In English

Kippendijen in karnemelk en augurkensap

In samenwerking met

Kippendijen in karnemelk en augurkensap

Kip marineren in melk klinkt misschien gek maar het werkt echt heel goed. Het marineren van kip in karnemelk is echt iets uit de zuidelijke staten van Amerika. De karnemelk zorgt ervoor dat de kip nog malser wordt en dat de kippendijen een prachtig kleurtje krijgen.

We marineren de kippendijen in niet alleen maar karnemelk. Door de karnemelk gaat nog wat augurkensap voor het zuur en de smaak, een flinke el van de dry rub waarvan de zout verder in het vlees trekt en een beetje Tabasco omdat het kan. Zo laten we de kip een nachtje in de marinade liggen. Langer mag ook maar is niet echt nodig.

De kippendijen garen we indirect, met wat extra dry rub, op ongeveer 160ºC. Dat is wat ons betreft de temperatuur om het vettere kippenvlees te bereiden. Zo krijgt het vet de kans om te smelten waardoor het vlees nog malser en lekkerder wordt. Vet en barbecue gaan nou eenmaal goed samen.

Als de kippendijen op de barbecue liggen dan maken we even een snelle bbq saus. Dat is makkelijker dan je denkt. Als er maar ketchup en suiker inzit voor de rest kijken we wat we in huis hebben. In dit geval was dat ui, knoflook en een beetje azijn. Daarna kan je het zo lekker maken als je wil. Zo kan je er extra honing bij doen of wat Worcestershire saus.

Als de kippendijen gaar zijn dan smeren we ze in met de saus. Dan verwijderen we de plate setter zodat de saus boven directe hitte wat laten karameliseren. Dat maakt eigenlijk elke saus lekkerder. De suikers in de saus krijgen een complexere smaak die heel goed past bij traditionele bbq.

Dit zijn onze kippendijen die we gemarineerd hebben in karnemelk en gegrild met een eigengemaakte barbecue saus. Gek veel lekkerder gaat het echt niet worden. Ga jij deze kippendijen maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

Voor de marinade

 • Een halve liter karnemelk
 • 1 el tabasco
 • 3 el augurken sap
 • 1 el van de dry rub

Voor de bbq saus

 • 1 el zonnebloem olie
 • 1 rode ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 400 ml ketchup
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 1 tl tabasco

Bereiding

 1. Maak de dry rub door de ingrediënten te mengen
 2. Meng de karnemelk, tabasco, augurkensap en 1 el van de dry rub en doe daar de kippendijen bij. Laat dit een nachtje in de koelkast marineren.
 3. Haal de kippendijen uit de marinade en dep ze droog met wat keukenpapier. Bestrooi daarna de kippendijen met de overgebleven dry rub.
 4. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 160ºC. Leg de kippendijen op het rooster, plaats een thermometer en sluit het deksel.
 5. Gaar de kippendijen tot een kerntemperatuur van 80ºC terwijl je de barbecue saus maakt.
 6. Snij de ui en het teentje knoflook heel fijn. Zet een pannetje op met de zonnebloem olie en doe daar de ui en knoflook bij terwijl de olie opwarmt.
 7. Als de ui zacht is geworden dan mag de suiker erbij. Roer dit door terwijl de suiker gaar karameliseren.
 8. Dan mag de rest van de ingrediënten erbij. Warm de saus op terwijl je blijft roeren en haal het dan van het vuur. Haal de saus door de blender om een egale saus te krijgen.
 9. Als de gewenste kerntemperatuur in de kippendijen bereikt is dan smeer je ze in met de saus. Verhoog de temperatuur of leg de kippendijen even boven directe hitte zodat de saus lekker plakkerig kan worden.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook