Makkelijke stoofschotel van lamsbout

In samenwerking met

Makkelijke stoofschotel van lamsbout

In deze heerlijke stoofschotel wordt gerookte lamsbout gecombineerd met aardappelen, uien en wortels voor een hartige en smaakvolle maaltijd. Door de groenten en het vlees te stoven in bouillon, wordt het vlees zacht en mals en worden tegelijkertijd de groenten gekookt.

Een stoof hoort gewoonlijk bij de koudere maanden maar deze durven wij ook in het voorjaar op tafel te zetten. De tuin vult zich met een heerlijke geur en de buren gaan vanzelf vragen wat er gegeten gaat worden.

Dit is een lamsbout met bilpijp. Klinkt een beetje klinisch maar het wil gewoon zeggen dat er nog een stuk bot inzit. Als je dit bot zou verwijderen dan zou het vlees losse flappen hebben waardoor het niet gelijkmatig gaart.

Het bot doet niets voor de smaak zoals wel eens gesuggereerd wordt. Bot is hard en bestaat uit kalk. In het bot zit merg en collageen. Merg zou nog smaak af kunnen geven maar enkel aan de zijde waar het bot gezaagd is.

We roken de lamsbout de eerste twee uur voor extra smaak. We gebruiken daarvoor kersenhout voor een lichte rooksmaak.

In deze eerste stap is het enkel van belang dat het vlees een mooie rooksmaak en -kleur krijgt en dat de dry rub een mooie korst heeft gevormd. We meten het vlees ook even snel met onze Thermapen One. De kerntemperatuur is niet zo heel belangrijk. Het enige dat we willen is dat deze minstens 60ºC is zodat het vlees in ieder geval gaar is.

Omdat een lamsbout maar een klein stuk vlees is hebben we onze kleinste ovenschotel gepakt. We leggen het vlees bovenop de groenten. De groenten liggen in een badje van bouillon.

De ovenschaal gaat stevig ingepakt terug op de Kamado Joe om 3 uurtjes te stoven. De bouillon kookt de groenten en de stoom stooft het vlees zonder dat het in het vocht ligt. Zo zal het vlees mals worden terwijl de korst heel blijft.

We hebben een thermometer door de folie in het vlees gestoken. Zo weten we dat het vlees mals is als het een kerntemperatuur heeft rond de 95ºC. Bij ons duurde het iets langer. Niet ieder vlees reageert hetzelfde en deze lamsbout was boterzacht bij 98ºC. Om te checken steek je de probe van de thermometer in het vlees. Als deze er zonder moeite in- en uitgaat dan is het vlees klaar.

Nu kan iedereen zijn eigen bordje vullen met vlees en groenten. In de ovenschaal blijft als bonus nog een lekkere soep achter. Stokbrood erbij en het feest is compleet. Ga jij deze stoofschotel ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • lamsbout (ongeveer 1 kg)
 • 500 gram middelgrote wortels, in stukken gesneden
 • 400 gram kleine aardappelen geschild
 • 2 uien in kwarten
 • 1 liter runderbouillon

Voor de dry rub

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Snij de vetlaag van de lamsbout kruislings in. Meng de dry rub en gebruik 2 eetlepels om de lamsbout mee te bestrooien.
 2. Bereid een barbecue voor om indirect te roken op een temperatuur van ongeveer 150ºC. Leg de lamsbout op de barbecue en rook het vlees zo’n 2 uur.
 3. Gooi de aardappelen, wortel en ui in een ovenschaal. Giet de bouillon erbij tot een centimeter onder de rand.
 4. Leg de gerookte lamsbout op de groenten en pak de hele ovenschaal met het vlees strak in met aluminiumfolie.
 5. Zet alles terug in de barbecue. Steek een thermometer door de folie in het vlees en sluit het deksel.
 6. Als het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van ongeveer 95ºC dan check je de malsheid van het vlees.
 7. Laat het vlees ingepakt 10 minuten rusten en trek het dan in grote stukken uit elkaar.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook