Pittige makreel in sambalsaus

Pittige makreel in sambalsaus

Pittige makreel is een Indisch gerecht dat je kan vinden bij elke Indonesische toko en bij sommige Chinese restaurants. Onze versie is geen authentieke versie omdat we geen hele waslijst aan ingrediënten gebruikt hebben maar is wel erg lekker.

Dit recept voor pittige makreel begint met gerookte makreel. Deze kan je bij elke visboer vinden maar het is ook erg leuk om ze zelf te roken.

In een pan maak je de saus waarbij de sambal zorgt voor de pit. Wij gebruikten sambal badjak die wat zoeter is. Wil je het echt heet dan gebruik je sambal oelek of brandal.

Wij maken deze pittige makreel op de barbecue maar het gaat natuurlijk net zo makkelijk in de keuken. Wij hebben nu eenmaal wat vaker de barbecue aanstaan dus waarom zou je een goed fikkie niet gebruiken.

De eerder gerookte makreel gaan we stomen in deze sambalsaus. Om te kunnen stomen heb je een pan nodig die goed aflsluit. Deze gietijzeren hapjespan van Skottsberg houdt goed zijn hitte vast en komt met een deksel.

Het deksel heeft aan de binnenkant bultjes waardoor de condens uit de stoom weer gelijkmatig terugkomt in de pan in plaats van enkel aan de buitenkant van de pan.

Na 15 tot 20 minuten is het vlees van de makreel prachtig rood gekleurd en de saus zit tot diep in de vis. Als je nu de makreel uit de saus haalt dan moet je niet te lang wachten om de pan ook van het vuur te halen anders kookt de saus droog.

Deze pittige makreel in sambalsaus kan je gebruiken voor een lekkere makreelsalade of je serveert het bij een Indische rijstmaaltijd.

Ga jij deze pittige makreel ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien hoe het eruitziet.

Ingrediënten

 • Gerookte makreel
 • 1 el sesam olie
 • 2 sjalotjes
 • 4 tenen knoflook
 • 70 gram tomatenpuree
 • 1 el sambal badjak
 • 1 el ketjap manis
 • 2 tl basterdsuiker
 • 1 tl rijstwijnazijn
 • Sap van een halve citroen
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Intens & Uitdagend

Alle Porter varianten en (Russion Imperial) Stouts.

Bereiding

 1. Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Zet een afsluitbare pan op het vuur met een beetje sesamolie en fruit daarin de sjalotjes en knoflook.
 2. Doe de tomatenpuree erbij en roerbak dit een paar minuten.
 3. Doe nu de rest van de ingredienten erbij, roer het goed door elkaar en laat het opwarmen.
 4. Leg de gerookte makreel in de pan met het vel omhoog en sluit het deksel. Laat het zo 15 tot 20 minuten stomen.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook