Onze kebab grillworst

Onze kebab grillworst

Ga je wel eens ’s nachts op pad voor een lekker broodje döner kebab? Dan moet je deze kebab Grillworst eens proberen.

We hebben lamsgehakt gekruid met de smaken van een klassieke döner kebab en daar een sappige grillworst van gemaakt. Die snij je makkelijk in plakken en dan hoef je die alleen nog maar even op de grillplaat te gooien.

Dit recept hebben we al eerder gedeeld op onze Instagram pagina en toen noemden we het nog een döner kebab grillworst. Dat mag dus niet van de döner politie. Döner betekent draaiend en deze worst heeft nooit gedraaid. We zullen het nooit meer doen.

Voor dit recept heb je lamsgehakt nodig. Niet elke slager heeft dit standaard in de vitrine liggen. Wij hebben zelf een vleesmolen dus lamsgehakt maken we makkelijk zelf.

Wij maken lamsgehakt van een hele lamsschouder. De lamsschouder heeft een ideale verhouding vlees en vet. Dat vet zorgt ervoor dat het gehakt sappig blijft en vol van smaak. Het vlees in de schouder heeft ook een duidelijkere smaak dan bijvoorbeeld een lamsbout.

Om gehakt te kunnen draaien heb je een vleesmolen met genoeg kracht nodig. Je wil namelijk niet dat de motor steeds blijft hangen als het door een iets taaier stuk vlees heen moet. Let hierbij op het motorvermogen dat aangegeven wordt in watts. Als deze ergens tussen de 800 en 1200 W is dan zit het wel goed.

Let op dat je het gehakt heel fijn maakt waardoor de worst steviger wordt. Draai je het gehakt te grof dan kan de worst bij grillen uit elkaar vallen.

Als het gehakt gedraaid en op smaak is gebracht dan gaan we de worsten maken. Op de meeste vleesmolens zit ook een worst opzetstuk waarmee je de kunstdarmen kunt vullen. Voor deze grillworsten gebruiken we kunststof darmen. Bij een grillworst verwijderen we namelijk de darm voordat we hem gaan grillen.

Bij het vullen is het zaak dat er geen, of zo min mogelijk, lucht in de darm komt. Waar lucht zit kan geen gehakt komen en dan krijg je een worst met gaten.

na het vullen van de darm ga je de worsten koken. Dat doen we heel langzaam in een pannetje met water met een temperatuur rond de 80ºC. Officieel mag het dan waarschijnlijk geen koken meer noemen, maar dat zoeken we wel een keer uit.

Na zo’n 3 kwartier tot een uur is het gehakt in de darm 70ºC en zijn ze gaar. Ga niet eerder in de worst prikken want dan is de kans groot dat het vet in het gehakt uit de darm loopt. We hebben net geleerd dat dat vet zo belangrijk is in een worst.

Na het koken gaan we de worst heel snel afkoelen. Hierdoor kunnen ze sneller de koelkast in en zijn ze langer houdbaar.

Voordat we van deze worsten geweldige broodjes maken maken we wat sumak uien. Dat is dungesneden rode ui met sumak en citroensap. Wat ons betreft is geen broodje döner kebab compleet zonder sumak uien. Het broodje is natuurlijk Turks brood.

Turks brood is lekker zacht en zuigt geweldig het vet van het vlees en de groenten op.

Nu hoef je alleen nog maar de worst in stukken te snijden en even om en om te grillen. Wij doen dat op de grillplaat maar het kan natuurlijk ook heel goed in de koekenpan.

Dit is ons broodje kebab grillworst met sumak ui, tomaat, komkommer, knoflooksaus en sriracha. Ga jij deze kebab grillworst ook maken? Laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de döner kebab kruiden

  • 1 el oregano
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el koriander zaad
  • 2 tl sumak
  • 2 tl uiengranulaat
  • 2 tl knoflookgranulaat
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl cayennepeper

Voor 3 flinke worsten

Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Intens & Uitdagend

Alle Porter varianten en (Russion Imperial) Stouts.

Bereiding

  1. Draai het lamsvlees door de gehaktmolen
  2. Meng de döner kebab kruiden en meng het vlees met de kruiden en het nitrietzout.
  3. Vul de kunstdarm met het gehakt en bind hem dicht met het touw
  4. Wel de worsten door ze ongeveer 3 kwartier te koken in water van ongeveer 80ºC tot een kerntemperatuur van 70ºC. Laat de worsten daarna afkoelen in ijswater.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook