In English

Patatje stoofvlees van ossenstaart

In samenwerking met

Patatje stoofvlees van ossenstaart

Ossenstaart kennen de meeste mensen van ossenstaart soep. En dan nog alleen uit een potje of zakje. Maar echte ossenstaart is een prachtig stukje vlees dat vol zit met collageen en bindweefsel dat zorgt voor een geweldige smaak. Wij gaan ossenstaart roken en stoven om er een bak patat mee te bedekken.

Dit is ossenstaart. Een hele ossenstaart verdeelt in kleinere stukken van ongeveer 3 cm loopt van dik naar dun. Of andersom als je aan de andere kant begint. Het vlees ziet er niet echt smakelijk uit maar dat is het wel. Ossenstaart kan je niet bereiden als ander rindvlees. Je zal het echt moeten stoven om het vlees zacht te krijgen.

We hebben de delen ossenstaart eerst bestrooit met peper en zout en toen een nachtje in de koelkast gelegd. Vooral het zout doet dan zijn werk. Het vlees wordt nog smaakvoller en het oppervlakte weefsel breekt af.

Na een uur of 2 ziet het er al heerlijk uit. Je kan het alleen nog niet eten. Het vlees is nog veel te stug. Daarom gaan we het vlees stoven.

Bij elke Kamado Joe krijg je een zogenaamd accesoire rek. Hier plaats je normaliter je platesetters op zodat je indirect kunt barbecueen. Maar er past ook precies een Dutch Oven in. In de Dutch oven bakken we eerst wat blokjes spek en karameliseren we wat uien en knoflook. Dat is een top basis voor elk stoofpotje.

Daarna gaat er bruine suiker, tomatenpuree en een paar flesjes bier in. We hadden Brons bier in de koelkast staan. Dit is Saison met koffie en gember. Van de geur alleen al worden we helemaal vrolijk. De smaak gaat ook helemaal goed komen. Daarna gaat het deksel er op en wachten we 3 uur om de stoom z’n werk te laten doen.

Na 3 uur stomen is het vlees zo zacht dat het bijna schoon van het bot valt. Hier en daar moet je een beetje helpen met 2 vorken. Dit doen we terwijl de Dutch Oven boven het vuur blijft zodat het vocht een beetje kan inkoken tot een dikke saus.

Je hebt voordat je begon even geteld hoeveel delen ossenstaart je in de pan hebt gegooid. Die moeten er ook allemaal weer uitkomen. Dat scheelt een bezoekje aan de tandarts.

We hebben gezorgd voor een grote schaal patat en daar scheppen we het vlees overheen. Trek er nog een lekker biertje bij open en geniet er van.

Ingrediënten

 • 1,5 kilo ossenstaart
 • Zwarte peper en zout
 • Beetje olijfolie
 • 3 uien gesneden
 • 3 tenen knoflook geperst
 • 100 gram spekblokjes
 • 40 gram tomatenpuree
 • 3 el bruine suiker
 • 2 flesjes bier
 • 250 ml runderbouillon
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Bestrooi de delen ossenstaart met peper en zout en laat dit een nachtje zo staan in de koelkast.
 2. Bereid een barbecue voor met een indirecte hitte van ongeveer 120 tot 150°C met een blokje rookhout. Leg de delen ossenstaart aan de koelere kant van het rooster en sluit het deksel. Laat zo het vlees 2 uur roken.
 3. Haal de delen ossenstaart van het rooster en plaats een Dutch Oven. Bak de spekblokjes een beetje op en doe er dan wat olijfolie bij. Dan mag de ui, knoflook, bruine suiker en tomaten puree erbij. Roerbak dit tot de ui zacht en bruin is.
 4. Doe de gerookte ossenstaart erbij samen met de bouillon en giet de 2 flesjes bier leeg. Het vlees ligt net niet kopje onder. Sluit het deksel en laat het sudderen op ongeveer 150°C voor 3 uur.
 5. De ossenstaart is klaar als het vlees makkelijk loskomt van het bot. Serveer met patat.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook