De pincho of spaanse sate wordt geserveerd in tapas restaurants. Dit pinchos morunos recept is niet moeilijk zelf te bereiden en een leuke afwisseling bij een traditionele barbecue.
Oorspronkelijk worden deze pinchos gemaakt van lamsvlees maar je ziet ze over het algemeen gemaakt met varkenshaas.
De marinade kan je aanpassen naar je eigen smaak. Wij gooien er vaak wat extra chipotle peper in omdat we wel van een beetje pit houden. Pas wel op met het citroensap. Laat je de varkenshaas langer dan 6 uur marineren, omdat je alles misschien een dag eerder alles wilt voorbereiden. Dan kan je beter de citroensap achterwege laten. De citroen serveer je er dan bij.
Het zuur van de citroen maakt het vlees malser maar als het er te lang in ligt dan wordt de structuur teveel aangetast. Dat is niet lekker.
Het vlees rijg je na het marineren aan spiesen. Wij gebruiken graag grotere metalen spiesen. Deze zullen nooit verbranden en kan je gewoon afwassen en weer gebruiken.
Dit recept is trouwens geweldig voor op een kleinere barbecue. Gewoon lekker grillen. Oldskool.
Weet je wat de truc is van malse varkenshaas? Op tijd het vlees van de barbecue afhalen. Mager varkensvlees zoals varkenshaas moet je niet verder garen dan 65 tot 70°C. Daarna droogt het vlees uit en wordt het minder mals.
Dus doe je zelf een plezier en koop een goeie digitale kernthermometer. Wij gebruiken de Thermapen omdat het de standaard is in elke professionele keuken.
Ingrediënten
- 400 gram varkenshaas
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl paprikapoeder
- ½ tl chipottle peper
- ½ tl kurkuma
- ¼ tl gemalen komijn
- 1 el citroensap
- 2 el droge sherry
- peper en zout voor smaak
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2 tot 3 centimeter
- Snij de ui en rasp de knoflook. Maak een marinade met de rest van de ingredienten behalve de zout en peper.
- Meng de varkenshaas met de marinade en laat dit 4 tot 6 uur intrekken in de koelkast.
- Rijg de blokjes vlees aan stokjes en bestrooi de spiesen rondom met peper en zout.
- Gril de pinchos rondom tot een kerntemperatuur van 65 tot 70°C.