In English

Lamsschenkel stoof uit de skillet

Lamsschenkel stoof uit de skillet

Struinend door het aanbod van Beef&Steak ben ik vaak op zoek naar producten die ik nog niet eerder heb toegepast. Lamsschenkel is dan zo’n mooi stuk vlees, dat ik ook nog niet eerder op BBQ-Helden tegen kwam. Aan de slag dus!

Lamsschenkel is ideaal om er een stoof van te maken. Aangezien lamsvlees al veel smaak heeft wilde ik een stoof maken zonder al te veel overtollige smaak toevoegers. Deze keer dus geen stoof met wijn of bier. Ondanks dat bleek deze stoof toch een smaakbom waarbij alle zintuigen aan het werk worden gezet.

Naast een stoof zonder waslijst aan ingrediënten leek het mij leuk om het eens in een skillet te bereiden. Doorgaans wordt hiervoor de Dutch oven gebruikt, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen die in huis heeft. Mocht je wel een skillet hebben dan zou ik zeker verder lezen.

Mijn skillet van 25 cm zat bijna tot aan het randje vol, maar had er dan ook drie schenkels in liggen van in totaal 1,3 kilo. Dit bleek achteraf genoeg te zijn voor minstens 6 personen. Ga je het voor twee personen bereiden met 1 lamsschenkel dan is het helemaal goed te doen. Met een skillet van een maatje kleiner lukt dit gerecht dan ook nog.

Om de schenkel zit een dun vlies. Dit zorgt er voor dat het vlees mooi bij elkaar blijft. Bij één van de drie had ik deze verwijderd, maar dat is eigenlijk niet nodig. Het bot in de schenkel zorgt voor smaak en warmtegeleiding dus die verwijderen we pas bij het opdienen.

Deze stoof gaan we niet binden, dus dien je straks heerlijk mals lamsvlees met gegaarde groentes op. Het bot en het vocht hou je straks over. De lange stooftijd is een goed excuus om lekker in de tuin op de bank met de beentjes omhoog te gaan.

Ingrediënten

 • 3 lamsschenkels
 • Bosje Rozemarijn
 • Olijfolie
 • Basic dry rub
 • 1 Selderij
 • 1 Prei
 • 4 Knoflooktenen
 • 3 Sjalotten
 • Blik gepelde tomaten
 • Water
 • Peper en zout
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Zet het vlees, minstens een uur van te voren, in de kruidenrub. Voor een betere hechting kun je eerst plantaardige olie gebruiken.
 2. Stook je barbecue op tot 100-120°C met twee zones.  Op het moment dat deze stabiel op temperatuur blijft voegen we wat rookhout toe aan de gloeiende kolen. Appel en kers gaat goed bij lamsvlees, maar ik probeerde eens een keer beuk.
 3. Voor een uur gaan we het lamsvlees roken rond de 110 graden. Aangezien de skillet op temperatuur mag komen plaatsen we deze meteen naast het vlees op het rooster.
 4. Ondertussen hebben we tijd om de groentes te snijden: snij de prei in de lengte door, spoel hem af onder de kraan en snij de prei in stukken. De stelen van de selderij mogen tevens in stukken van ongeveer een centimeter. Schoon de sjalotten op en snij deze grof óf voeg ze straks in hun geheel toe. Kneus vier knoflooktenen en ook hierbij geldt hetzelfde als voor de sjalotten.
 5. Na een uur doen we een dun laagje olijfolie in de skillet. De blaadjes rozemarijn hebben we al van takjes geritst en gaan we in de olie bakken. Als de rozemarijn blaadjes mooi krokant zijn, halen we ze met een tang uit de hete olie. De olie heeft nu meer smaak meegekregen en de blaadjes kun je straks als crispy garnering gebruiken.
 6. De lamsschenkel gaan we nu in de skillet aanzetten. Draai ze met regelmaat met de tang rond, zodat ze rondom mooi bruin zijn.
 7. De prei en selderij gaan verspreid in de skillet. Gevolgd door de sjalot en de knoflook. Roer de groentes tussen de schenkels door en doe dan de gepelde tomaten er bij. Knijp met de tang de tomaten voorzichtig fijn en verdeel ze inde skillet. Vul 3/4 van het lege blik met warm water en giet dit in de  skillet er bij. Draai het vlees nog een keer om.
 8. We gaan het geheel voorzichtig inpakken met aluminiumfolie zodat het lekker kan gaan stoven. Leg hiervoor kruislings twee langwerpige stukken folie over het gerecht en vouw deze tegen de skillet. Daarna gaat er een lang stuk folie rondom de skillet om het optimaal af te sluiten. Druk de folie rondom voorzichtig aan en gebruik hierbij desnoods handschoenen.
 9. Hou de barbecue voor minstens de komende 3 uur op ongeveer 90°C. De stoof mag namelijk niet gaan koken. In de tussentijd kun je dat biertje open trekken die we niet in de stoof hebben gebruikt……. én in het laatste uurtje alvast wat bijgerechten voorbereiden. Tip: Een mooie risotto en gegrilde asperges en limoen gaan goed samen met deze stoof.
 10. Na 2½ tot 3 uurt begint het spieken. Haal de folie voorzichtig los en probeer met een vork wat vlees van de schenkel af te halen. Bij twijfel keer dan de schenkels om en pak de skillet voor nog een half uurtje in.
 11. Op het moment dat het vlees goed los komt van het bot, halen we de skillet voorzichtig met handschoenen van de barbecue. Verwijder met een vork al het vlees van het bot. Maak het vlees wat kleiner (zoals met pulled pork) zodat straks het geheel met de groentes goed is op te scheppen. Gebruik hiervoor een tang  zodat het vocht achter blijft. Aan tafel en genieten maar!

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook