Loaded fries zijn net als nachos een goeie manier om een groep vrienden of familie te voeden. De kapsalon is ook een variant van de loaded fries.
Wij maakten een bbq variant met pulled beef. Een hele fijne combinatie van de zoute friet met het zoete en hartige vlees en lekker veel kaas.
Deze brisket ear hadden wij eerder al gerookt om er een lekkere pastasaus van te maken. Het hele stuk vlees was ruim 2 kilo dus genoeg voor 2 en misschien wel 3 keer eten. De andere helft hadden we dus in de koelkast gegooid om er een paar dagen later weer mee verder te gaan.
Deze brisket gaan we ook weer omtoveren tot pulled beef. Deze keer stoven we het vlees in runderbouillon, mosterd en een donker biertje. In dit geval Blaker van Brouwerij de Werf. Het bier heeft een bittere koffiesmaak dat goed past bij gerookt rundvlees.
na bijna 4 uur sudderen is het vlees mals genoeg om te pullen. Je mag het eigenlijk geen pullen meer noemen want het vlees is zo zacht dat het niet veel kracht nodig heeft om uit elkaar te laten vallen.
Laat ondertussen door iemand anders de friet halen of maken. Dan is het vers als je ze terug in de barbecue zet.
Door het vlees mixen we wat barbecuesaus. Als het vlees dan op de friet terug de oven in gaat hopen we op wat gekarameliseerde randjes vlees.
Als we de friet in de skillet gooien dan strooien we er wat paprikapoeder en zout overheen. Dat kan achteraf niet zo makkelijk meer. We hebben daarna nog wat jalapeño pepertjes over de friet gegooid en dat afgedekt met een dikke laag kaas en pulled beef. We gebruiken geen kaassaus wat wel gebruikelijk is. De friet blijft volgens ons krokanter met geraspte kaas die je laat smelten.
Nu gaat het hele geval nog even terug in de barbecue om de kaas laten smelten. Laat het niet te lang staan anders wordt de friet weer te droog en hard.
Over de loaded fries gaat nog wat sour cream mayonaise, sriracha ketchup en bieslook. Serveer alles als het nog warm is en zet er wat pico de gallo bij en citroen partjes.
Ga jij deze loaded fries ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 700 gram brisket ear
- 50 gram boter
- 600 ml runderbouillon
- 2 el Franse mosterd
- 33 ml donker bier
- 2 el bbq saus
- 700 gram gebakken franse friet
- Zout en paprikapoeder
- 150 gram geraspte cheddar
- 2 el jalapeñño plakjes
Voor de dry rub
- 1 el paprika poeder gerookt
- 2 tl zeezout
- 2 tl zwarte peper
- 1 tl chiliflakes
- 1 tl knoflookgranulaat
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
Voor de sour cream mayonaise
- 125 gram Sour cream
- 1 tl honing
- 2 flinke el mayonaise
- Bieslook
- 1 tl paprika poeder
Voor de sriracha ketchup
- 100 ml Ketchup
- 2 el Sriracha
- 3 el honing
Bereiding
- Verwijder de buitenste laag vet en de vliezen van het vlees. Mix alle ingrediënten voor de dry rub en strooi een egale laag over het vlees.
- Rook het vlees 2 uur op een indirecte temperatuur van ongeveer 150ºC.
- Haal het vlees uit de barbecue en laat het rusten terwijl je de Dutch Oven plaatst.
- Laat de boter in de pan smelten en leg het vlees in de pan.
- Giet de mosterd, bouillon en bier in de pan en sluit het deksel. Check elk uur of de pan niet droogkookt en of het vlees al mals genoeg is.
- Maak ondertussen de sour cream mayonaise en de sriracha ketchup door de ingrediënten te mengen.
- Als het vlees mals genoeg is dan trek je het uit elkaar en mix je het met de bbq saus.
- Vul een skillet met de verse friet, de gerapste kaas, de plakjes jalapeno en de pulled beef. Zet de pan in de barbecue en sluit het deksel tot de kaas gesmolten is.
- Schenk de mayonaise en ketchup over de loaded fries en bestrooi met wat fijngesneden bieslook voor de mooi.