In English

Limburgs zuurvlees van de barbecue

Limburgs zuurvlees van de barbecue

Limburgs zuurvlees is een favoriet tijdens onze zonnige vakanties in het zuiden van Limburg. Een lekkere stoof die je het hele jaar kunt eten en echt niet zo zuur is als de naam doet vermoeden. In iedere Limburgse streek en keuken zal het zuurvlees of zoervleisj net iets anders bereid worden. Na diverse bereidingen volgens meerdere recepten en meerdere keren in Limburg proeven is onderstaand recept een goede basis. Doe hier je voordeel mee en laat je verrassen.

Het voordeel van een stoof op de barbecue bereiden is dat je het bij een ketelbarbecue extra smaak kunt meegeven door rookhout toe te voegen. Bij een kamado zou ik kiezen voor kort grillen op het gietijzer. De grillstrepen geven dan al voldoende smaak mee in combinatie met het hot and fast grillen boven de houtskool.

Het is zeker niet de bedoeling dat je bij het grillen van de sukade het vlees door en door gaart. Deze fase is alleen maar om het vlees wat extra smaak te geven door de Maillard reactie van het grillen. Zoals je ziet is de sukade in principe gaar met uitzondering van de buitenkant.

Stoven is een leuke en makkelijke manier om een bijna compleet en lekker gerecht op tafel te krijgen. Low and slow bereidingen hebben vaak mijn voorkeur omdat het wachten altijd goed beloond wordt. Denk niet dat stoven altijd vele uren in beslag moet nemen. Hoe langer een stoof op het vuur staat, des te beter is helaas niet zo. Sterker nog, te lang stoven en/of ingrediënten te vroeg of te laat toevoegen kan een heel ander resultaat opleveren.

Vroeger stond de hachee bijna een dag op het petroleumstelletje te pruttelen. Dat kleine vuurtje is met je gasfornuis, inductie of barbecue helaas niet te evenaren. Bij deze Limburgse stoof is het bijvoorbeeld belangrijk om de appelstroop op het juiste moment toe te dienen. Te vroeg en de appelstroop zal bitter stoven en als je het te laat toevoegt dan zal het een zoete appelstroop stoof worden. Deze tips gelden eigenlijk voor alle stoven. Denk dus goed na over de duur en de momenten wanneer je wat toevoegt.

Dit Limburgs zuurvlees smaakt natuurlijk perfect bij dikke frieten en Limburgs speciaal bier. Ga jij Limburgs zuurvlees ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • Peper en zout
  • 750 gram sukade
  • 4 uien gesnipperd
  • 50 gram boter
  • 200 ml witte wijnazijn
  • 200 ml water
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 4 eetlepels appelstroop
  • Peper, zout en suiker naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

  1. Stook je barbecue op tot zo’n 200ºC met een gietijzeren rooster als je deze hebt. Borstel het rooster goed schoon en neem het af met in olijfolie gedoopt keukenpapier. Laat het rooster op temperatuur komen.
  2. Voorzie de sukade aan weerszijde van peper en zout en grill deze om en om mooi bruin. haal het vlees vervolgens van het rooster.
  3. Bouw de barbecue om voor een indirecte bereiding van ongeveer 120ºC en plaats een Dutch oven.
  4. Smelt de boter in de Dutch oven en bak hierin de gesnipperde uien tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. De ui mag hierna uit de pan, aangezien we deze halverwege het stoven pas weer gaan toedienen.
  5. Snij de gegrilde sukade in blokjes en doe deze in de lege Dutch oven. Schenk het water en de azijn er bij en plaats de pan terug op het rooster. Het vlees zou nu net onder moeten staan. Ook de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels kunnen er bij. Breng de stoof aan de kook en plaats dan het deksel op de Dutch oven.
  6. Na een uur voeg je de eerder gebakken uien en de appelstroop bij de stoof. Snij de ontbijtkoek in blokjes en roer ook deze door de stoof.
  7. Het Limburgse zuurvlees mag nu nog anderhalf uur verder borrelen. Controleer tussendoor nog wel even of het geheel niet te veel is ingedikt. Naar wens kun je dan een scheutje water toevoegen.
  8. Na die anderhalf uur stoven is je Limburgse zoervleisj gereed om op te dienen. Vergeet niet de laurier, jeneverbessen en kruidnagels er uit te halen. Je zou nog naar smaak, suiker, zout en/of peper kunnen toedienen.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook