Koffie Rub Ribeye

In samenwerking met

Koffie Rub Ribeye

Natuurlijk heeft goed vlees genoeg aan een beetje zout. Of zout en peper. Of zout, peper en knoflook. Je ziet waar dit naartoe gaat. Wij willen wel eens wat anders. Toen zagen we op de site van Jess Pryles, the hardcore carnivore, een coffee rub. Dat moesten we ook eens proberen.

Deze koffie rub is net even anders geworden dan die van Jess maar dat is volgens het leukste aan koken. Maak een recept naar je eigen smaak dan heb je er nog veel meer lol aan als het ook nog lekker is. En deze rub is zelfs lekker als je niet van koffie houd.

Want vreemd genoeg smaakt de ribeye niet naar koffie. De gecombineerde kruiden zorgen voor een warme smaak die goed past bij een stuk rundvlees. De chipotle zorgt voor een beetje extra pit en het kleine beetje suiker voor een mooie korst bij het afgrillen.

De Golden’s Cast Iron Cooker is de perfecte kamado voor een zogenaamde reverse sear. Dat is de naam voor de manier waarop je een geweldige medium rare, van rand tot rand, steak op tafel zet.

Dus niet een steak waar het midden rauw is met verschillende gradaties van gaarheid tot aan de korst. De truc is dat je het vlees langzaam opwarmt tot 5 graden onder de gewenste kerntemperatuur waarna je hem afgrilt naar 55°C voor medium rare. Dat is volgens ons de goede temperatuur voor een ribeye.

Een dikke steak vraagt om een reverse sear. Deze ribeye is 3 cm dik. Dikker mag. Dunner liever niet. Dan is het heel moeilijk het vlees de goeie gaarheid te geven. Is dat teveel vlees dan leer je maar delen.

Omdat het een dik stuk vlees is mag je het royaal bestrooien met de dryrub. Dit vlees kan wel wat hebben. Laat de dryrub vervolgens minstens 3 kwartier intrekken.

Volgens ons hebben we dit al vaker gezegd maar we gaan het toch nog een keer doen. Wil je serieus gaan barbecueën? Dan koop je een kernthermometer. Voor het gemak een digitale die van een afstand is af te lezen. Die waarschuwt je van te voren zonder dat je elke keer het deksel open hoeft te maken.

Heb je een blokje rookhout dan gooi je deze er ook bij. Hickory of eiken is prima.

Als de ribeye rond de 48-50°C dan gril je hem af. De Golden’s Cast Iron Cooker wordt geleverd met een Sear plate. Daarmee krijg je een prachtige donkerbruine korst all over.

Dit is nou een steak bereid volgens de reverse sear. Prachtig roze van rand tot rand met een donkerbruine korst. Haaks op de draad gesneden voor opperste malsheid. Nu zal deze ribeye echt niet taai zijn als je hem anders snijd maar het is een goede gewoonte om aan te leren.

Ingrediënten

 • 1 dikke ribeye. Minstens 3 centimeter dik
 • 4 el Gemalen koffie medium maling
 • 2 tl gemalen chipotle
 • 2 tl bruine suiker
 • 1 el knoflookpoeder
 • 2 el paprikapoeder
 • 1 el mosterpoeder
 • 1 el versgemalen zwarte peper
 • 1 el grof zout

Bereiding

 1. Maak de dryrub door alle ingrediënten goed te mengen
 2. Bestrooi de ribeye royaal met de dryrub en laat het minstens 3 kwartier intrekken
 3. Bereid alvast een barbecue voor met 2 zones met een keteltemperatuur van ongeveer 130°C
 4. Leg de ribeye aan de koele kant van het rooster en sluit het deksel
 5. Als de ribeye een kerntemperatuur heeft van 48°C dan haal je hem van het rooster en stook je de barbecue op.
 6. Als de temperatuur goed hoog is dan mag de ribeye direct boven de hitte en keer je hem regelmatig tot een kerntemperatuur van 55°C
 7. Laat de ribeye 5 tot 10 minuten rusten en dan snij je hem haaks op de draad in plakken

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook