kwartel met honing mosterd saus

kwartel met honing mosterd saus

Wie wat bewaart heeft wat. Er lagen nog 4 mooie kwartels in de vriezer en de zomer is wat ons betreft begonnen dus moest dat gevierd worden.

Kwartels zijn minikippen met iets steviger vlees en veel meer smaak. Ze hebben buiten peper en zout niet heel veel nodig maar toch gaan wij ze nog lekkerder maken met een simpele marinade.

De marinade houden we heel klassiek. Je bent in ieder geval gegarandeerd van heerlijke geuren tijdens de bereiding.

Maak eerst de marinade van verse rozemarijn, knoflook, grof zout en versgemalen zwarte peper. Het groffe zout helpt mee om de rozemarijn kapot te malen.

Daarna gaat het sap van de citroen en de olijfolie erbij. Dan heb je een hele basic marinade die je ook heel goed bij kip kan gebruiken.

Hier hebben we de hoofdrollen van dit recept. 4 mooie kwartels. Als je de kwartels haalt vraag dan aan de slager of hij deze schoon wil maken voor je. Soms is dit nog niet gebeurd en moet je dat nog zelf doen. Je ziet dan in de kwartel nog wat ingewanden zoals niertjes zitten.

Knip de ruggengraat uit de kwartel met een wildschaar of een stevige huishoudschaar. Zo kan de kwartel strak helemaal plat op het rooster. Zo gaart hij veel sneller zonder uit te drogen.

Doe de kwartels in een ziplockzak en doe daar de marinade bij. Doe de ziplockzak bijna dicht en druk de lucht er uit. Als je dan de ziplockzak sluit kan de marinade in de kwartel masseren. Leg de zak 2 tot 3 uur in de koelkast.

Rijg de kwartels aan de 2 spiesen door de poot en de borst. Zo blijft de kwartel mooi plat liggen als je hem keert.

Gril de kwartel boven directe hitte tot de borst een kerntemperatuur heeft van 70°C. Let op dat je er niet te veel overheen gaat. Het vlees is nog minder vet dan kippenvlees en droogt gauw uit.

Laat de kwartels even rusten en meng dan de honing, mosterd, soyasaus en olijfolie. Dit is ook een goeie dressing voor een frisse salade.

Giet de saus over de kwartels en geef elke gast zijn eigen kwartel.

Ingrediënten

 • 4 kwartels (1 per persoon)
 • sap van 1 citroen
 • 1 theelepel grof zout
 • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 2 tenen knoflook

Voor de saus/dressing

 • 3 eetlepels honing
 • 2 theelepels lichte soya saus
 • 1 eetlepel groffe mosterd
 • 1 eetlepelolijfolie

Bereiding

 1. Snij de rozemarijn en knoflook fijn en doe dat in een vijzel. Doe de zout en peper erbij en maal alles fijn.
 2. Doe het citroensap en olijfolie erbij en meng alles door elkaar.
 3. Knip de ruggengraat uit de kwartels en druk ze plat. Verwijder ook de vleugels. Deze zijn te dun en verbranden alleen maar.
 4. Stop de kwartels in een ziplockzak en giet er de marinade bij. Masseer de marinade goed rond en leg de zak 2 tot 3 uur in de koelkast.
 5. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 200 graden of hoger.
 6. Haal de kwartels uit de marinade en rijg ze aan spiesen.
 7. Steek een spies door de poot en daarna door het borstvlees. Doe dat ook aan de andere kant. Er gaan 2 kwartels op 2 spiesen.
 8. Leg de spiesen direct boven de hitte en draai regelmatig zodat het vlees gelijkmatig gaart. De kwartels zijn gaar als het borstvlees 70°C is.
 9. Laat ze even rusten en maak ondertussen de saus door alle ingrediënten te mengen
 10. Giet daarna de saus over de kwartels.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook