Je kan het niet hebben over de Griekse keuken als je het niet hebt over souvlaki. Souvlaki is gegrild vlees aan een spiesje. Deze kip souvlaki is een heel makkelijk Grieks gerecht voor jouw volgende barbecue feestje.
De basis van een goede Griekse marinade is eigenlijk altijd hetzelfde. Olijfolie, citroensap, knoflook, oregano en zout maakt alles wat je grilt meteen Grieks. Deze marinade kan je ook gebruiken voor varkens- of lamsvlees. Wij doen er ook nog wat honing bij om de karamelisatie van het vlees te versnellen zonder dat het meteen zoet wordt.
Wij marineren het vlees graag in een ziplockzak. Als je de lucht uit de zak knijpt dan heb je maar weinig marinade nodig om al het vlees op smaak te brengen.
Deze souvlaki grillen we aan houten spiesjes. Metalen spiesen zijn makkelijker in gebruik en verbranden niet maar houten spiesjes zien er gewoon wat vriendelijker uit.
Om te voorkomen dat ze verbranden plaatsen we op strategische plekken wat repen aluminiumfolie. Dit houdt de directe hitte tegen terwijl de souvlaki zelf wel het rooster raakt.
De kleine stukjes kip gril je heel snel rondom af. De honing in de marinade zorgt er voor dat je al snel wat mooie grillstrepen ziet. Dat smaakt al meteen beter toch?
De souvlaki serveren we met geroosterde pita’s, komkommer, rode ui, tomaat, partjes citroen en natuurlijk tzatziki. Ga jij deze kip souvlaki ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 1 kilo kipfilet voor zo’n 10 spiesjes
- 3 tenen knoflook
- Zest en sap van 1 citroen
- 3 el olijfolie
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el honing
- 1 tl zeezout
- 1/2 tl zwarte peper
Bereiding
- Maak de marinade door de teentjes knoflook te raspen en voeg daar de zest en het sap bij van de citroen. Doe daar de olijfolie, oregano, honing, zout en peper bij. Roer dit goed door elkaar.
- Snij de kipfilet in stukken van ongeveer 2 tot 2,5 cm, doe deze in een flinke ziplockzak en giet daar de marinade bij. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem sluit, kneed alles goed door elkaar en laat het zo 2 tot 3 uur marineren in de koelkast.
- Snij ondertussen wat groenvoer zoals rode ui, tomaatjes en komkommer die je bij de souvlaki serveert.
- Bereid een barbecue voor met twee zones en rijg de stukjes kip aan spiesjes.
- Borstel het rooster goed schoon en gril de souvlaki rondom in zo’n 10 tot 15 minuten tot een kerntemperatuur van 70ºC.