Ossenhaas met spek en balsamico rozijnen

Ossenhaas met spek en balsamico rozijnen

Deze ossenhaas gewikkeld in spek is een heel makkelijk recept waarmee je indruk maakt op je gasten. Want wat is er nu lekkerder dan een mooi stuk rundvlees. rundvlees omwikkelt met spek.

Ossenhaas is heel mager waardoor je het graag wil beschermen voor uitdrogen. Daar helpt het spek bij. Het vet van de spek isoleert en houd de grootste hitte weg bij de ossenhaas zodat deze rustig de tijd krijgt om te garen. De spek zorgt ook voor wat extra smaak.

Bij een proefmiddag bij Tabasco kregen we deze balsamico rozijnen. Die moesten we zelf maken en met je delen.Dit is zo’n fijne combi dat je je af gaat vragen waarom je het nooit eerder hebt gegeten. Bij deze dan.

Als je niet meteen een hele ossenhaas wilt bereiden dan kan je natuurlijk ook met een kleiner stuk aan de gang. Even goeie vrienden.

Als je een hele ossenhaas koopt dan is de kans groot dat er hier en daar nog wat vliezen zitten. Deze snij je weg door een dun mes onder het vlies door te steken en het dan, van je af, weg te snijden. Pas wel op dat je niet te veel vlees wegsnijdt. Dat zou jammer zijn.

Zoals je kan zien loopt een hele ossenhaas wat taps toe. Het dunne deel vouw je een stuk terug zodat je overal dezelfde dikte krijgt. Dat zorgt ervoor dat je straks het hele vlees gelijkmatiger gaart zonder dat het dunne deel eerder klaar is.

Leg wat stukken slagerstouw evenwijdig naast elkaar met daarop de plakken ontbijtspek zodat de ontbijtspek elkaar iets overlapt. De gehele breedte van alle ontbijtspek moet natuurlijk genoeg zijn om straks de hele ossenhaas te bedekken.

Mocht je trouwens niet van die lange stukken ontbijtspek kunnen vinden dan neem je 2 kortere plakken. Zie je straks niets meer van.

Nu wikkel je de ontbijtspek om de ossenhaas. Let op dat je het dunne deel van de ossenhaas iets terug vouwt.

Knoop nu het vlees met het spek op. Niet te strak. Het vlees trekt tijdens de bereiding wat samen zodat het vlees wat dikker wordt. Als je het touw te strak knoopt dan ziet er straks heel raar uit.

bestrooi nu het hele pakket met de dryrub en laat het even intrekken terwijl je gaat checken of de barbecue op temperatuur is. Deze wil je ergens rond de 150°C hebben. In ieder geval niet veel heter anders verbrand de suiker in de dryrub.

Als je er zeker van wilt zijn dat je de ossenhaas op tijd van het rooster afhaalt dan zorg je dat je een digitale kernthermometer plaatst. Je wil de ossenhaas perfect medium rare. Op een temperatuur van 55°C. Dat doe je door het vlees op 52-53°C van de barbecue te halen. Het vlees gaart nog iets door tijdens het rusten en dan kom je precies goed uit.

Ondertussen maak je de balsamico rozijnen door de rozijnen samen met de balsamicoazijn zachtjes kokend te laten wellen. Als de balsamico iets indikt dan gooi je er een paar scheuten Tabasco bij. Wij kiezen hier voor de Chipotle variant. Niet zo pittig als de originele maar het zorgt voor een lichte rooksmaak in combinatie met een beetje pit.

Dit is je beloning als je op tijd de ossenhaas van het rooster trekt. Perfect medium rare. Na ongeveer 10 minuten rusten snij je de ossenhaas in delen precies in het midden van elk stuk slagerstouw. Wees niet te bang dat je niet lang genoeg het vlees hebt laten rusten. Er komt nog genoeg vocht vrij tijdens het snijden. Dat kan je lekker deppen met een stuk brood.

Serveer de ossenhaas met een flinke schep van de rozijnen en misschien een lekker gegrild aardappeltje. Ga jij deze ossenhaas maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 kilo ossenhaas
 • 11 lange plakken ontbijtspek

Voor de dry rub

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel basterdsuiker
 • 2 theelepel kaneel
 • 1 theelepel oregano
 • 1 theelepel gerookte paprika
 • 1 theelepel knoflookgranulaat
 • ½ theelepel grof zout
 • ½ theelepel versgemalen zwarte peper

Voor de rozijnen

 • 500 gram rozijnen
 • 50 ml balsamico azijn
 • 2 theelepels Tabasco Chipotle

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor met 2 zones met een keteltemperatuur van ongeveer 150°C
 2. Dep de ossenhaas droog en verwijder eventueel de vliezen
 3. Snij ongeveer 10-12 stukken salgerstouw af met een lengte van ongeveer 50 cm. Leg ze neer met een afstand van de breedte van de ontbijtspek en leg op elk stuk touw een lap ontbijtspek.
 4. Leg daar de ossenhaas op en wikkel het ontbijtspek om het vlees
 5. Bind nu het ontbijtspek vast met het slagerstouw en smeer de hele boel in met de olijfolie
 6. Meng de ingrediënten voor de dry rub en strooi het over het spek
 7. Leg nu de omwikkelde ossenhaas op de barbecue. Steek een thermometer in het vlees en sluit het deksel
 8. Het vlees mag van de barbecue bij een kerntemperatuur van 52°C. Ondertussen maak je de balsamico rozijnen.
 9. Neem een koekenpan en gooi daar de rozijnen in. Giet de balsamicoazijn erbij en roer alles goed door op middelmatige hitte tot de balsamicoazijn stroperig is geworden. Daarna roer je er de Tabasco doorheen.
 10. Als de ossenhaas op temperatuur is dan laat je hem 10 minuten rusten.
 11. Snij daarna de ossenhaas in het midden van het slagerstouw en serveer met de balsamico rozijnen

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook