In English

Ondersteboven speculaas peer cake

In samenwerking met

Ondersteboven speculaas peer cake

Speculaas hoort echt bij Sinterklaas en stoofpeertjes staan bij ons altijd op tafel tijdens de kerst. Dat maakt deze speculaas peer cake het perfecte dessert voor de sinterkerst feestjes.

De peertjes in deze cake zijn oud hollandsche stoofpeertjes. De truc is dat je ze iets eerder uit de pan haalt omdat ze anders net te zacht worden. Wij doen altijd de schil van een sinaasappel bij de peertjes.

Dan willen we enkel het oranje deel van de schil. Het witte deel is bitter. Het witte deel is niet echt lekker maar er zit net zo veel vitamine C in als in het vlees van de sinaasappel. Dan weet je dat ook weer.

We gebruiken een speciale skillet voor taart op de Kamado Joe. De randen lopen veel schuiner waardoor de taart er makkelijker uitkomt. De bodem en de randen van de skillet smeren we in met boter om dat nog makkelijker te maken.

De bovenkant van de ondersteboven taart wordt een karamelsaus. Daar beginnen we dus mee. Karamel is simpelweg gekarameliseerde suiker. Door het toevoegen van de boter blijft de karamel zacht. Op het moment dat de saus gaat bubbelen leg je de peertjes in de saus.

We hebben de skillet eerst opgewarmd zonder platesetters. Toen deze heet was hebben we de platesetters geplaatst en de boter gesmolten. Het gietijzer blijft nog lekker lang warm.

Nadat de karamelsaus klaar is giet je het deeg over de peertjes. Probeer een centimeter onder de rand van de skillet te blijven. Het deeg zet nog iets uit tijdens het bakken. Ook komt de karamelsaus tussen het deeg en de skillet een beetje omhoog. als dit over de rand stroomt dan komt dat op de platesetter terecht en gaat het roken en stinken. Als je een paar keer de pan wat harder op het rooster zet dan ben je de luchtbellen in het deeg kwijt en gaart ie gelijkmatiger.

Na ongeveer een uur is dit het resultaat. Hier zie je goed wat er gebeurt als nog niet alle luchtbellen uit het deeg waren. Een dikke scheur is het gevolg. Daar smaakt ie niet minder om hoor. Nu is het zaak om de cake te laten rusten en om te draaien op een bord.

Door het water in het deeg blijft de cake veel vochtiger. Dat vinden wij lekker. Deze speculaas cake is best machtig dus daar moet je rekening mee houden tijdens het eten. Hou een plekje over voor dit dessert.

Ingrediënten

voor de stoofpeertjes

 • 800 gram stoofperen
 • 500 ml rode wijn
 • schil van 1 sinaasappel
 • 2 staafjes pijpkaneel
 • 100 gr bruine suiker
 • water

Voor de speculaascake

 • 200 gram roomboter
 • 150 ml heet water
 • 250 gram bruine basterd suiker
 • 1/2 tl zout
 • 12 gram speculaaskruiden
 • 2 eieren
 • 500 gram zelfrijzend bakmeel

Voor de karamelsaus

 • 100 gram ongezouten boter
 • 100 gram bruine suiker

Bereiding

 1. Schil en ontpit de peertjes. Snij ze daarna doormidden. Schil de sinaasappel maar dan alleen het oranje deel.
 2. Doe de peertjes en de sinaasappelschil samen met de wijn, pijpkaneel en de bruine suiker in een pannetje. Giet er netzoveel water bij tot de peertjes onderwater staan. Laat dit zachtjes koken tot de peertjes beetgaar zijn.
 3. Smelt de boter voor het cake deeg in een pan en haal de pan dan van het vuur. Roer de suiker, zout, speculaaskruiden, de eieren en het water erdoorheen. Strooi nu de bloem erbij terwijl je blijft roeren. Het deeg is klaar als je geen klontjes meer ziet.
 4. Bereid je barbecue voor met een keteltemperatuur van ongeveer 180°C. Zet de skillet op het rooster en laat deze opwarmen.
 5. Smelt 100 gram boter in de skillet en borstel een beetje over de zijkanten van de skillet. Roer dan 100 gram bruine suiker door de gesmolten boter. Blijf roeren tot de suiker is gesmolten en er een karamelsaus ontstaat. Stop dan met roeren. Plaats de platesetters en stel de barbecue af op een temperatuur van ongeveer 180°C. Zet daarna de skillet terug op het rooster.
 6. Leg de halve peertjes in de karamelsaus totdat je bijna geen karamel meer ziet. Giet het deeg over de peertjes en sluit het deksel.
 7. Na een uur check je of de cake gaar is door er een sateprikker in te steken. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
 8. Haal de skillet van het rooster en laat de cake 20 minuten afkoelen. Keer de skillet om boven een bord.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook