Pasta met gegrilde zalm en cherrytomaatjes

Pasta met gegrilde zalm en cherrytomaatjes

Een versie van dit recept zagen we voorbij komen in de Allerhande. En het duurde niet heel lang totdat we er een barbecue variant op verzonnen hadden. Grillen maakt bijna alle recepten beter. Probeer maar eens. Deze pasta met gegrilde zalm is een lekkere frisse en lichte maaltijd. Perfect voor een warme zomeravond.

Wij hebben nu toevallig een grote gasbarbecue staan met een aparte zijbrander en dat komt goed van pas. Terwijl we met de zalm aan de gang gaan kunnen we tegelijk de pasta garen. Dit is echt buiten koken.

allereerst snij je de cherrytomaatjes doormidden en schep je met een theelepeltje het vlees en sap eruit. Dit moet je opvangen want dat gaan we straks weer gebruiken.

Dan smeer je de tomaatjes in met een beetje olijfolie en bestrooi je ze met wat versgemalen zwarte peper en grof zout.

Nu maak je de kruidenmix voor de zalm. Mix de oregano, peterselie, knoflookpoeder, zwarte peper en grof zout en strooi dat licht over de zalm. Zet nu de zalm in de koelkast terwijl je de barbecue aansteekt.

Heb je een kolenbarbecue dan gebruik je natuurlijk een kolenbarbecue. Wij hebben toevallig een hele dikke buitenkeuken staan dus gebruiken we die. Kunnen we tegelijk de pasta garen terwijl de zalm en de tomaatjes gegrild worden.

Als de tomaatjes zacht zijn geworden en hier en daar een zwart randje hebben dan zijn ze klaar. Schep de tomaatjes met de babyspinazie en het sap dat je aan het begin hebt opgevangen door de afgegoten pasta en schud het een beetje door elkaar.

Schep de pasta op een bord. leg daar een mooi stuk zalm op en bestrooi het met wat vlokken Grana Padano en gesneden verse basilicum. Zo mooi, we durven het bijna niet te eten.

Ingrediënten

 • 300-400 gram zalm met huid
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 1 eetlepel gedroogde peterselie
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • grof zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 10 cherrytomaatjes
 • 100 gram babyspinazie
 • 500 gram verse pasta
 • stukje Grana Padano kaas
 • verse basilicum

Bereiding

 1. Snij de cherry tomaatjes doormidden en knijp ze zachtjes tussen twee vingers terwijl je het sap en zachte vlees opvangt. Zet dit apart.
 2. Giet wat olijfolie op de snijkant van de lege tomaatjes en bestrooi ze met wat zwarte peper en grof zout
 3. Snij de verse basilicum in dunne reepjes
 4. Pak de zalm en voel met de platte hand of er misschien nog wat graten in de zalm zitten. Deze kan je makkelijk verwijderen met een pincet of een kleine tang.
 5. Smeer de Zalm aan beide kanten in met wat olijfolie.
 6. Meng de kruiden goed door elkaar en bestrooi de zalm met de kruiden. Zet de zalm in de koelkast terwijl je de barbecue voorbereid.
 7. Heb je een grillplaat bij de barbecue dan kan je deze nu mooi gebruiken. Een cederhoutenplankje werkt ook heel goed. Heb je beide niet dan kan de zalm straks ook direct op het rooster.
 8. Maak 2 zones op de barbecue als je direct op het rooster gaat grillen. Anders maak je 1 zone. De keteltemperatuur mag voor beide ongeveer 200°C zijn.
 9. Leg de zalm met de huid naar beneden op het rooster aan de koele kant of op de grillplaat of plankje hout direct boven de hitte.
 10. Leg de tomaatjes met de gesneden kant op het rooster naast de zalm
 11. Sluit het deksel en zet een pan water op het vuur.
 12. We gaan niet vertellen hoe je pasta kookt. Dat zoek je zelf maar uit.
 13. Kijk na een kwartier hoe de zalm er uit ziet. De bedoeling is dat de zalm aan de onderkant en zijkanten wit wordt. Is dit het geval dan keer je de zalm 1 keer om en leg je hem even direct boven de hitte. Heel even maar. De kerntemperatuur moet in ieder geval 45°C zijn en je wilt een iets gegrilde bovenkant. Leg de zalm nu aan de koele kant zodat je met de pasta aan de gang kan.
 14. Giet de pasta af en schep de baby spinazie, het opgevangen sap en vruchtvlees van de tomaten en de basilicumreepjes erdoor heen.
 15. Schep op een bord. Snij de zalm in stukken en verdeel het over de borden. Bestrooi de borden met wat groffe stukken Grana Padano.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook