kip op bierblik

kip op bierblik

Kip op een bierblik, beercan chicken of bierblikkip. Een perfect recept voor de bierdrinkende barbecueer.
Let op. Deze kip kan je alleen op een kolen- of een gasbarbecue met deksel en de mogelijkheid tot indirect barbecueën.

Mocht je geen blikje bier in huis hebben of je houdt niet van bier. Neem dan gerust een blikje sinas of cola. Dat gaat ook prima. Sterker nog, het maakt voor de smaak niet uit. Het enige dat het blikje doet is de kip rechtop houden.

rauwe-kipGeen beer can chicken zonder chicken natuurlijk. En dan het liefst een hele flinke die met een beetje liefde is grootgebracht. Dus ga je voor scharrelkip.

dry-rub-onder-het-vel-brengenSnij alle loshangende stukken vet en vel weg. Dit gaat straks toch allemaal verbranden. Werk vervolgens met je vingers het vel los zodat je straks overal de dry-rub tussen kunt werken.

hele-kip-in-de-bbq-helden-dry-rubIn het recept maken we gebruik van hele klassieke smaken. Perfect voor kip. Ben je wat makkelijker aangelegd dan kan je tegenwoordig ook hele goede kant en klare dry-rub kopen.

beer-can-chicken-indirect-op-de-barbecueWe gaan de kip indirect garen. Wij hebben hier links en rechts een strook gloeiende briketten op een temperatuur van ongeveer 150°C. Je kunt er ook meteen een ovenschaal met aardappeltjes bijzetten.

beer-can-chickenNa 45 minuten check je de kerntemperatuur. We willen een temperatuur van 70°C in de borst en zeker 85°C in de poten. Omdat de poten het dichtst bij de hitte zitten worden deze ook sneller heet. Handig hè. Zijn de temperaturen nog niet bereikt dan sluit je de barbecue nog even.

Ingrediënten

 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • ½ theelepel paprikapoeder
 • ½ theelepel zwarte peper
 • ¼ theelepel gedroogde tijm
 • 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
 • 1 hele kip, ± 1½ kg
 • 1 blik bier (33cl)

Bereiding

 1. Bereid de barbecue voor en maak een ruimte in het midden waar geen kolen zijn of geen direct vuur als je een gasbarbecue gebruikt. Zet op deze plek een aluminium lekbakje. Zorg voor een keteltemperatuur van ergens tussen de 120 en 150ºC.
 2. Mix de knoflookpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, tijm en de olie door elkaar.
 3. Smeer de kip er mee in, binnen- en buitenkant. Laat dit minimaal een half uurtje intrekken.
 4. Open het blikje bier, drink de helft op. Of drink hem helemaal op en probeer opnieuw.
 5. Zet het blikje bier op de gril en laat de kip over het blikje zakken.
 6. Gril de kip voor ongeveer 60-80 minuten met het deksel dicht tot een kerntemperatuur van 70ºC in de borst en 85ºC in de dij. Meet dit in het dikste gedeelte van de borst en dij. Kijk tussendoor zo min mogelijk en anders heel stiekem
 7. Wordt de kip te bruin voordat de gewenste kerntemperatuur bereikt is, zet dan de gasbarbecue wat zachter of bedek de kip met wat aluminium folie.
 8. Haal het blikje bier uit de kip en laat de kip in aluminiumfolie 15 minuten rusten.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook