenzout
- 1 tl zwarte peper
- 2 tl knoflookgranulaat
- 2 tl uiengranulaat
- 1 el paprikapoeder
- 2 tl komijn
- 2 tl kurkuma
- Zest van 1 citroen
- 20 g koriander, fijngehakt
- 20 g platte peterselie, fijngehakt
- 2 el olijfolie
Voor de botersaus
- 100 g boter
- 5 gr suiker
- Sap van ½ citroen
- 2 el van de kebabmix
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de kebabmix in een kom. Zet 2 el apart voor de botersaus.
- Snijd de kipfilets in kleine blokjes en schep ze door de kebabmix. Zorg dat elk stukje goed bedekt is. Dek af en laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast voor meer smaak.
- Rijg de kipblokjes aan kleine spiesjes. Perfect als snack of borrelhap.
- Leg de spiesjes op een taartrooster en plaats dit indirect op de barbecue bij 200ºC. Zo blijven ze mooi liggen en draai je ze in één keer om.
- Voeg eventueel een blokje kersenhout toe voor een lichte rooksmaak.
- Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 70ºC.
- Smelt de boter op laag vuur. Voeg suiker, citroensap en de apart gehouden kebabmix toe. Roer goed door tot een egale saus.
- Haal de spiesjes van de barbecue en dip ze kort in de botersaus, of schep de saus eroverheen.











Deze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.
