De Marokkaanse keuken staat bekend om zijn gedurfde smaken en dat is met deze kippendijen in een yoghurt marinade niet anders. Het is een mooi gerecht voor een doordeweeks barbecuefeestje. Je gooit de kippendijen ’s ochtends voordat je naar je werk gaat in de marinade. ‘S avonds hoef je de kip alleen nog maar te grillen.
Deze yoghurt marinade geeft de kip niet alleen een heerlijke volle smaak, de zuren in de yoghurt breekt enzymen in het vlees af waardoor het vlees nog malser wordt. Een paar uurtjes is genoeg maar het kan geen kwaad als je het een nachtje laat staan. De zuren in de yoghurt werken heel langzaam.
Je kan de kippendijen nu indirect op 200ºC op de barbecue gooien maar wij gebruikten de Joetisserie basket. Deze basket is perfect voor dit soort bereidingen omdat er geen spies door het mandje heen gaat. Hierdoor kan je in principe alles er in bereiden.
De Joetisserie basket kan je op verschillende manieren in elkaar zetten. In deze opstelling gebruiken we twee rekken waar we de kip en een paar plakken citroen in klemmen. Aan de andere kant klemmen we het mandje waar we wat krieltjes in doen. De kip wordt nog extra op smaak gebracht met de citroen en het druipende vet zal ervoor zorgen dat de aardappeltjes krokant gebakken worden.
Je kunt zien dat we de Joe Classic voor de helft gevuld hebben met houtskool en ook een halve platesetter gebruiken. Zo hoef je niet bang te zijn dat er vet op de kooltjes valt en vlammen veroorzaakt.
na een uurtje zijn de kippendijen heerlijk mals en het vel goudbruin. Als dat laatste nog niet is gebeurt dan zou je de kippendijen nog even boven directe hitte af kunnen grillen.
Zet er een lekkere salade naast en wat knoflooksaus en dan heb je ineens een complete maaltijd uit de barbecue. Ga jij deze Marokkaanse kip in yoghurt marinade ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
Voor de marinade
- 50 ml olijfolie
- 100 ml volle yoghurt
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl komijn
- 2 tl zeezout
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl gedroogde koriander
- 1/2 tl kurkuma
- 2 tenen knoflook
- 2 el fijngehakte verse bladpeterselie
Optioneel
- 500 gram mini krieltjes
- 1 citroen
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Mix de ingrediënten voor de marinade en marineer daarin de kippendijen 4 uur tot een hele nacht in de koelkast.
- Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 200ºC.
- Leg de kippendijen aan de koelere kant en sluit het deksel
- De kippendijen zijn gaar als ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 80ºC.
- Je zou ze nog even af kunnen grillen boven directe hitte als het velletje nog niet naar je zin is.