Voor dit soort BBQ snacks steek je met liefde de barbecue aan. We gebruiken stevige BBQ-worsten die we rustig roken, en daarna karamelliseren in een plakkerige whiskysaus met abrikozenjam tot de saus lekker stroperig wordt.
Met gebakken uitjes en jalapeño is dit een barbecue snack dat je zo op tafel zet tijdens een borrel, feestje of gewoon omdat je een reden nodig hebt om de barbecue aan te steken.
We hebben onze ketelbarbecue voor een kwart gevuld met houtskool en dat in het midden aangestoken met een wokkel. De gloeiende kern houtskool zorgt er zo voor dat je urenlang op een redelijk lage temperatuur kunt roken.
Wij hebben deze keer Duitse braadworsten gebruikt. Maar elke andere worst is prima. Al zouden we wel worsten nemen die van zichzelf nog niet zo enorm op smaak gebracht zijn. We leggen de worsten boven de kant zonder houtskool zodat ze rustig kunnen garen en roken zonder dat ze barsten of uitdrogen.
We plaatsten één blokje appelhout, dat een zachte, zoete rooksmaak geeft die straks goed past bij het zoete van de abrikozenjam in de saus. Wat je wil is een doorzichtige lichte rook. De smaak van de rook zit niet in de rook zelf maar meer in de gassen van het verbrande hout.
Dit is het resultaat na ongeveer 30 minuten roken. De worsten hebben een mooie goudgele kleur gekregen en hebben als het goed is gegaan een milde rooksmaak gekregen.
Je mist misschien de grillrandjes maar dat is voor dit recept niet de bedoeling. Wat je wil is dat ze gaar zijn en stevig genoeg om straks in stukjes te snijden.
We hebben alle ingrediënten voor de saus in de Skottsberg pan gedaan en goed doorgeroerd tot alles één glad geheel is.
De pan staat nu boven de directe hitte, dus blijf erbij. Je ziet de saus rustig bubbelen, en dat is precies goed.
Door de honing en jam zit er aardig wat suiker in de saus. Laat je de pan te lang onbeheerd boven het vuur staan, dan verbrandt de saus en krijg je die bittere, verbrande smaak waar niemand blij van wordt. Als het te hard gaat, schuif je de pan gewoon even naar een koelere plek op het rooster.
We hebben de gerookte worsten in stukken gesneden en die gaan nu bij de saus in de pan. Roer dan alles goed door zodat elk stukje worst een laagje saus krijgt, en dan gaat het deksel er weer even op.
De hitte in de pan zorgt ervoor dat de saus langzaam indikt en gaat karamelliseren. Door het karamelliseren veranderen de suikers in de saus van zoet naar een diepe, bijna stroperige smaak die perfect past bij het rokerige van het vlees.
Laat alles zo rustig pruttelen. Niet te hard, niet te lang. Je wil een glanzende, plakkerige saus die aan de worst blijft hangen.
Deze plakkerige party worstjes hebben alles wat je wil in een BBQ snack. De rooksmaak, zoetigheid, een stevige bite en die dikke glaze die blijft plakken aan je vingers. De gebakken uitjes zorgen voor een knapperige, zoute topping en de jalapeño geeft dat beetje pit. Dit is zo’n borrelhap waar je eigenlijk alleen maar spijt van hebt als je niet genoeg hebt gemaakt.
Ga jij deze Party worstjes in Abrikozen-Whiskysaus ook maken laat ons dat dan weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 8 goede BBQ-worsten
- 2 el abrikozenjam
- Een shot whiskey
- 2 el mosterd
- 2 el honing
- 1 verse jalapeño, fijngehakt
- 2 el gebakken uitjes
Bereiding
- Stel je barbecue in op een indirecte temperatuur van ongeveer 150°C. Voeg een blokje appel- of kersenhout toe voor een milde rooksmaak.
- Leg de hele BBQ-worsten op het indirecte deel van de barbecue. Rook ze ongeveer 30 minuten tot 3 kwartier tot ze een mooi kleurtje hebben. Laat ze rusten en snij ze dan in hapklare stukken.
- Meng in een skillet de abrikozenjam, whiskey, Dijonmosterd, honing, tot een gladde, plakkerige saus. Laat dit zachtjes opwarmen.
- Voeg de stukjes worst toe en schep goed om. Laat ze 10 minuten sudderen tot de saus mooi dik en stroperig is. Verplaats de skillet naar een koelere plek als het te hard gaat.
- Maak het af met wat gebakken uitjes en vers gehakte jalapeño.