Mosterd burger met champignonsaus

In samenwerking met

We kregen een tip om eens mosterd door het gehakt van de hamburger te mengen. Nu hadden we dat al wel eens gedaan maar het werd een keer tijd om daar een complete hamburger omheen te verzinnen. Dit is dus onze mosterd hamburger geworden die we nog lekkerder hebben gemaakt met een dikke champignonsaus.

Van de 500 gram gehakt maken we 3 dikke burgers. De burgers zijn net iets groter dan het broodje waar ze op gaan omdat ze tijdens het garen wat kleiner worden. De burgers leggen we op een velletje bakpapier en laten we opstijven in de koelkast. Zo zullen ze niet uit elkaar vallen op de barbecue en hoef je geen ei of paneermeel door het gehakt te mengen.

Voordat de burgers de barbecue op gaan maken we alvast de champignonsaus. Wij gebruikten kastanje champignons en shiitakes. Zo krijgen we een mooie volle smaak. Hou goed de knoflook in de gaten en gooi de rest van de ingrediënten erbij voordat deze bruin wordt.

Als de champignonsaus klaar is dan hou je deze op laag vuur warm en ga je je druk maken over de burgers. Daarvoor gebruiken we de gietijzeren grillplaat die precies past in het GBS systeem van de Weber Genesis. Omdat de gietijzeren skillet net te veel ruimte in beslag neemt gebruiken we enkel het rooster gedeelte van de plaat.

Eerst zorgen we dat het rooster gloepend heet is. Dat deden we al terwijl we de champignon saus maakten. Een burger gril je op hoge hitte om snel een mooie korst te krijgen. Dan kan je ze omdraaien en garen tot ze perfect zijn. Ze gaan meteen uit de koelkast op het hete rooster en door het stukje bakpapier leg je ze makkelijk neer zonder dat je ze met de handen hoeft aan te raken.

We zouten de burgers pas als ze op het rooster liggen of vlak ervoor. Doe je zout door het gehakt als je de burgers vormt dan krijg je te stevige burgers. Wij willlen graag sappige en losse burgers.

Dit is onze mosterd burger met champignonsaus. Wij hadden nog wat zhug saus die perfect paste bij deze burger. Ga jij deze mosterd burger maken laat het dan hieronder weten in de reacties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Weber_Barbecues_Nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 500 gram runder gehakt
  • 1 el mosterd
  • 2 tl Worcestershire saus
  • 2 tl uien granulaat
  • 1 tl knoflook granulaat
  • 1 tl zwarte peper
  • Zeezout
  • 3 broodjes

Voor de champignon saus

  • 100 gram boter
  • 1 witte ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 100 gram kastanje champignons
  • 100 gram shitake champignons
  • 25 gram bloem
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 el Worcestershire saus
  • Zout en peper
  • Een handvol gesneden platte peterselie

Beer in a Box pairing

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Mix het gehakt met de mosterd, Worcestershire saus, uien granulaat, knoflook granulaat en de zwarte peper maar niet het zout.
  2. Verdeel het gehakt in drie gelijke ballen en vorm een burger net iets groter dan de broodjes die je bet gekocht. Leg ze op een stukje bakpapier en zet ze minstens een half uur in de koelkast.
  3. Snij de champignons in plakjes. Warm een pan op en laat daar de helft van de boter in smelten. Doe daarna de knoflook, ui en de champignons erbij en bak tot de ui zacht is geworden.
  4. Doe de rest van de boter erbij en laat dit smelten waarna de bloem erbij mag. Roer dit goed door zodat alle klonten weg zijn.
  5. Giet de bouillon erbij en roer alles weer goed door. Kook de saus door tot deze de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met de Worcestershire, zout en peper en de peterselie. Zet daarna het vuur laag.
  6. Leg de burgers rechtstreeks uit de koelkast op een heet rooster. Strooi wat zout over de burgers en wacht tot er een korst gevormd is.
  7. Keer de burger om en gril deze om en om tot een kerntemperatuur van 70°C.
  8. Beleg het broodje met de burger en een flinke schep van de champignonsaus.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief