In English

Pittige vegetarische bonenschotel

In samenwerking met

Pittige vegetarische bonenschotel

Dit is een heerlijk vegetarisch alternatief voor de traditionele chili con carne. Erg veelzijdig en lekker voor vegetariërs en vleeseters. Zeker als je van plan bent om er een mooi stuk vlees bij te serveren.

We laten zelden een kans onbenut om knoflook te roken. Snij de kop van een hele bol knoflook en giet een beetje olijfolie over de bol. Maak vervolgens een bedje van een stukje aluminiumfolie en zet daar de bol in. Als je deze nu een half uur rookt naast een stuk vlees waar je op dat moment toch al mee bezig bent dan worden de teentjes heel zacht en bruin.

Gerookte knoflook kan je overal in gebruiken waar je normale knoflook ook in gebruikt. Maar vooral in gerechten die wel een beetje rooksmaak kunnen gebruiken zoals in deze bonenschotel. Maar je kunt er ook een lekker broodje mee insmeren of je aardappelpuree mee opleuken.

De gerookte knoflook blijft weken goed. Stop de tenen in een potje met wat extra olie en zet het in de koelkast. Sluit het wel goed af anders ruikt alles in de koelkast op een gegeven moment naar gerookte knoflook. Voor dit gerecht gebruiken we twee teentjes. Die druk je heel makkelijk uit de bol. Strooi een klein beetje zout over de teen en dan druk je het naar een puree met de zijkant van een mes.

Wij kregen een mooi doosje met gedroogde pepers opgestuurd van Mexpro en vonden dat we daar iets lekkers mee moesten maken. We gebruikten de ancho en chipotle peper. Dit zijn redelijk milde pepers maar we verwijderen toch de zaden en zaadlijsten. De meeste hitte zit in de zaadlijsten.

Gedroogde pepers hebben een hele geconcentreerde smaak en dit wordt weliswaar een pittige bonenschotel maar we willen wel dat iedereen er van kan genieten.

Gedroogde pepers moeten weer zacht worden om gegeten te kunnen worden. Daarom laten we deze pepers weken in een flesje oud bruin. Een half uurtje is genoeg om de pepers weer zacht te krijgen.

Om deze bonenschotel toch nog een beetje bite te geven gooien we er wortel en selderij in. We gebruiken 4 wortels en 2 staken selderij. Het is dan wel een vegetarisch recept maar we hoeven niet te overdrijven. Er gaat ook al een hele ui in. Alle goede recepten beginnen met ui toch?

De uitjes fruiten we eerst even in een beetje olijfolie en dan gooien we de wortels en selderij erbij. Er gaat ook meteen een blikje tomatenpuree bij. Tomatenpuree geeft heel direct een frisse smaak aan dit recept. We roerbakken de puree altijd wel even kort om de hele scherpe smaak kwijt te raken.

Het is niet de bedoeling dat de stukjes wortel en selderij zacht worden. We willen nog iets te kauwen hebben tijdens het eten.

Als de geweekte pepers en de bonen erbij gaan dan laten we dit zo zachtjes doorpruttelen op ongeveer 150°C. Een half uur is genoeg maar langer is lekkerder. Alle smaken vermengen zich nog beter en met een beetje mazzel vangt de schotel nog een beetje rooksmaak op.

De Kamado Joe wordt heel compleet geleverd met onder andere een handig accessoirerek. Daar kan je je platesetter op plaatsen maar ook een dutch oven of in dit geval je gietijzeren skillet.

Aan deze bonenschotel mis je niets. Natuurlijk kan je er zelf een mooi vleesgerecht naast zetten maar zo kaal is ie ook prima. Opgewarmd is de schotel ook nog erg lekker. Sterker nog , wij vinden hem eigenlijk dan lekkerder.

Je kan deze bonenschotel ook nog een beetje opleuken door het over een bak nachos te serveren of er nog een beetje kaas over te laten smelten. Er is trouwens geen woord van gelogen dat dit een pittige bonenschotel is. Echte chili heads zullen er waarschijnlijk om lachen maar dit recept heeft een lekkere kick.

Ingrediënten

 • 2 tenen gerookte knoflook
 • 2 el olijfolie
 • 1 gedroogde ancho chilie
 • 1 gedroogde chipotle chilie
 • 1 flesje donker bier
 • 1 witte ui
 • 4 wortels
 • 2 staken selderij
 • 2 blikken (400 gram) kidney bonen
 • 2 blikken (400 gram) zwarte bonen
 • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
 • 1 groot blik (140 gram) tomatenpuree
 • 2 theelepels gerookte paprika poeder
 • 2 el worcestershire
 • Zout en zwarte peper naar smaak
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Snij de kop van een bol knoflook en giet er een beetje olijfolie overheen. Zet de bol één tot twee uur in de barbecue op 150°C. Als de teentjes zacht zijn dan druk je 2 teentjes uit de bol. Pureer deze met een beetje zout en peper.
 2. Verwijder de stelen, zaadlijsten en zaadjes van de gedroogde pepers. Snij ze daarna heel fijn. Leg ze in een kom met het bier en laat dit 30 minuten staan tot de pepers zacht zijn.
 3. Snij de uien in kleine blokjes en doe hetzelfde met de wortels en selderij. Gooi de bonen in een vergiet en laat ze uitlekken.
 4. Bereid een barbecue voor met een temperatuur van ongeveer 150°C. Laat alvast een flinke skillet opwarmen.
 5. Fruit in de skillet de uien bruin en zacht in een beetje olijfolie. Roerbak dan de wortel, selderij en de tomatenpuree even kort mee.
 6. Doe daar de gepureerde knoflook, bonen, geweekte pepers (met bier) en de rest van de ingrediënten bij.
 7. Laat dit zachtjes anderhalf uur pruttelen.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook