In English

Kipspiezen met ananas en ui

In samenwerking met

Kipspiezen met ananas en ui

Wordt het zomer dan gaan we weer van alles aan spiezen rijgen. Deze keer hebben we heerlijk gemarineerde kippendijen aan spiezen geprikt met verse ananas en ui. Een geweldige combinatie. Vooral met de marinade die we ook gebruiken als saus.

Elke kippendij snijden we in 3 stukken. Dat doen we omdat ze dan het meest sappig blijven. De marinade is echt heel makkelijk. Het bestaat voornamelijk uit ketjap, met suiker en gember. Dat geeft de kip een bijna oosterse smaak die ook weer goed bij de ananas past. Zo laten we de kip een uur of 4 in de koelkast marineren. Een nachtje mag ook hoor als dat beter uitkomt.

Wij gebruiken lange metalen spiesen. Deze zijn plat zodat de kip en ananas op z’n plek blijft zitten en niet ronddraait als je de spiezen keert. Rijg trouwens niet te veel aan de spiezen. Er is altijd een deel van het rooster warmer dan de rest waardoor het vlees over de lengte van de spies niet gelijk gaart. Begin en eindig per spies ook met de kleinere stukken.

De spiezen grillen we op onze Kamado Joe Classic 3. Omdat de ketel een stuk hoger is dan van andere kamado’s is er genoeg ruimte tussen de gloeiende kooltjes en het rooster. Hierdoor kan de kip lekker rustig garen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het te hard gaat.

Hou tijdens het keren van de kip spiezen goed in de gaten welk deel van de spies harder gaat. Dan kan je namelijk door de spies om te draaien en te verplaatsen zorgen dat de hele spies gelijk gaart en dat ze ook allemaal tegelijk klaar zijn. We grillen ook meteen een paar losse stukken ananas mee.

We gaan natuurlijk niet op het zicht grillen. We willen echt weten hoe gaar de kip is. Daarom steken we regelmatig de Thermapen One in het vlees om te checken. Als de kip boven de 70ºC is dan weten we in ieder geval dat ie gaar is en hoeven we ons geen zorgen te maken dat oma misschien een rauw stuk kip eet.

We smeren de kip en de losse stukken ananas aan het eind nog in met de rest van de marinade. Zo stapel je smaak en wordt de kip lekker plakkerig. De saus laten we een paar minuutjes karameliseren en dan kunnen we gaan eten.

Dit zijn onze kipspiezen met ananas en ui. Ga jij ze ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 kilo kippedijen
 • Verse ananas
 • 2 witte uien

Voor de saus

 • 75 ml ketjap manis
 • 1 el rijstwijn azijn
 • 1 el donkere basterdsuiker
 • 2 tl gehakte gember
 • 1 teentje knoflook
 • Scheutje sesamolie
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Intens & Uitdagend

Alle Porter varianten en (Russion Imperial) Stouts.

Bereiding

 1. Mix de ingrediënten voor de saus en snij de kippendijen in hapgrote stukken
 2. Doe de helft van de saus samen met de kippendijen in een ziplockzak en marineer dit een paar uur tot een hele nacht in de koelkast
 3. Rijg de kip, met stukjes ui, en verse ananas aan spiezen.
 4. Bestrooi de kip met peper en zout en gril om en om tot de kip een kerntemperatuur heeft van 75ºC
 5. Smeer de spiezen de laatste paar minuten in met wat extra saus en laat dit karameliseren.

Gearchiveerd onder:

, , , , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook