Memphis dry ribs

Memphis dry ribs

Memphis dry ribs zijn allesbehalve droog. Het dry gedeelte betekent dat er geen saus gebruikt wordt tijdens of na de bereiding. Ook worden ze niet bereid volgens de “normale” methode.

Deze manier van bereiden door moppen geeft ook geen supermalse, zogenaamd “fall-off-the-bone” spareribs. Maar dat hoeft ook niet altijd. Door de mopsaus van azijn en mosterd krijg je malse licht pittige ribs met een frisse nasmaak.

spareribs-in-memphis-dry-rubHier zie je goed dat de dry rub er voor zorgt dat het vocht naar buiten komt. Dit wordt na zo’n 3 kwartier weer opgenomen door het vlees.

memphis-dry-ribs-in-de-rubVlak voordat de ribs de barbecue op gaan bestrooi je ze nog 1 keer met de rub

spareribs-in-memphis-dry-rub-op-barbecueOorspronkelijk gaan Memphis dry ribs direct over houtskool. Met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 130 tot 150ºC. En de spareribs moeten dan zeker 30 cm boven de kolen.

Dat is goed te doen op een smoker als een smokey mountain of boven de gloeiende kolen van een dovend kampvuur. Het druipende vet van de ribs op het houtskool zorgt voor een extra rooksmaak. Wij doen het hier indirect op een ketelbarbecue dus van rook door het druipende vet is geen sprake maar dat kan je oplossen door een beetje rookhout te gebruiken..

gelijke-delen-rode-wijnazijn-en-mosterdDe mopsaus is heel simpel. Gewoon mosterd en rode wijnazijn. Neem de meest goedkope mosterd die je kan vinden.

moppen-van-memphis-dry-ribsElke 20 minuten smeer je de ribs in met de mopsaus. Zo krijg je een mooie donkerbruine bast en zal het vlees door het zuur zacht worden.

memphis-dry-ribs-indirect-op-de-barbecueJe gaat net zo lang door met moppen totdat de ribs net zo mals zijn als je zou willen. Dit check je door de buigtest of door een tandenstoker die je door het vlees prikt. Gaat deze zonder al te veel moeite door het vlees dan ben je klaar

memphis-dry-ribsEr is niet zo’n duidelijke rookring te zien omdat het deksel best vaak open moet om te moppen. Toch is er, zeker als je tijdens de hele bereiding rookhout laat roken, een duidelijke rooksmaak.

Ingrediënten

De Dry Rub

  • 1 eetlepel parikapoeder
  • ½ eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 theelepels vers gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels gedroogde thijm
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels mosterd poeder
  • ½ theelepel cayennepeper

Voor de mop

  • Gelijke delen rode wijnazijn en mosterd

Bereiding

  1. Meng alle ingredienten voor de rub goed door elkaar
  2. Bereid de spareribs voor en bestrooi ze met de rub aan alle kanten. Laat ze minstens 3 kwartier staan.
  3. Bereid een barbecue voor met 2 zones. Zorg voor een keteltemperatuur van ongeveer 160 tot 190ºC. Dat lijkt wat hoog maar zo gaan we het doen. Vertrouw ons.
  4. Bestrooi de ribs na 3 kwartier nog 1 keer met de rub en dan mogen ze indirect op de barbecue. Dat wil zeggen zo ver mogelijk weg van de hitte.
  5. Mix de azijn en de mosterd en smeer na 20 minuten de ribs voor de eerste keer van voor tot achter in. Dit doe je vervolgens elke 20 minuten en tussendoor houd je de barbecue dicht. Dit hou je vol totdat de spareribs naar je zin zijn. Dit test je door de spareribs aan 1 kant op te tillen. Dreigen ze te scheuren dan ben je klaar.
  6. Traditioneel bestrooi je nu nog 1 keer de ribs met de rub maar dat hoeft niet.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook