In English

Koreaanse tortilla met gember aiolie

In samenwerking met

Koreaanse tortilla met gember aiolie

Soms zoek je het oergevoel in barbecue en dan wil je gewoon barbecueën zoals het hoort. Op hout boven open vuur. Wij kregen de Welded BBQ Barrel 800 in de achtertuin om mee te stoeien en daar hebben we heerlijke Koreaanse tortilla’s op gemaakt.

Wat is skirtsteak

Deze tortillas gaan we vullen met skirtsteak. Skirtsteak is het middenrif van de koe. Dit is echt werkvlees. Behoorlijk taai en heeft een geweldige rundvlees smaak. Dit vlees gaan we niet mals maken door het langzaam te garen. Daar is het te dun voor.

Aan de ene kant zal de marinade een deel van het bindweefsel afbreken waardoor het malser wordt. Maar jij kan het vlees ook malser maken door het haaks op de spieren te snijden. Je ziet in het deel boven de appel duidelijk de spieren lopen. Deze spieren moet je zien als een bundel elastiek. Als je die zou willen doorbijten dan kom je erachter dat dit heel lastig wordt. Zou je de bundel met elastiek haaks snijden dan hou je allemaal kleine stukjes elastiek over. Die zijn dan ook makkelijker door te bijten.

De marinade is onze interpretatie van een Koreaanse marinade met ingrediënten die je in elke supermarkt kunt vinden. Het zal vast niet echt Koreaans zijn maar het smaakt wel zo. We gooien 2 tl chili olie door de marinade voor de kick. Chili olie is behoorlijk pittig maar dat vlakt straks af als het verhit wordt.

Bij de Koreaanse tortilla zetten we een gember aïoli gemaakt met natuurlijk gember en knoflook maar ook Japanse mayonaise. Deze mayonaise is een stuk dunner dan onze mayonaise en zuurder. De gele kleur komt doordat enkel het eigeel gebruikt wordt.

Wat is de Welded BBQ Barrel

Dit is de Welded BBQ Barrel 800. Het kleine broertje van de BBQ barrel 1000. De 800 staat voor de diameter van de vuurschaal. Deze variant is groot genoeg voor elke achtertuin en wordt compleet geleverd met wokring, bakplaat, grillrooster, handvatten, stookrooster en afdekplaat. De barbecue is gemaakt van cortenstaal en is nog niet verroest als hij geleverd wordt. Maar uiteindelijk is hij net zo mooi als deze. Naast de vuurschaal staat de BBQ bijzettafel in dezelfde stijl met een dik houten werkblad en net als de BBQ barrel 4 wieltjes.

We zijn heel blij met de stevige wieltjes want de BBQ Barrel is door de kwaliteit behoorlijk zwaar. We hoeven deze barbecue ook niet altijd midden in de tuin te hebben. Natuurlijk is hij hartstikke mooi maar die ruimte hebben we gewoon niet. We trekken hem gewoon op z’n plek als we een barbecuefeestje hebben en rollen hem weer terug als we klaar zijn.

De gemarineerde skirtsteak hebben we in 6 delen gesneden zodat het makkelijker te grillen is. We hebben verschillende zones gecreëerd door de brandende blokken hout aan één kant iets onder de vuurschaal te schuiven. Zo kan je ervoor zorgen dat de plaat aan die kant gloepend heet is en de andere kant minder heet zodat je daar zonder problemen groentes kunt grillen.

We grillen de delen skirtsteak per 2 stukken en schuiven ze naar een koeler deel van de plaat als ze klaar zijn. Zo kan je met een beetje plannen alles tegelijk af hebben voor het eten.

De vuurschaal is hangend geplaatst in de barbecue. Mocht de vuurschaal per ongeluk niet waterpas staan dan hoef je niet bang te zijn dat er vet op je straatje valt. Dat loopt namelijk de vuurschaal in.

Als alles klaar is dan warmen we nog wat tortillas op en mag iedereen geroepen worden om aan tafel te gaan.

De Welded BBQ barrel is uniek door de verstelbare luchttoevoer. Het is niet dat je nu meteen low and slow kunt roken met deze barbecue maar bij het opstarten is het wel heel handig dat je voor meer zuurstof kunt zorgen om de boel op gang te brengen.

Het andere voordeel is dat de as via de luchttoevoer in de aslade valt en zo makkelijk afgevoerd kan worden. Dat is wel anders dan met andere vuurschaal barbecues waar je aan de gang moet met schepjes of speciale as stofzuigers.

De skirtsteak snij je haaks op de draad in dunne repen en daar beleg je de warme tortilla’s mee. Daar gooien we wat Koreaanse zuurkool over en een flinke schep gember aiolie.

Dit is onze Koreaanse tortilla. Ga jij deze ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @welded_vuurschaal_bbq zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de marinade

 • 3 stronken lente ui klein gesneden
 • 1 witte ui fijngesneden
 • 1 duim verse gember
 • 1 Zure appel
 • 3 el ketjap manis
 • 2 el rijstwijn azijn
 • 2 tl Chili olie

Voor de Koreaanse zuurkool

 • 100 gram witte kool dun gesneden
 • 100 gram geraspte wortel
 • 2 tl Vissaus
 • Chilivlokken
 • 1 Zure appel
 • 2 tl Rijstwijn azijn
 • 1 el Honing
 • Zout naar smaak

Voor de gember aiolie

 • 100 ml Japanse mayonaise
 • 1/2 tl Chili olie
 • 1 duim geraspte verse gember
 • 2 teen knoflook geraspt
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Verwijder harde stukken vet en zilvervlies van het oppervlak van de skirtsteak. Snij de hele skirtsteak in delen van ongeveer 20 cm lang en doe ze in een ziplockzak.
 2. Snij alle ingrediënten voor de marinade fijn of doe ze in een keukenmachine. Schenk de marinade in de zak bij het vlees en sluit de zak. Laat dit minstens 3 uur marineren in de koelkast.
 3. Maak ondertussen en Koreaanse zuurkool door alles te mengen in een ruime schaal. Breng op smaak met wat zout en laat dit zeker 2 uur staan zodat alle smaken goed kunnen mixen en de kool wat zachter wordt door het zout.
 4. Meng ook de ingrediënten voor de aïoli en zet dit in de koelkast tot je het nodig hebt.
 5. Zorg voor een hete grillplaat en grill daar om en om de skirtsteak tot er een mooie korst gevormd is. De gewenste kerntemperatuur is ergens rond de 55ºC.
 6. Warm wat tortilla’s op en snij de skirtsteak in dunne repen. Zet alles op tafel en laat iedereen zijn eigen tortilla’s bouwen.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook