Pita van de barbecue

Pita van de barbecue

Pita zelf maken is weer eens wat anders dan stokbrood bij de barbecue. En je koopt het niet al dagen van te voren maar maakt het vers tijdens het barbecuefeestje.

Pita is een mix van Flatbread en Naan, en erg lekker om wat vlees in te verpakken. Je kan ook een pita gebruiken als basis voor je eigen pizza. Smeer er dan wat tomatensaus en verse kruiden op nadat je 1 kant gaar heb.

Deze Pita is in ieder geval elke zomer een hit bij de BBQ-helden. Erg makkelijk te maken en te bewaren in de vriezer zodat je even snel een pita kan serveren bij je barbecuefeestje.

zou-suiker-gistMeng de zout suiker en gist en meng dit daarna door de bloem. Zo zorg je ervoor dat het gist, zout en suiker goed verdeelt wordt door het deeg. Dit is door het gebruik van yoghurt in plaats van water echt nodig omdat het deeg een stuk taaier is.

ingredienten-flatbreadHet mengen van de ingrediënten en kneden van het deeg is hard werk maar noodzakelijk om de gluten hun werk te laten doen.

deeg-flatbreadNa het kneden leg je de bol in een schone kom en sluit je die goed af met wat vershoudfolie. Zet de kom daarna 2 uur op een warme plek. Na 2 uur zie je dat de bol 2 keer zo groot is geworden. De bol verdeel je nu in 4 gelijke bollen en deze laat je weer 2 uur rusten op een ovenplaat.

Je kan de bollen deeg ook per stuk verpakken in ruime tupperware bakjes die je af kan sluiten.De bollen kan je nu ook invriezen. Bestrooi ze met wat extra bloem en doe ze per stuk in een ziplockzak. Zo kan je ze zeker 2 maanden bewaren in de vriezer. Handig als je al wat voor wil bereiden.

rol-deeg-erg-dun-met-deegrollerDe bollen rol je met een deegroller uit tot dunne plakken van ongeveer een halve centimeter. Gebruik hiervoor wat extra bloem om het deeg niet te laten plakken aan roller en werkblad.

luchtbellen-in-het-deegMaak het rooster goed schoon en wrijf vlak voordat het deeg de barbecue op gaat het rooster in met wat olijfolie.

Stook de barbecue lekker op. Zorg voor een oppervlak dat in ieder geval 10 cm groter is dan de pita die je klaar maakt. Je hebt natuurlijk een groter oppervlak nodig als je meer tegelijk wilt bakken.

De temperatuur is niet heel belangrijk. Hou er rekening mee dat een dikkere pita wat meer tijd nodig heeft om te garen en dus profiteert van een lagere temperatuur van rond de 180ºC. Kan je dunnere pita maken dan kan je gerust een temperatuur van 230ºC of hoger aanhouden.

Deze Pita kan je ook heel goed maken op een pizzasteen, wel of niet in een pizzaoven. Of op de bodem van een Dutch Oven.

lekprikken-van-luchtbellenAls het uitgerolde deeg de barbecue op gaat zie je binnen een minuut grote luchtbellen ontstaan. De grootste bellen moet je lek prikken anders krijg je een hele rare ongelijke pita.

omdraaien-als-de-onderkant-mooi-bruin-isHou het deeg goed in de gaten omdat de garing maar een paar minuten duurt. Til af en toe een puntje op om te kijken of de onderkant al mooi bruin wordt. Hier en daar een zwart randje is geen probleem maar overdrijf het niet. De 2e kant zal iets sneller bruin worden omdat het deeg aan de bovenkant al wat droger is geworden.

Dit deeg is door het gebruik van yoghurt in plaats van water erg makkelijk te bereiden. Zelf als je het deeg iets te gaar laat worden wordt de pita nog steeds niet hard.

flatbread-onder-vochtige-theedoekAls de pita net van de barbecue komt zijn ze een beetje stug en hard. Als je ze een poosje laat rusten onder een klamme warme theedoek worden ze snel zachter en slapper.

Meng wat verse kruiden met een beetje olijfolie en sprenkel daarvan wat over het brood. Of snij de pita open om een lekker stukje vlees zoals souvlaki of Chevapchichi in te verpakken. Of je gebruikt het om de laatste restjes saus mee van je bord te eten. Dit brood is erg veelzijdig en een makkelijk kunstje om iedereen op je barbecuefeestje mee te verrassen.

Ingrediënten

  • 250 gram tarwebloem
  • 175 ml volle yoghurt
  • ½ theelepel zout
  • 1½ theelepel suiker
  • 3 gram gedroogde gist (half zakje)
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

  1. Mix de bloem, zout, gist en de suiker in een ruime kom. Voeg daarna de yoghurt en olie toe. Kneed het geheel tot een gelijkmatig geheel dat net genoeg plakt aan de kom. Plakt het niet dan mag er iets meer yoghurt bij. Plakt het teveel dan mag er iets meer bloem bij. Kneed hierna het deeg nog een paar minuten door.
  2. Neem een schone kom en leg daar het deeg in en sluit de kom af met wat vershoudfolie. Zet de kom op een warme plek in de keuken. Minstens kamertemperatuur, zeker niet kouder dan 20ºC. Het deeg zal in ongeveer 2 uur een keer zo groot worden.
  3. Haal het deeg uit de kom en verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Kneed de stukken deeg tot mooie bollen en smeer ze rondom lichtjes in met een beetje olijfolie. leg ze op een ovenplaat met genoeg afstand van elkaar. Sluit de plaat met de bollen af met keukenfolie. Laat dit weer 2 uur staan.
  4. Pita moet op een directe manier bereid worden op een hoge temperatuur. Een temperatuur van 200ºC is mooi maar ergens tussen de 180 en 230 is prima. Het soort barbecue maakt ook niet uit, zolang het maar geen elektrische barbecue is. Die dingen zijn raar. Zorg voor een heet oppervlak van ongeveer 30 x 30 cm.
  5. Neem een bal deeg en vorm met je handen of een deegroller een ronde schijf van ongeveer 20 cm. We zeggen rond maar we weten allemaal dat dit vrijwel nooit lukt. Dat maakt natuurlijk niet uit. Doe dit met alle 4 de bollen deeg.
  6. Zorg voor een flink bord en een vochtige theedoek. Hou een schone theedoek onder de hete kraan en wring daarna de theedoek goed uit. De theedoek moet klam aanvoelen.
  7. Maak het rooster van je barbecue goed schoon met wat olijfolie en leg het deeg op het rooster.
  8. Door het gist zullen er hier en daar wat luchtbellen ontstaan. Prik de grootste door met een mes of vork. Draai de pita om als de onderkant mooi bruin is. Dit duurt maar een paar minuten. Haal de pita van de barbecue als de andere kant ook mooi bruin is.
  9. Leg de pita op het bord en leg de klamme theedoek over het brood. Bereid de rest van de pita en leg ze op elkaar onder de theedoek.
  10. Je kunt de pita zo eten door ze in te smeren met een beetje olijfolie en er een beetje grof zeezout op te strooien. Of je kunt ze gebruiken om er je favoriete vlees mee in te pakken.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook