Mac and cheese uit de skillet met buikspek

In samenwerking met

Mac and cheese uit de skillet met buikspek

Mac and Cheese is het enige pasta gerecht wat ze in Amerika beter kunnen dan in Italië. En toch hebben we gekozen om deze mac and cheese subtieler te houden dan de hysterische Amerikaanse variant. Maak je geen zorgen. Deze mac and cheese bevat genoeg macaroni en kaas om het gruwelijk lekker te maken.

Deze mac and cheese is met buikspek. En die buikspek gaan we eerst roken. Dat doen we met de SloRoller van Kamado Joe. De SloRoller zorgt voor een stabiele temperatuur zonder hotspots. Ook wordt de rook perfect verdeeld in de ketel. De SloRoller krijg je gratis bij de Kamado Joe Classic III, De Big Joe III en de Kettle Joe.

We gebruiken in dit recept maar 400 gram buikspek die we in kleinere stukken snijden. De kleine stukken buikspek zijn een stuk sneller klaar dan een heel stuk buikspek.

De buikspek heeft ongeveer 2 uur gerookt als het de kerntemperatuur van 90ºC bereikt heeft. Dat meten we natuurlijk met de Thermapen.

Dan laten we ze even rusten waarna we ze in plakjes snijdt. Misschien is het handiger om wat meer buikspek te roken omdat je tijdens het snijden zeker wat stukken weg snoept.

Hoe maak je bechamel saus

Vaak wordt bechamel saus omschreven als een witte kaassaus. Maar in een bechamelsaus zit geen kaas. De saus bestaat maar uit 3 dingen. Boter, bloem en melk. Met een beetje zout als extra smaak. Het gaat er om dat je gelijke delen boter en bloem mengt tot een saus zonder klonten. Dat laat je dan iets doorbakken zonder dat je het bruin laat worden.

Dat doen we in dit geval in een skillet waarbij we goed de temperatuur in de gaten houden. Bechamel saus mag namelijk niet koken.

Dan mag de melk erbij en roer je alles weer goed door tot de saus is ingedikt. Let hier ook goed op dat de skillet niet te heet wordt anders kan de saus gaan schiften. Als de saus dik genoeg is dat het aan een lepel blijft hangen dan mag er wat zout, de gekookte pasta en de kaas bij. Roer dat weer goed door.

Nu top je het af met wat extra Parmezaanse kaas omdat dat lekker is. De extra Parmezaan zorgt voor die kleine stukjes gegrilde kaas die er zo leuk uitzien en ook lekker zijn. Verdeel de plakjes spek over de mac and cheese en bak alles een minuut of tien, vijftien door tot de kaas gesmolten is.

Dit is onze mac and cheese met buikspek. Ga jij deze pasta ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 400 gram buikspek in twee dunne repen
 • 50 gram boter
 • 20 gram bloem
 • 300 ml warme melk
 • Zout
 • 500 gram dikke penne pasta
 • 300 gram Kleine blokjes Fontina kaas. Of een andere lekkere kaas die goed smelt.
 • 200 gram geraspte Parmezaanse kaas

Onze smokey dry rub

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Mix de dry rub en strooi deze in een egale laag over alle kanten van de buikspek.
 2. Rook de buikspek op 150ºC tot een kerntemperatuur van ongeveer 90ºC en laat het dan rusten.
 3. Zet een pannetje zachtjes op met de melk maar laat het niet koken. Kook meteen de pasta tot het net niet beetgaar is.
 4. Warm de skillet op en laat de boter smelten in de pan. Roer dan de bloem erdoor.
 5. Doe de melk door de boter/bloem mix en kook dit door terwijl je het blijft roeren. Als de bechamel saus dik genoeg is dan breng je het op smaak met zout.
 6. Gooi de gekookte pasta, de blokjes kaas en de Parmezaanse kaas door de bechamelsaus en roer het goed door.
 7. Top alles af met plakjes buikspek en extra Parmezaanse kaas.
 8. Bak alles 10 tot 15 minuten af op ongeveer 200ºC tot de kaas gesmolten is.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook