Lamsrack met Ras el Hanout

Lamsrack met Ras el Hanout

Lamsrack zie je niet vaak op de barbecue en dat is jammer. Een heerlijk gegrild stuk lamsvlees is zo lekker. En deze variant is helemaal geweldig.

Omdat Ras-el-Hanout kant en klaar in een potje komt is de voorbereiding heel kort. Let wel op dat je een versie koopt zonder zout. Dat kan je er beter zelf aan toevoegen zodat je weet hoeveel er in gaat.

Ras-el-hanout vind je gewoon bij de super en online natuurlijk.

De lamsracks krijg je vaak frenched van de slager. Dan zijn de ribben al mooi schoongemaakt. Dat ziet er wat netter uit. Voor de rest heeft het geen doel.

Vaak zit er nog wel een iets dikkere laag vet op het vlees. Dit haal je nog wel weg. Ook het vlies onder het vet haal je weg. Dit vlies is een barrière tussen het vlees en de kruiden die je straks gaat aanbrengen.

Nu smeer je het vlees in met wat olijfolie zodat de kruiden straks lekker blijven plakken. De kruiden strooi je met een gelijkmatige dunne laag over het vlees. Daarna pak je de racks nog even in wat keukenfolie of een ziplockzak en laat je de smaak gekoeld intrekken.

We gaan de lamsracks grillen boven directe hitte. Je kan wel heel moeilijk gaan doen met een sous vide bereiding, dat hebben wij ook vaak gedaan, maar met een beetje beleid en aandacht lukt het ook prima compleet op de barbecue.

Het is gewoon zaak om het vlees wat vaker te draaien en te keren zodat het vlees geen kans krijgt om te verbranden maar wel de tijd heeft om langzaam te garen. Hou de kerntemperatuur goed in de gaten en haal het vlees dan op tijd van het rooster.

Je kan de botjes zoveel mogelijk aan de rand of zelfs over de rand van de barbecue laten hangen zodat ze niet verbranden. Ze zijn zo mooi wit en het staat beter als ze straks op tafel liggen.

Als de lamsrack op temperatuur is dan laat je ze even rusten. Dat hoeft niet heel lang hoor. Het is maar een klein stukje vlees.

Ingrediënten

 • 1 lamsrack (ongeveer 8 ribbetjes) per 2 personen.
 • 1 eetlepel Ras-el-hanout kruiden per rack
 • 2 eetlepels olie per rack
 • Versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak

Bereiding

 1. Snij de dikkere lagen vet en het vlies van het lamsrack
 2. Meng de Ras-el-hanout met de peper en zout.
 3. Wrijf de lamsrack in met een beetje olijfolie en strooi het Ras-el-Hanout mengsel over het vlees.
 4. Verpak de lamsrack in keukenfolie en laat alles gekoeld een paar uur intrekken
 5. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van ongeveer 150 tot 180 graden.
 6. Leg de lamsrack boven de directe hitte en keer regelmatig tot een kerntemperatuur van 55 graden Celsius. Dreigt het vlees te verbranden dan schuif je het vlees naar de koelere kant van de barbecue en sluit je het deksel totdat de juiste kerntemperatuur bereikt is.
 7. Laat de racks voor het aansnijden nog een minuut of 5 nagaren onder wat aluminiumfolie.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook