Pittige zalm met honing limoen saus

Pittige zalm met honing limoen saus

Deze pittige zalm eet je op een toastje op een warme zomeravond. Je mag hem natuurlijk ook als avond eten serveren hoor. Het is jouw feestje.

Direct grillen van zalm lukt prima als je met beleid grilt. Niet te heet. Op tijd keren en altijd met een schoon rooster. Schoonmaken doe je net na of vlak voor het barbecueën met een stalen borstel als het rooster nog heet is.

Dit recept lukt alleen met zalm met huid. De huid beschermt de vis en zorgt ervoor dat het vlees niet verbrand. Je kan namelijk de moot niet meer keren als de saus aangebracht is. Nadat je de moot zalm bestrooit hebt met zout en chiliflakes leg je de zalm met de huidkant naar boven op het rooster.

Je draait de zalm om als je de zijkant van kleur ziet veranderen. Hiervoor gebruik je een flinke spatel.

Vanaf dit moment steek je een kernthermometer in de zalm en smeer je de zalm regelmatig in met de honing limoen saus.

Check af en toe even de onderkant om te kijken of het niet te hard gaat. Ben je nog lang niet op de eind temperatuur en dreigt de huid al te verbranden dan schuif je de vis naar de koelere kant. Als je al bijna klaar bent dan laat je de zalm lekker liggen. Je schept de zalm heel makkelijk los van de huid en de huid laat je dan lekker liggen.

Als de zalm een kerntemperatuur heeft van 55°C dan is hij klaar en kan je hem serveren met wat partjes limoen en een paar vorken.

Ingrediënten

 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 3 eetlepels honing
 • Sap van 1 limoen
 • ½ theelepel chiliflakes
 • ½ theelepel grof zout
 • 500 Gram zalm met huid
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Lente ui en schijfjes limoen

Bereiding

 1. Rasp de teen knoflook en mix met de sojasaus, honing en limoensap. Zet dit apart.
 2. Schenk de olijfolie over de zalm en bestrooi daarna de moten aan de vleeskant met de zout en chiliflakes.
 3. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van ongeveer 150°C. Als het rooster heet is dan borstel je deze goed schoon en veeg je met een keukenpapiertje nog even na.
 4. Leg de zalm met de huid naar boven direct boven de hitte tot de zalm grillstrepen heeft en vanzelf loskomt van het rooster.
 5. Draai de zalm dan om en steek een kernthermometer in het midden. Smeer de zalm in met de eerder gemaakte sojasaus mix en sluit het deksel. Herhaal dit elke 5 minuten tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 55°C.
 6. Haal de zalm van het rooster en serveer met wat partjes limoen, lente-ui en een paar vorken.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook