Deze pittige pindasaus is redelijk eenvoudig te maken en doet het goed bij kipsateh. Maar wij weten dat je deze saus over van alles gaat gieten. Doe wat je niet laten kan, het is jouw feestje.
Even voor de duidelijkheid. Pindasaus is ook satehsaus. Satehsaus is niet altijd pindasaus.
Ingrediënten
- 1 theelepel fijngehakte knoflook
- 200 gram pindakaas
- 125 ml santen (kokosmelk)
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 theelepel djahé (gemalen gemberwortel)
- 1 theelepel laos
- 3 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel tamarinde pasta (evt. Vervangen door 2 eetlepel citroensap)
- 2 fijngehakte rode lomboks (Indonesische benaming voor rode–, spaanse– of chilipepers)
- Zout naar smaak
Bereiding
- Fruit de lomboks met de knoflook zachtjes in een steelpan met een dikke bodem
- Voeg de tomatenpuree toe en fruit deze even mee
- Doe de pindakaas er bij en blijf roeren tot deze een gladde structuur krijgt
- Als de pindakaas dikker begint te worden voeg je beetje bij beetje de santen toe terwijl je blijft roeren
- Vervolgens voeg je de ketjap en tamarinde pasta toe met een paar eetlepel water
- Als laatste roer je de laos door de saus
- Eventueel verder aanlengen met santen of melk