Perziken galette van de barbecue

Perziken galette van de barbecue

Een galette is platte taart die veel in Frankrijk gegeten wordt. De vorm maakt deze taart enorm geschikt om gemaakt te worden op de barbecue omdat je geen springvorm of ovenschaal nodig hebt.

Een galette kan je in veel smaken maken. In Frankrijk vind je veel hartige soorten die veel weg hebben van een quiche. Wij hebben een heerlijke zoete galette gemaakt met perziken.

De perziken schillen we niet. Dat ziet er mooier uit en het is natuurlijk ook lekker makkelijk. De pit verwijderen we natuurlijk wel. Je snijd de perzik tot de pit rondom in zodat je beide delen van elkaar kunt draaien. Nu snij je de pit met een beetje van het vruchtvlees eruit. Aan de andere kant verwijder je ook het vlees dat rond de pit heeft gezeten.

Nu snij je de perzik in dunne partjes van ongeveer een halve centimeter. Bestrooi de perzikpartjes met de bruine suiker en roer het goed door elkaar. Suiker is hygroscopisch en onttrekt het vocht uit de perzik.Dat sap gaan we straks gebruiken. Laat de partjes perzik zo een uur staan.

Het deeg is heel makkelijk om te maken. Gooi alles bij elkaar en kneed net zolang tot je geen droge delen meer ziet.

Na een uur zie je een flinke plas sap onderin de schaal met perzikpartjes. Haal de perzikpartjes uit de schaal en bewaar het sap. Hier gaan we meteen mee verder.

Het sap doe je in een steelpannetje en daar gooien we de nootmuskaat, kaneel en zout bij. Roer alles goed door elkaar tot het zachtjes gaat koken. Roer er nu de maizena doorheen zodat de sap wat dikker wordt.

Als je geen klontjes meer ziet dan roer je de boter en het citroensap erdoor. Het resultaat is een dikke zoete pap die je weer bij de perzikpartjes giet en goed door elkaar mengt.

Neem een stuk bakpapier en rol daar het deeg op uit tot ongeveer een dikte van een halve centimeter en een diameter van 30 centimeter. Het steekt allemaal niet zo nauw. Dat is het leuke van een galette. Het hoort er rustiek uit te zien.

Leg nu de perzikpartjes op het deeg terwijl je 5 centimeter van de rand vrij houdt. Vouw de randen naar binnen en giet de pap die nog in de schaal zit over de perzikpartjes. Knip het teveel aan bakpapier rond de galette weg. Hou een beetje over waar je de galette nog een beetje mee kan schuiven mocht het nodig zijn.

Leg nu galette op een pizzasteen in het midden van de barbecue. Je hebt de briketten rondom tegen de rand van de ketel gelegd. Let er goed op dat er niets onder de steen ligt. Anders krijg je een verbrande bodem. Sluit nu het deksel en wacht 3 kwartier tot een uur tot de perzik galette klaar is.

Je ziet dat onze barbecue aan 1 kant iets te heet is geweest. Als we na een half uur hadden gecheckt i.p.v. pas na 45 minuten dan hadden we de galette even een slag kunnen draaien. Dat moet jij dus wel doen.

De verbrande partjes perzik halen we eraf en dan ziet er nog best goed uit. Hij smaakt in ieder geval goed.

Ingrediënten

 • 3 perziken
 • 70 gram bruine suiker
 • mespuntje nootmuskaat
 • mespuntje kaneel
 • mespuntje zout
 • 2 eetlepels maizena
 • sap van een halve citroen
 • 25 gram ongezouten boter

Voor het deeg

 • 300 gram bloem
 • 200 gram ongezouten boter
 • 40 gram suiker
 • 2 eidooiers

Bereiding

 1. Verwijder de pit van de perziken en snij partjes van ongeveer een halve centimeter
 2. Bestrooi de partjes met de bruine suiker en laat dit een uur staan
 3. Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed totdat er geen droge bloem meer te zien is
 4. Haal de perzikpartjes uit de schaal en giet het sap in een steelpannetje
 5. Bereid een barbecue voor met briketten tegen de rand van de ketel en dan helemaal rondom. Je gaat voor een keteltemperatuur van ongeveer 180°C. Plaats een pizzasteen in het midden van het rooster.
 6. Breng het sap zachtjes aan de kook en doe er de nootmuskaat, kaneel en zout bij. Roer nu de maizena erdoor totdat er dikke bellen ontstaan en er geen klontje meer zijn
 7. Haal het pannetje van het vuur en roer dan de boter en het citroensap erdoor. Giet dit mengsel weer bij de perzikpartjes.
 8. Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot een diameter van ongeveer 30 centimeter.
 9. Leg de perzikpartjes op het deeg en hou de buitenste 5 cm vrij.
 10. Vouw de randen over de perzikpartjes en giet het laatste deel van het sap over de perzikpartjes
 11. Leg de galette op de pizzasteen en sluit het deksel. Check na 30 minuten of de galette een beetje gelijkmatig gaart anders kan je hem nog een slag draaien.
 12. Na 45 minuten tot een uur is de galette klaar. Laat hem even afkoelen en serveer met een bolletje ijs.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook