Deze koeken zien er niet uit maar het zijn de beste lelijke chocolate chip cookies die er zijn. De koeken zijn geboren als een vergissing. De bedoeling was om de dikste koeken te maken die we konden maken.
We dachten dat als we het deeg in zouden vriezen voordat het de pizzasteen op zou gaan dat de buitenkant als stevig genoeg zou worden om de binnenkant op z’n plek te houden. Maar dat ging dus echt niet lukken. Door de grote hoeveelheid boter zakte het deeg alsnog gewoon in elkaar om een prachtige platte ronde koek te maken. Maar dat was dus niet de bedoeling.
Toen we probeerden om het deeg enigszins op z’n plek te houden creëerden we iets veel mooiers. Enorm lelijke koeken met een grotere hoeveelheid krokante randjes. Dit soort vergissingen maken we graag.
Als je de amandelen en chocolade druppels door het deeg mengt zorg dan dat alles een beetje goed verdeelt wordt. Het is zo jammer als er iemand straks een koek heeft zonder of heel weinig chocola. Dan is er ook altijd iemand met extra veel chocola dus kijk zelf maar of dat een probleem is.
Wij gebruikten voor deze koekjes een bourbon/vanille extract. We proefden niet echt veel verschil met gewone vanille dus misschien hebben we te weinig gebruikt.
Om zo veel mogelijk van de vorm intact te houden gaan we het deeg op laten stijven in de vriezer. Een half uur is genoeg. Denk niet dat het deeg straks deze vorm blijft houden tijdens het bakken. Maar alle beetjes helpen toch?
De koeken bakken we op een pizzasteen. Zorg dus dat het bakpapier niet groter is dan de pizzasteen. Als de koekjes de barbecue ingaan dan sluit je meteen het deksel zodat het bakken meteen kan beginnen.
Als de koeken 10 minuten gebakken zijn dan mag je voor het eerst kijken. Het deeg is in elkaar gezakt en dan kunnen we overgaan tot het sculpturen van de koek. Met een mes schep je het deeg vanaf de rand weer naar het midden. Sommige delen van het deeg zijn al koek en die vormen straks mooie krokante randen.
Na nog eens 10 minuten zijn de koeken klaar en haal je ze van de pizzasteen. Laat de koeken daarna afkoelen voordat je een hap neemt. Doe je dit niet dan is de koek te zacht en valt hij uit elkaar tijdens het eten.
Dit zijn geen verfijnde koekjes die je serveert aan je gasten. Deze vreet je zelf op als je vindt dat je ze verdient hebt. Ze zijn zoet, vet, groot en lelijk. Precies zoals een goede koek hoort te zijn.
Ingrediënten
- 270 gram bloem
- 1 tl zout
- 200 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
- 135 gram witte suiker
- 135 gram rietsuiker
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
- 250 gram chocolade druppels puur
- 135 gram amandelen
Bereiding
- Snij de boter in kleine stukken en mix het met de beide soorten suiker tot je een egale massa hebt.
- Meng de bloem en de zout en gooi dat bij de boter/suiker massa. Mix dat weer door tot je geen droge bloem meer ziet.
- Kluts de eieren en giet daar de vanille extract bij. Doe dit bij de rest en mix het weer goed door.
- Als laatste mogen de chocolade druppels en amandelen erbij. Meng dit weer goed door elkaar.
- Pak een vel bakpapier en schep daar klonten deeg op van elk ongeveer 140 gram. Schuif het bakpapier een half uur in de vriezer zodat het deeg op kan stijven.
- Bereid een barbecue voor met een temperatuur van 170 tot 190°C en een pizzasteen.
- Schuif het bakpapier met het deeg op de pizzasteen en sluit het deksel.
- Na 10 minuten open je het deksel en vorm je met een mes de koek weer in z’n vorm. Dan gaat het deksel weer dicht tot na een volgende 10 minuten de koek klaar is.
- Laat de koeken afkoelen tot ze stevig genoeg zijn om op te pakken.