Nasi met gegrilde kip

In samenwerking met

Nasi met gegrilde kip

Als wij thuis bij moeders barbecueden dan kwam er altijd een pan met nasi op tafel. Dat kwam ook omdat er hoofdzakelijk sateh werd gegrild dus dat paste perfect bij elkaar. Een pannetje met satehsaus erbij en je had een complete maaltijd.

Wij kunnen nog steeds wel genieten van een goed bord nasi en maken hem intussen zelf ook. Met een eigen recept en moeders vind deze ook lekker. We hebben de nieuwe Weber Master Touch Premium staan en daar kregen we een mooie wok bij dus die moesten we maar eens vies gaan maken.

Deze nasi is helemaal vegetarisch maar je kan er zelf hamblokjes of spekreepjes aan toevoegen. Je kan sowieso het hele recept aanpassen naar je eigen smaak. Dat is het leuke aan nasi.

Bij deze nasi serveren we kippendijen gemarineerd in honing en ananassap. Als we de marinade maken dan hou je een kwart apart want dat ga je gebruiken om de kippendijen mee in te smeren tijdens de bereiding.

Meng de honing, sojasaus, ananas sap en 2 geraspte tenen knoflook. Giet zoals gezegd driekwart bij de kippendijen en bewaar de rest. Laat de kippendijen zo minstens 4 uur of een hele nacht gekoeld staan.

Het belangrijkste ingrediënt van nasi is de witte rijst die we soms wel een dag van tevoren maken. Dit doen we omdat de rijst goed droog moet zijn zodat het gebakken kan worden en het de wok saus beter opneemt. Je kookt daarom de rijst zoals op het pak vermeld en strooit het dan uit over bijvoorbeeld een ovenplaat. Zo kan de stoom goed ontsnappen en na een half uur tot een uur is de rijst droog. Daarna kan je het in de koelkast bewaren totdat je de nasi gaat maken.

De Master Touch Premium heeft een kolenring waar we handig gebruik van gaan maken. Als we een halve brikettenstarter met gloeiende briketten in de kolenring storten dan hebben we helemaal buitenom een indirecte zone waar we de kippendijen kunnen leggen zodat ze rustig gegaard kunnen worden.

Haal de kippendijen uit de marinade en gooi de marinade weg. We rijgen de kippendijen aan een flexibele spies zodat je ze straks op het rooster rond de kolenring kan leggen. Steek vervolgens een probe in het vlees en sluit het deksel. Elke 10 minuten bestrijk je de kippendijen met de marinade die je apart gehouden hebt.

Ondertussen verzamel je alvast alle ingrediënten die je nodig hebt om de nasi te maken. Zet ook alle potjes open en hou de lepels paraat. Het is belangrijk dat je snel werkt omdat de wok gloepend heet is en je niet wilt dat er iets verbrand.

Als de kippendijen een kerntemperatuur hebben van 70-75 graden Celsius dan zijn ze gaar en mag je ze van het rooster halen. Verpak ze in wat aluminiumfolie en dan ga je snel de nasi maken. Wees niet bang dat de kippendijen koud worden. Het maken van de nasi duurt nauwelijks 5 minuten.

Haal het RVS middenstuk uit het GBS rooster en plaats daar de wok. Wacht niet tot de wok heet is geworden maar giet meteen de zonnebloemolie in de pan samen met de trassi, knoflook en chilipeper. Blijf dit roerbakken tot de knoflook een beetje kleur krijgt. Inmiddels zal de wok al heter zijn en je wil niet dat het verbrandt.

Gooi nu in rap tempo de vissaus, bruine suiker, tamarinde pasta, tomatenpuree en de sojasaus in de pan terwijl je goed blijft roeren. Daarna mogen de wok groenten erbij. Roer je nog steeds? Goed. Blijven roeren. Als de groenten niet meer stevig zijn dan gaat de koude rijst erbij.

De wok is nu goed heet en de rijst wordt dan ook snel warm terwijl je het regelmatig omschept. Roeren mag je het niet meer noemen. Schuif de nasi aan 1 kant van de pan zodat er ruimte is om een paar eieren te bakken. Als het eiwit stevig is dan schep je dit door de nasi.

Proef de nasi en gebruik nog wat zout als je dat zou willen. Haal de wok van het rooster, leg de kippendijen op de nasi en zet het meteen op tafel. Eet smakelijk.

Ingrediënten

Voor de kippendijen

 • 30 ml honing
 • 30 ml donkere sojasaus
 • 2 tenen knoflook
 • 60 ml ananas sap
 • 1 eetlepel hete saus. Wij gebruiken Sriracha.
 • 500 gram kippendijen

Voor de nasi

 • 500 ml water
 • 400 gram witte rijst
 • 2 eetlepels zonnebloem olie
 • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
 • 2 tenen knoflook geraspt
 • 1 chilipeper fijngesneden
 • 1 theelepel vissaus
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 theelepel tamarinde pasta
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 2 eetlepels donkere sojasaus
 • 400 gram wok groente (wat je lekker vind)
 • 3 eieren
 • Zout naar smaak

Bereiding

 1. Rasp de knoflook en meng dit met de sojasaus, honing, sriracha en de ananassap.
 2. Hou een kwart apart en giet de rest bij de kippendijen om te marineren. Laat dit minstens 4 uur tot een nacht gekoeld liggen.
 3. Kook de witte rijst zoals staat op de verpakking en laat een half uur tot een uur drogen.
 4. Bereid een barbecue voor om indirect te garen met een keteltemperatuur van 120 tot 150°C.
 5. Rijg de kippendijen aan spiesen en leg ze aan de koele kant van de barbecue en sluit het deksel. Strijk elke 10 minuten de kippendijen in met de marinade die je apart gehouden hebt.
 6. Verzamel alle ingrediënten voor de nasi en snij de chilipeper en rasp de knoflook.
 7. Haal de kippendijen van het rooster als ze 75°C zijn. Verpak ze in aluminiumfolie om ze warm te houden.
 8. Haal het RVS middenstuk uit het GBS rooster en plaats de wok. Giet de zonnebloemolie in de pan samen met de trassi, knoflook en chilipeper. Roerbak het geheel tot de knoflook een beetje kleur krijgt.
 9. Gooi de vissaus, bruine suiker, tamarinde pasta, tomatenpuree en de sojasaus in de pan terwijl je goed blijft roeren. Daarna mogen de wok groenten erbij.
 10. Als de groenten beginnen te zweten dan gooi je de rijst erbij. Blijf roeren tot er geen witte rijst meer is.
 11. Schuif de nasi aan 1 kant van de wok en breek 3 eieren boven het lege gedeelte. Als de eieren gestold zijn dan schep je deze door de nasi.
 12. Breng de nasi op smaak met wat zout en serveer met de kippendijen.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook